WOTTV E-DERGİ
DOLAR 33,9818 0.11%
EURO 37,7251 -0.39%
ALTIN 2.726,78-0,69
BITCOIN 1839843-0,48%
Sokak Köpekleri Düzenlemesi Bakın Meclis’ten Geçti mi? Sokak Hayvanları Yasası 5. Madde Ne Yazıyor, Yeni Düzenlemeler ve Cezalar Nelerdir?
  • World of Türkiye
  • Gündem
  • Sokak Köpekleri Düzenlemesi Bakın Meclis’ten Geçti mi? Sokak Hayvanları Yasası 5. Madde Ne Yazıyor, Yeni Düzenlemeler ve Cezalar Nelerdir?

Sokak Köpekleri Düzenlemesi Bakın Meclis’ten Geçti mi? Sokak Hayvanları Yasası 5. Madde Ne Yazıyor, Yeni Düzenlemeler ve Cezalar Nelerdir?

Sokak hayvanları yasası ve sokak köpekleri ile ilgili düzenlemelerin Meclis'ten geçip geçmediği, yeni düzenlemelerin ne olduğu ve bu düzenlemelerin sokak köpeklerinin yaşam koşullarını nasıl etkileyeceği merak konusu oldu. İşte detaylar...

30 Temmuz 2024 12:00
Sokak Köpekleri Düzenlemesi Bakın Meclis’ten Geçti mi? Sokak Hayvanları Yasası 5. Madde Ne Yazıyor, Yeni Düzenlemeler ve Cezalar Nelerdir?
0

BEĞENDİM

Sokak hayvanları yasası ve sokak köpekleriyle ilgili düzenlemelerin Meclis’te kabul edilip edilmediği, yeni düzenlemelerin içeriği ve bu değişikliklerin sokak köpeklerinin yaşam koşulları üzerindeki etkileri merak ediliyor. İşte ayrıntılar…

Sokak Köpekleri Düzenlemesi Meclis’ten Geçti Mi?

Başıboş sokak köpekleri ile ilgili düzenleme tüm maddeleriyle TBMM’de kabul edilerek yasalaştı. Düzenlemeye göre, başıboş sokak köpekleri toplanacak, bakımevlerine alınacak, kısırlaştırılacak ve sahiplendirilecek.

Bakımevine alınan köpeklerden, insan ve hayvanların hayatı için tehlike teşkil eden ve bulaşıcı hastalığı bulunanlara veteriner hekim tarafından ötanazi yapılabilecek. Ayrıca, yükümlülüklerini yerine getirmeyen belediye yetkililerine 2 yıla kadar hapis cezası verilecek.

Sokak Hayvanları Yasası 5. Madde Nedir?

Sahipsiz hayvanlara ilişkin çalışmalarda tereddütlerin önlenmesi ve kedi ve köpeklerin sahipli hayvan statüsüne alınabilmesi için Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu kapsamında Tarım ve Orman Bakanlığı veri tabanına kaydedilmesi zorunlu hale geldi. “Sahipli hayvan” ve “sahipsiz hayvan” kavramları açık şekilde tanımlanacak. Ayrıca, hayvan bakımevi tanımında uyum değişikliği yapılarak, “Bakanlıktan izin alınmak suretiyle kurulan ve hayvanların sahiplendirilinceye kadar barındırıldığı ve rehabilite edildiği bir tesis” şeklinde tanımlandı.

Teşvik ve İdari Tedbirler

Bakımevine alınan köpeklerden insan ve hayvanların hayatı ve sağlığı için tehlike teşkil eden, olumsuz davranışları kontrol edilemeyen, bulaşıcı veya tedavi edilemeyen hastalığı bulunan ya da sahiplenilmesi yasak olanlarına ötanazi yapılabilecek. Ayrıca, sahipsiz köpeklerin bakımevleri dışında bir yere terk edilmesi veya bakımevinde barındırılan köpeğin bakımevi dışında bir yere bırakılması yasak kapsamına alınacak.

Yerel Yönetimlerin Rolü

Yerel yönetimler, gönüllü kuruluşlarla iş birliği içerisinde sahipsiz hayvanların sahiplendirilinceye kadar bakılmaları için hayvan bakımevleri kurarak onların bakımlarını ve tedavilerini sağlayacak. Ayrıca, hayvan bakımevlerine alınan hayvanlar Tarım ve Orman Bakanlığı veri sistemine kaydedilecek. Yerel yönetimler sahipsiz köpeklere ilişkin yürüttüğü iş ve işlemlerde Ev Hayvanlarının Korunmasına Dair Avrupa Sözleşmesi kapsamında gerekli idari tedbirleri almaya yetkili olacak.

Yeni Düzenlemeler ve Cezalar

Yeni düzenlemeler kapsamında, sahipsiz hayvanların korunması amacıyla hayvan bakımevleri kurulacak ve bakımevi dışında bir hayvana bakmak, onun yasal sorumluluğunu alarak sahiplenmek suretiyle mümkün olacak. Kanunla, sokakta bakıma ve korunmaya ihtiyacı olacak sahipsiz hayvan bulunmaması amaçlandığı için yerel hayvan koruma görevlilerine ilişkin hüküm yürürlükten kaldırıldı.

Belediyeler, sahipsiz veya güçten düşmüş hayvanların korunması ve sahiplendirilinceye kadar bakımı için bakımevleri kuracak. Bu zorunluluğu yerine getirmeyen belediye yetkililerine 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası verilecek. Belediyeler 31 Aralık 2028’e kadar belirtilen hayvan bakımevlerini kurmakla ve mevcut bakımevlerinin koşullarını iyileştirmekle yükümlü olacak.

Bu düzenlemelerin ardından, sokak hayvanlarının korunması ve rehabilitasyonu konusundaki çalışmaların daha etkin bir şekilde yürütülmesi hedefleniyor.

Gündem haberlerini takip etmek için hemen tıklayın ve güncel haberlerden anında haberdar olun!

İlknur Şayir

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.