WOTTV E-DERGİ
DOLAR 34,1179 0.28%
EURO 38,1109 0.12%
ALTIN 2.873,581,58
BITCOIN 2145671-0,82%
Hayat, Biz Trafikteyken Başımıza Gelen Şeydir

Hayat, Biz Trafikteyken Başımıza Gelen Şeydir

22 Kasım 2023 12:17
Hayat, Biz Trafikteyken Başımıza Gelen Şeydir
0

BEĞENDİM

Rabia YAVUZ – 22 Kasım 2023 

 

Dünyanın birçok güzel şehrinde yaşama fırsatım oldu. Ama gönlümdeki sıralamada bir numara hep İstanbul oldu. İstanbul trafik sıkışıklığının olduğu şehirler sıralamasında da bir numaradaymış 2021 trafik endeks verilerine göre. Uzmanlara göre trafikte geçirilen sürenin hem fiziksel hem de psikolojik etkileri var. Örneğin, trafikte geçirdiğimiz zamanlarda hava kirliliğine maruz kalıyoruz. Bu durum kalp krizi geçirme olasılığını ve astım ataklarının yükselme riskini de arttırabiliyor.

 

Nasıl araçlarımız trafikte sıkışıp kalıyorsa bizim de psikolojimiz sıkışıp kalabiliyor yollarda uzun vakitler geçirdiğimizde. Trafikte en sık yaşayabileceğimiz psikolojik durumlardan bazıları stres, öfke, kaygı ve can sıkıntısı. Bizi işlerimize, okullarımıza ya da yuvalarımıza daha hızlı ve güvenli ulaştırmasını umduğumuz araç kullanımı ise yoğun trafik nedeniyle bir stres kaynağı haline de gelmiş durumda.

 

Metropollerde yaşayanlar olarak trafikte geçirdiğimiz zamanın olumsuz etkilerini azaltmanın yollarını arıyoruz. Elbette, ilk çözüm mümkün olduğunca trafik yoğunluğunun olduğu saatlerden uzak kalmak olacaktır. Lakin işe veya okula gidiş geliş vakitlerimiz trafiğin yoğun olduğu bir bölgeden geçiyorsa bu çözüm çok işimize yarayamayabilir. Ancak yolculuğumuzu yeniden planlamanın yollarını bir daha gözden geçirmeyi deneyebiliriz. Örneğin, evden bir saat erken çıkma ihtimalimiz var ise yoğun trafikten uzak durabiliriz. Birçok sürücü bu yöntemden yararlanıyor. Yoğun saatlerden uzaklaşmak için yolculuk zamanımızı değiştirebildiysek bu yöntemi devamlı hale getirebilmek için elimizde kalan saatleri keyifli ya da yararlı bir aktiviteye ayırabiliriz. Mesela, yoldan kazandığımız saati bir spor salonunda egzersiz ya da bir alanda yürüyüş yaparak geçirebiliriz.

 

Trafik sıkışıklıklarından kaçınamadığımız durumlar muhakkak olacaktır. O vakitlerde ise bu durumu daha sakin karşılamak için hazırlıklı olabiliriz. Sakin kalmak için yapabileceğimiz şeyler var. Örneğin, nefesimize odaklanmak iyi bir yoldur. Diyelim ki, kendimizi direksiyona yapışmış bir halde bulduk, hemen burnumuzdan birkaç derin nefes alıp ağzımızdan vermeyi deneyebiliriz. Nefesimizi düzenleyerek kontrol hissimizi artırır ve bilinçli farkındalığa geçebiliriz. Ayrıca sakinleşmenin de iyi bir yoludur nefese odaklanmak.

 

Yaşadıklarımızı yeniden tanımlamak terapide en çok kullandığımız yöntemlerden biridir. Örneğin, trafikte takıldığımıza odaklanmak yerine bu zaman dilimini yeniden tanımlamayı deneyelim. İşten sonra bir molaya ya da sevdiğimiz bir programı dinlemeye ayırdığımız bir fırsata çevirebilir miyiz acaba yolda geçen saatleri? Mesela, ben takip ettiğim podcastlerin yeni bölümlerini yolculuklara ayırıyorum. Yolculuk sırasında müzik dinlemek de iyi bir yöntem. Yapılan çalışmalarda trafikte geçen saatlerde sakinleştirici ya da hüzünlü müzikler dinlemenin kan basıncını düşürdüğü görülmüş. Bu nedenle sevdiğimiz bir müzik listesini önceden hazırlarsak yolculuğumuz sırasında müzik listemizi dinlemek bize iyi gelecektir.

rabia yavuz
Rabia Yavuz

    En az 10 karakter gerekli
    Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.