WOTTV E-DERGİ
DOLAR 34,0890 0.2%
EURO 38,1501 0.18%
ALTIN 2.846,500,62
BITCOIN 21726042,71%
Meclis’teki Kavgalar ve Hatırlattıkları

Meclis’teki Kavgalar ve Hatırlattıkları

24 Ağustos 2024 10:31
Meclis’teki Kavgalar ve Hatırlattıkları
0

BEĞENDİM

Fatih ÜNLÜ – 21 Ağustos 2024 – Meclis’teki Kavgalar ve Hatırlattıkları

Son üç hafta içerisinde Meclis’te  iki kavga olayı yaşandı.

Son olay Ahmet Şık’ın konuşması esnasında  patlak verdi. Şık konuşmasına şu şekilde başladı:

Herkese merhaba. Sözü hiç uzatmayacağım, bir tespitle başlayacağım. Sizde hiç utanma yok. Zerre miskal utanmanız yok, haysiyetiniz yok.”

Dünyanın herhangi bir ülkesinde konuşmaya  bu şekilde başlanan bir başka Millet Meclisi var mıdır bilemiyorum. Bu ağır ifadeler kürsü özgürlüğü değil, açıkcası bu özgürlüğün suistimalidir ve kargaşaya davet çıkarmaktır.

Neticede, kürsüden söylenenlerden ve milletvekilleri arasındaki atışmalardan sonra, Alpay Özalan Ahmet Şık’a fiziksel olarak müdahale etti. Ahmet Şık da buna yumrukla cevap vermek isterken Alpay kendisini itince yere yuvarlandı ve iş iyice çığırından çıktı.

Bu olay şu hakikati bir  kez daha göstermiş oldu:  Gerekçesi ne olursa olsun, Meclis ortamında işi  fiziksel müdahaleye  ve kavgaya dökmek asla kabul edilebilir bir yöntem  değildir.

O ağır ifadelere muhatap olmanın kolay olduğunu söyleyemeyiz, söylersek kendimizle çelişiriz ama bunun çözümü Meclis’te fiziksel kavga olamaz. Çünkü Meclis kozların yumruklarla, fiziksel güçle paylaşılacağı bir platform  değildir. 

Meclis üslubun, vakarın öne çıktığı ve milletin sorunlarını tartışıp çözümler üreten bir  ortam olmalıdır ki  gerçek bir  Meclis olmanın hakkını verebilsin.

Meclis’in daha enteresan ve çarpıcı hakaret ifadeleri  bulan veya iyi kavga eden milletvekillerine değil bu ekonomik  ortamda projeci ve dünyadaki gelişmeleri, ülkenin sorunlarını ve temsil ettiği bölgenin ihtiyaçlarını bilen ve bunlar üzerine kafa  yorup çözümler üreten milletvekillerine ihtiyacı var.

Her milletvekili  böyle olmayabilir elbette ama bu konuda  öncü ve örnek olacak kişiler her kesim  üzerinde çok olumlu tesirler  bırakacaktır. Ve Meclis böylece bu kavga görüntüleriyle  değil çözümlerle anılacaktır. Bu konuda güzel örnekler  de var.

1997 yılında Refahyol  hükumeti  zamanında Refah Partisinden bir milletvekilimiz inisiyatif alıp otobüslerde, uçaklarda ve bilumum toplu taşıma araçlarında sigara içilmesinin yasaklanmasına dair bir teklif  getirmişti. Bu teklif sonra kanunlaştı ve insanlar bu konuda rahata erdiler.

5-6  saatlik bir şehirler  arası   otobüs yolculuğundan sonra üzerimize, giydiğimiz kazağa, gömleğe sinen o ağır sigara kokusunu hatırlayanlarımız vardır. Bu vekilimizin insanların sadece bu ağır sigara kokusundan kurtulmalarına vesile olması bile takdire  şayandır, değil ki bu yasanın sağlık  açısından zaten sayısız faydaları olmuştur.

Yeniden kavga konusuna dönecek, Meclis’te  kavganın tabiatıyla birçok mahzuru  var. Bunlardan birisi  de kavga başlayınca buna ne sebep olursa olsun, kavga görüntülerinin öne çıkması ve yıllar sonra bile bu görüntülerin akılda  kalması. Dış dünyada bunu izleyenler de ülkemizi  bu görüntüler üzerinden değerlendiriyorlar.

Diğer yandan, birçok insan Ahmet Şık’ı konuşmasındaki ağır  ifadelerinden dolayı belki  kınayacakken iş kavgaya dökülünce tablo  değişti ve kamplaşmayla bazı insanlar açık yanlışlara dahi sahip  çıkmaya  başladılar.

Bu tür görüntüler hem toplumdaki gerginliği artırıyor hem de TBMM’nin itibarını iyice erozyona uğratıyor.

Üç haftada iki kavga Meclis için çok fazla, dolayısıyla bu konuda da tedbirler  gerekiyor.

Bazen tedbir işini çok vurguluyoruz ama gerekiyorsa gerekiyordur. Ayrıca  Peygamberimiz aleyhisselam şöyle buyurmuşlar:

“Ya Eba Zer! Tedbir gibi akıl, günahlardan el çekme gibi verâ ve güzel ahlak gibi de saygınlık ve izzet  yoktur!” *

Ne Yapılabilir?

  1. TBMM Tüzüğünde ve diğer belgelerde gerekli değişiklikler yapılarak hakaret eden ve aşağılayıcı ifadeler kullanan hatiplerin o anki konuşma hakkı anında iptal edilebilir. Parti adına konuşuyorsa o parti kalan süreyi yeni bir hatiple tamamlayabilir.
  2. Sebep ne olursa olsun, fiziksel saldırıların önlenmesi için ilave ve etkili önlemler alınabilir ve çok ciddi durumlar için de bazı haklardan mahrumiyet dahil önemli müeyyideler getirilebilir.
  3. TBBM Başkanımız Numan Kurtulmuş ve ekibi bu tür gergin geçme ihtimali olan oturumlardan önce parti başkanlarıyla görüşebilir ve daha olaysız oturumlar için ilave tedbirler alabilir.

Sayın Kurtulmuş ayrıca Meclis’in itibarının zedelenmesinin önlenmesi ve Meclis’in halkın sorunlarının ve çözüm yollarının tartışıldığı bir ortam olma özelliğinin güçlendirilmesi yönünde bir çalışma da başlatabilir.

===

* Taberânî, el-Mu’cemü’l-Kebir, II, 157

fatih ünlü
Fatih Ünlü

Fatih Ünlü 1965 Adana doğumludur. Adana Dumlupınar İlkokulu, Hürriyet Ortaokulu ve Anafartalar Lisesinden sonra 1987 yılında ODTÜ Kamu Yönetimi ve Siyaset Bilimi bölümü Uluslararası İlişkiler alt dalından mezun olmuştur.TBMM, TÜBİTAK, Devlet Planlama Teşkilatı (DPT), Kalkınma Bakanlığı, Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı (SBB) ve Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (ECO)'nda çalışmıştır.Yayıncılık faaliyetlerine vakit ayırabilmek amacıyla Cumhurbaşkanlığı SBB - İSEDAK ve Uluslararası Kalkınma İşbirliği Genel Müdürlüğünden 2022 yılında emekli olmuştur.Emeklilikten sonra, Güray Gümüş'le birlikte Abdullah Bera Yıldız'ın "Bir Soluk Dua - Çaresiz Anlarımıza Çare Olan Rahmetinle" ve "O'nu Bilmeden Hiçbir Vahada Hayat Yoktur" adlı kitaplarının editörlüğünü yapmıştır.

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.