WOTTV E-DERGİ
DOLAR 34,0108 -0.04%
EURO 37,8400 -0.08%
ALTIN 2.824,620,00
BITCOIN 1977602-0,86%
“İsrail’e de Gireriz”in Karşılığı: Gençleri Milli Savunmaya Katkısı Olacak Bölümleri Tercih Etmeye Teşvik Etmeli
  • World of Türkiye
  • Köşe Yazısı
  • “İsrail’e de Gireriz”in Karşılığı: Gençleri Milli Savunmaya Katkısı Olacak Bölümleri Tercih Etmeye Teşvik Etmeli

“İsrail’e de Gireriz”in Karşılığı: Gençleri Milli Savunmaya Katkısı Olacak Bölümleri Tercih Etmeye Teşvik Etmeli

29 Temmuz 2024 13:25
“İsrail’e de Gireriz”in Karşılığı: Gençleri Milli Savunmaya Katkısı Olacak Bölümleri Tercih Etmeye Teşvik Etmeli
0

BEĞENDİM

Prof. Dr. Faruk TAŞÇI – 29 Temmuz 2024

 

Dünyanın büyük bir savaşa doğru gittiği bir dönemde Erdoğan’ın “İsrail’de de gireriz” açıklamasının ne anlama geldiği açık. Öte yandan Aile Bakanı’nın “20-25 sene sonra yeterince askere gönderecek genç bulamayacağız” şeklindeki açıklaması bir yönüyle nüfus ile ilgili ikaz olsa da diğer yönüyle gelecekte askeriye veya milli savunma alanında yeterince insan bulunamayacağı anlamına da geliyor. Bu iki açıklamayı birlikte okuyunca, üniversite tercihlerinin devam ettiği ve gençlerin gelecekleri için en önemli kararlarından birini verdikleri bu dönem, Türkiye’nin geleceği için de çok ama çok önemli.

Doğal Olan Gençleri Yeteneklerine En Uygun Bölüme Teşvik Etmek

Üniversite bölüm tercihlerinde elbette tek bir faktör etkili olmuyor; birden çok faktör var. Bazen bunların biri tek başına etkili olmuş gibi görünse de genelde hepsinin karışımı bir etki ile tercihlerin yapılması daha muhtemel.

Bazı gençler için aileleri tercihte daha önemli olabiliyor. Maalesef aileler bazen şu veya bu bölüm olsun diye doğrudan veya dolaylı baskılar yapabiliyor. Tercih yapsın diye baskı yapılan bölüm velev ki “en iyisi” olsun, bu baskı/etki, tercih yapacak genç için kimlik zedeleyici (ve onları ailelerinden uzaklaştırıcı) bir hal alıyor.

Bazıları için sınav başarı sırası tercihlerde önemli oluyor. Zaten başarı sırasına göre tercih yapılmalı, bu normal bir durum; ancak başarı sırası odaklı bir tercih genelde gencin yeteneğini devre dışı bırakma anlamına da gelebiliyor. Mesela başarı sırası X bölümü tuttuğu için gencin yeteneği Y bölümü olsa da X bölümünü tercih yapmak tipik bir hata oluyor.

Bazen bu hata şehir odaklı bir tercih şeklinde de kendini gösterebiliyor. Evet, sunduğu sosyal ve kültürel imkanlardan dolayı bazı şehirler birden çok üniversite okumaktan daha kıymetli, ama ille de falanca şehir deyip, üniversite, bölüm veya yetenek gibi önemli tercih değişkenleri/faktörleri dikkate alınmaması gençlerin zaman içinde pişmanlıklarını açığa çıkarabiliyor.

Hepsinin içinde en kıymetli olansa, yeteneği merkeze alacak şekilde ailenin de gönlünü yaparak bölüm, üniversite, şehir ve mezuniyet sonrası istihdam faktörlerinin hepsini dengeli bir şekilde dikkate alarak tercihleri yapmak. Böylece aile duası, yaratılış yeteneği, çevre (bölüm, üniversite ve şehir) ve istihdam imkanları karışımı ile en güzel netice elde edilebilsin.

Milli Savunma ile İlgili Bölümlere Daha Yatkın Olan Gençler

Geldiğimiz noktada günümüzde tercihler yapılırken daha çok “mezuniyet sonrası istihdam imkânı” öne çıkan faktör. Bu nedenle “istihdam avantajı bakımından lisans programları” önemli. İlk sırada tıp var; öğretmenlik ve mühendislik programları ilk 80 program içinde bariz bir şekilde ağırlık sahibi. “Pilotaj”, “uçak bakım ve onarım”, “bilişim” gibi bazı programlar yeni gözdelerden, “eczacılık”, “ebelik”, “hemşirelik”, “ekonomi” gibi klasik programlar önemini koruyor.

Doğal olarak gençlerin tercihleri de bu önem listesine (prestije) göre şekilleniyor. Burada Erdoğan’ın ve Aile Bakanı’nın sözlerini hatırlayarak, Türkiye’nin geleceği için gençlerin tercihlerinde daha stratejik davranmaları adına milli savunma alanına katkı sağlayacak programları öne çıkarmak gerekiyor. Başka bir ifade ile, mezuniyet sonrası istihdam imkânı ile de öne çıkan programlar içinde Türkiye’nin “milli savunma” (yani geleceği) için önemli olabilecek programlar var. Bunların çoğunluğu mühendislik alanı ile ilgili olmakla birlikte bazı özel programlar da milli savunma alanı ile bağlantılı olabiliyor.

Türkiye’nin gençlerinin mühendislik merakı devam etmekle birlikte, milli savunmaya katkısı olabilecek ilgili programların gençler tarafından tercih edilmesi hususunda okul yöneticileri, öğretmenleri, rehberler ve ailelerin yönlendirmeleri daha titizlikle yapmaları gerekiyor. Dünya hızla savaşa gidiyor, savaş için gerekli olan milli savunma ve teknoloji ihtiyaçların karşılanabilmesi adına teknofest gençlerinin sayısının artması için daha çok gayret edilmeli. Bu noktada üniversite tercihleri önemli bir fırsat.

faruk taşcı
Faruk Taşcı

Prof. Dr. Faruk Taşçı 1982 yılında Rize’nin Pazar ilçesinde dünyaya geldi. Lisans eğitimini Boğaziçi Üniversitesi Sosyoloji bölümünde 2005 yılında tamamlayan Prof. Dr. Taşçı, yüksek lisansını 2007 yılında, doktorasını da 2011 yılında İstanbul Üniversitesi Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri bölümünde bitirdi. Aynı bölümde 28 Aralık 2020’den bu yana Profesör olarak görevini sürdürüyor.Telif kitaplarıSosyal Politikalarda Can Simidi: Sosyal Yardım (2010),Sosyal Politika Ahlâkı (2012, 2017),Türkiye’de Sosyal Politika ve Dönüşüm: Zihniyet, Aktörler ve Uygulamalar (2017),Sosyal Politikada Dezavantajlı Gruplar: Tarih, Yaklaşım ve Uygulama (2018),Bir Şehrin Sosyal Politika Yönetim Rehberi: Esenler Örneği (Ortak, 2019),Sosyal Refah: Bütüncül Bir Perspektif (2020),Sabahattin Zaim: Ahlak, Fikir ve Aksiyon (2021)Uluslararası Öğrencilerin Türk Diline Uyumları: İstanbul Üniversitesi Örneği (Ortak, 2022)Kitap editörlüğüTürkiye’de Sosyal Politika Aktörleri: Zemin ve Uygulama (2017),Sabahattin Zaim ile İktisat, Toplum ve Siyaset (2019),İnsan, Toplum ve İktisat: Sabahattin Zaim Düşüncesinin Ana Hatları (2020),Türkiye’de Sosyal Siyaset Alanın Oluşumu: İstanbul Üniversitesi Geleneği (2021)Sosyal Politikalarda Ak Partili Yıllar (2023)ÇevirisiDevletin Ekonomideki Rolü: İslamî Bir Bakış Açısı (2018)Diğer çalışmalarıUlusal İstihdam Stratejisi 2009 ve 2011 yılı Çalıştayları’nda komisyon üyeliği,10. Kalkınma Planı Sosyal Yardımlar ve Hizmetler Çalışma Grubu’nda (2013) raportörlük görevlerini yürüttüT.C. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın “Aile Eğitim Programı İçerik Değerlendirme Çalışması”nda Program Geliştirme Ekibi’nde yer aldı (2022).Polis Meslek Yüksek Okulu’nda “Toplumsal Psikoloji” (2007-2010), Harp Akademileri Komutanlığı’nda “Kamuda İş Etiği” (2013), Diyanet İşleri Başkanlığı Haseki Eğitim Merkezi’nde “Engellilere Yönelik Sosyal Yardım ve Hizmetler” (2015) ve TRT’de Hizmet İçi Eğitim kapsamında “İş Ahlakı” (2022) dersleri verdi.Dönemin T.C. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı bünyesindeki Sosyal Politika Çalışmaları Dergisi’nin de editörlüğünü (2018-2019) yürütmüş olan Taşçı’nın sosyal politika alanında birçok ürünü bulunmaktadır. İslam’da ekonomi ve şehir gibi konular ile de ilgilenmektedir.

    En az 10 karakter gerekli
    Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.