WOTTV E-DERGİ
DOLAR 34,0280 0.1%
EURO 37,7653 0.22%
ALTIN 2.733,970,22
BITCOIN 18543951,07%
İslamî STK Yöneticilerinin Ücretler ile İmtihanı

İslamî STK Yöneticilerinin Ücretler ile İmtihanı

31 Temmuz 2024 10:45
İslamî STK Yöneticilerinin Ücretler ile İmtihanı
0

BEĞENDİM

Prof. Dr. Faruk TAŞÇI – 31 Temmuz 2024

 

“İslam” ve “imtihan” yan yana geldiğinde akla gelenlerin en önemlisi “ahiret” oluyor. Yani İslam söz konusu ise Müslüman/mümin için “dünyada” imtihan var demektir ve imtihanın neticeleri “ahirette” lehte veya aleyhte görülecektir. Dünyadaki imtihan alanlarından biri de STK’lardaki ücretlerle ilgili ve “İslamî” yönü olan STK’ların yöneticileri için çalışanlarının ücretleri önemli bir imtihan alanı.

“Allah Rızası” Merkezli Yapılanmalar Olarak İslamî STK’lar

STK’lar ile ilgili birçok sınıflandırma bulmak mümkün, ancak amaç/hedef veya ideolojik bağlam üzerinden bir sınıflandırma yapıldığında birkaç tür öne çıkıyor. Örneğin, Kemalist STK’lar “çağdaşlaşma” vurgusunu merkeze alıyor. Sol-seküler STK’lar daha çok “seküler bir yaşam tarzını koruma ve sürdürme” amacı güdüyorlar. Liberal STK’lar “iktisadi hayatta piyasacılık, siyasal hayatta anayasacılık ve sosyal hayatta özgürlükçülük” merkezli söylemler içindeler. Milliyetçi STK’lar da konumlandırmalarını “belirli bir etnisitenin değer ve çıkarları” etrafında yapıyorlar.

“İslamî” STK’lar da varlıklarını ve amaçlarını İslamî referanslarla açıklıyorlar ki bu açıklamalarının merkezindeki söylemse “Allah rızası”. Dolayısıyla İslamî STK demek, “Allah rızası”nı merkeze alarak söylem ve pratik geliştiren sivil yapılanmalar demek; mesele ister insanî yardım hususlarında ister diğer konularda olsun aslolan “Allah rızası”nı merkeze almak.

STK’lardaki Ücretleri Allah Rızası’na Uygun Hale Getirmek

Meselenin düğümlendiği yerse “Allah rızası” söyleminin pratik bulup bulmadığı; yani “Allah” dillere dolansa da uygulamada “rızası”nın ne kadar olduğu konusu önemli.

Türkiye’de İslamî STK’larda belli bir değişim olduğunu görmek zor değil. Mesela Amatör (enformel) yapılanmalar yerine daha profesyonel (formel) yapılara geçiş görülebiliyor, buna bağlı olarak gönüllü (adanmış) ilişkiler devam etse de kurum kültürüne (eğitime) dayalı ilişkiler de gelişiyor. Bunu tamamlayıcı bir şekilde, belli konulara odaklanmış uzman yapılar da oluşmaya başlamış durumda.

Bütün bunların yanında İslamî STK’ların mali kaynakları da sadece içsel değil dışsal fonlardan da besleniyor artık. Yani zekât ve fitre gibi klasik mali kaynaklar yerini korumakla birlikte, proje bağlantılı başka yerel ve uluslararası fonların da mali kaynakların içine dahil edildiği görülüyor. Dolayısıyla İslamî STK’ların eskisine oranla (yapısal anlamda) mali yapılarının daha iyi olması muhtemel.

İşte bu noktada İslamî STK yöneticileri için “imtihan” başlıyor: Profesyonel çalışanlarının ücretleri ne olacak? Bu soru, etkisi kısmen azalsa da son yıllarda yaşanan ekonomik krizin sonuçları dikkate alındığında, çok daha kritik bir soru(n) haline geliyor. Hele hele İstanbul gibi büyükşehirlerdeki (başta kiralar olmak üzere) hayat pahalılığı da eklendiğinde, İslamî STK’larda profesyonel çalışanların ücretlerinin “asgari ücret” olması veya hemen üstünde bir miktar olması, başlı başına büyük mesele/dert; daha açık bir ifade ile, İslamî STK’ların “Allah rızası” merkezli söylem ve eylem bütünlüğüne yakışmayan bir hal. Zira emeğin hakkını gözetmek, bizzat Allah rızası; ama mevcut durumdaki ücretler can yakıcı, gönül tırmalayıcı ve “acaba İslamî STK’lar İslam üzere değil mi” sorusunu sorduracak kadar rahatsız edici ve ağır!

Hal böyle olunca; İslamî STK yöneticilerinin yapması gereken, yapılanmalarını “büyütmek” ve bu çerçevede “çok şey” yapmak olmamalı; olması gereken, bünyelerinde profesyonel çalışanlarına bulundukları şehirde yaptıkları işlere göre kendilerini ve aileleri gözetecek şekilde ücret vermektir. Zira aslolan (farz olan) büyümek değil, hakkı hak sahibine teslim etmektir. Tüm mesele, tercih!

faruk taşcı
Faruk Taşcı

Prof. Dr. Faruk Taşçı 1982 yılında Rize’nin Pazar ilçesinde dünyaya geldi. Lisans eğitimini Boğaziçi Üniversitesi Sosyoloji bölümünde 2005 yılında tamamlayan Prof. Dr. Taşçı, yüksek lisansını 2007 yılında, doktorasını da 2011 yılında İstanbul Üniversitesi Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri bölümünde bitirdi. Aynı bölümde 28 Aralık 2020’den bu yana Profesör olarak görevini sürdürüyor.Telif kitaplarıSosyal Politikalarda Can Simidi: Sosyal Yardım (2010),Sosyal Politika Ahlâkı (2012, 2017),Türkiye’de Sosyal Politika ve Dönüşüm: Zihniyet, Aktörler ve Uygulamalar (2017),Sosyal Politikada Dezavantajlı Gruplar: Tarih, Yaklaşım ve Uygulama (2018),Bir Şehrin Sosyal Politika Yönetim Rehberi: Esenler Örneği (Ortak, 2019),Sosyal Refah: Bütüncül Bir Perspektif (2020),Sabahattin Zaim: Ahlak, Fikir ve Aksiyon (2021)Uluslararası Öğrencilerin Türk Diline Uyumları: İstanbul Üniversitesi Örneği (Ortak, 2022)Kitap editörlüğüTürkiye’de Sosyal Politika Aktörleri: Zemin ve Uygulama (2017),Sabahattin Zaim ile İktisat, Toplum ve Siyaset (2019),İnsan, Toplum ve İktisat: Sabahattin Zaim Düşüncesinin Ana Hatları (2020),Türkiye’de Sosyal Siyaset Alanın Oluşumu: İstanbul Üniversitesi Geleneği (2021)Sosyal Politikalarda Ak Partili Yıllar (2023)ÇevirisiDevletin Ekonomideki Rolü: İslamî Bir Bakış Açısı (2018)Diğer çalışmalarıUlusal İstihdam Stratejisi 2009 ve 2011 yılı Çalıştayları’nda komisyon üyeliği,10. Kalkınma Planı Sosyal Yardımlar ve Hizmetler Çalışma Grubu’nda (2013) raportörlük görevlerini yürüttüT.C. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın “Aile Eğitim Programı İçerik Değerlendirme Çalışması”nda Program Geliştirme Ekibi’nde yer aldı (2022).Polis Meslek Yüksek Okulu’nda “Toplumsal Psikoloji” (2007-2010), Harp Akademileri Komutanlığı’nda “Kamuda İş Etiği” (2013), Diyanet İşleri Başkanlığı Haseki Eğitim Merkezi’nde “Engellilere Yönelik Sosyal Yardım ve Hizmetler” (2015) ve TRT’de Hizmet İçi Eğitim kapsamında “İş Ahlakı” (2022) dersleri verdi.Dönemin T.C. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı bünyesindeki Sosyal Politika Çalışmaları Dergisi’nin de editörlüğünü (2018-2019) yürütmüş olan Taşçı’nın sosyal politika alanında birçok ürünü bulunmaktadır. İslam’da ekonomi ve şehir gibi konular ile de ilgilenmektedir.

    En az 10 karakter gerekli
    Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.