WOTTV E-DERGİ
DOLAR 34,1026 0.24%
EURO 38,1457 0.1%
ALTIN 2.874,391,62
BITCOIN 2147553-1,29%
İş Hayatında Bezdiri: Mobbing

İş Hayatında Bezdiri: Mobbing

30 Ağustos 2024 15:48
İş Hayatında Bezdiri: Mobbing
0

BEĞENDİM

Büşra AS – 30 Ağustos 2024

 

Mobbing Nasıl Tanımlanır?

Mobbing, psikolojik şiddet, baskı, kuşatma, taciz, rahatsız etme veya sıkıntı verme eylemlerini içeren bir durumdur. TDK, mobbing kelimesini “Bezdiri” ifadesiyle Türkçeye uyarlamış; “iş yerlerinde, okullarda vb. topluluklar içinde belirli bir kişiyi hedef alıp, çalışmalarını sistemli bir biçimde engelleyip huzursuz olmasına yol açarak yıldırma, dışlama, gözden düşürme” olarak tanımlamıştır.

Mobbinge Maruz Kalan Birey Neler Yaşar?

Mobbinge maruz kalan kişi ilk başlarda neyle karşılaştığının farkında olmayabilir. İş hayatında yaşadığı olumsuzlukları doğal sürecin bir parçası olarak görüp tepki vermeyebilir. Bunun yanı sıra iş yerine, çalışma arkadaşlarına ve görevine karşı bağlılık yaşayan bireylerde süreci kabullenememe, her şeyin farkında olmasına rağmen görmezden gelme tutumları da görülebilmektedir. Mobbinge maruz kalan bireyler bu konuda aldıkları eğitimler ya da profesyonel destekler sonucunda süreci kabullenme eğilimine geçebilirler.

Mobbing iş yerleri, dernekler, topluluklar gibi mekanlarda sıkça karşılaşılabilen bir durumdur. Genellikle ast-üst ilişkilerinde karşımıza çıksa da rekabet düşüncesiyle aynı pozisyonda çalışan kişiler arasında da görülebilir. Hırs, elde etme arzusu, ön plana çıkma ve gücünü ispat etme isteği gibi duygular kişiyi mobbing eylemine itebilir.

Mobbinge uğrayan kişi, iş yerinde kendini kısıtlanmış, baskı altında, dışlanmış ve işe yaramaz hissedebilir. Burada işe yaramazlık hissi kişi için çok zorlayıcıdır. Bazen baskılar o kadar artar ki kişi bazen kim olduğunu, neler başardığını tamamen unutur. Başarısız ve yetersiz biri olduğuna inanmaya ve iş hayatında giderek potansiyelini kaybetmeye başlar. Mobbingin en belirgin amacı ve sonucu aslında tamda budur.

Mobbinge Maruz Bırakan Bireylerin Özellikleri Nelerdir?

Mobbing uygulayan bireylerin özelliklerini bilmek bizleri mobbingten koruyacaktır çünkü bu bireylerin özelliklerini fark edebilirsek mobbinge maruz kaldığımızı daha kısa sürede fark edebilir ve kendimizi suçlamaktan, hatayı kendimizde arayarak iş hayatında körelmekten kurtulabiliriz. Mobbingi geç fark etmek iş hayatımızdaki verimi düşüreceği gibi kendi yeteneklerimizi unutmamıza yol açabilir.

Mobbing uygulayan bireyler geçmişte mobbinge maruz kalmış kişiler olabilir. Mobbing bir saldırıdır ve saldırı kötüdür. Kişi kötü bir eyleme maruz kaldığında ona kötülük yapanın özelliklerini taklit etmeye başlayabilir. Bu psikolojik olarak kişinin kurduğu bir savunma mekanizmasıdır. Örnek olarak ‘’Kötü olursam kimse kötülük yapamaz’’ düşüncesi gibi.

Ayrıca mobbing uygulayan kişilerde aşırı mükemmeliyetçilik, kendi düşüncelerini ön planda tutmak, kendisine karşı çıkılmasından rahatsız olmak, koşulsuz itaat görme isteği, düşünce ve davranışlarının sorgulanmamasını bekleme gibi özellikler görülmektedir.

Ülkemizde ve dünyada mobbinge maruz kalan bireyler için çeşitli hukuki tedbirler alınmaktadır. Bu durumu durdurmanın en kesin yolu süreci kabullenmek ve harekete geçmektir. Yaşanılan durumu çalıştığınız kuruma bildirebilir veya yasal yollarla hakkınızı arayabilirsiniz. Mobbing paylaşılmadığı sürece sürekliliğini devam ettiren bir süreçtir. Bu sürece sessiz kalmak sizden sonra bir başkasının da aynı şekilde bu süreci yaşamasına yol açacaktır.

büşra as
Büşra As

    En az 10 karakter gerekli
    Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.