WOTTV E-DERGİ
DOLAR 34,0488 -0.05%
EURO 38,0173 0.21%
ALTIN 2.803,300,03
BITCOIN 20729021,28%
Bekarlık Sultanlık mıdır?

Bekarlık Sultanlık mıdır?

16 Eylül 2024 11:13
Bekarlık Sultanlık mıdır?
0

BEĞENDİM

Rabia YAVUZ – 16 Eylül 2024

 

Her geçen gün bekar insanların sayısının arttığına dair veriler paylaşılıyor. Bu artışın ekonomik koşullardan tutun da modernleşen şehir hayatının şartlarına kadar birçok sebebi mevcut.

Kendiyle başı hoş olan bekar insanların genel olarak iyilik hallerinin daha istikrarlı sürdüğüne dair veriler var. Elbette bu durum seçilmiş bir tek başınalık olduğunda kişilerin iyilik halleriyle yakından ilişkili. Lakin seçim yoluyla değil de koşullar gereği bekar olan bireylerin karşılaştıkları güçlükler var ve gerekçeleri birbirinden farklı.

Kendine eş olmak bir seçim olmadığında bekarlıkla mücadele etmek ve yalnızlığı olumlu bir deneyim olarak yaşamak kolay değildir. Özellikle bekar olmayı istemeyen bekarlar için yalnızlık zamanları geçmiş ayrılıklarla başa çıkarken veya gelecekteki potansiyel ilişkilere başlamayı düşünürken duyguların yönetimini zorlaştırabilir.

Örneğin, mutsuz bir bekarsanız, geçmiş ilişkilerinize dönüp baktığınızda ilişki devam etseydi neler olabileceğine dair düşünceler çok zorlayıcı olabilir. Böylesi düşünceler kişiyi düzenli olarak pişmanlık dönemlerine sokar.

Elbette, bu durum her zaman kötü bir şey değildir. Pişmanlık da -tüm duygular gibi- doğaldır ve gelecekte aynı hataları yapmaktan kaçınmak için hatalardan ders çıkarmamıza yardımcı olabilir. Ancak dozu çok önemlidir. Tıbbın kurucuları arasında yer alan Paraselsus’un da dediği gibi “İlacı zehirden ayıran dozudur”. Geçmiş deneyimlerimizi sorgulamak sınırlı ve süreli olmadığında yani ölçüsü kaçtığında hayata devam edemeyecek kadar bizleri ele geçirebilir. Eski yaraların açılmasına neden olur.

Bu tür aşırı düşünme tuzaklarının önüne geçmek için Bilişsel Davranışçı Terapi modelinin bazı önleyici önerileri vardır. Karşıt olgusal düşünme yöntemi bunlardan biri. Sorgulama için kullanılabilecek sorulardan bazıları; “Eğer ayrılmasaydınız ilişkinizin nasıl olacağını düşünüyorsunuz?  Ya da ilişkide size iyi gelmeyen şeylere katlanıp mutlu yaşayabilmeniz gerçekten mümkün mü yoksa bu sadece hayal ürünü mü? Zaman geçtikçe eski ilişkinizin daha da kötüleşmeyeceğini nereden biliyorsunuz?” Sonuçta birçok çiftin eş seçimleri konusunda ciddi pişmanlıklar yaşadıkları ancak ilişkiyi bitirmek için cesaret toplamakta zorlandıkları bir gerçek. Diğer yolu seçmiş olsaydık hayal ettiğimiz mutluluğa ulaşacağımızın garantisi yoktur.

Bu tür pişmanlık anlarının geliştirici değil de acılaştırıcı olmasının temelinde yatan sebeplerden biri gelecekle ilgili varsayımların sadece fantezi olduğunu fark etmenin güçlüğüdür. Bay Doğru ya da Bayan Doğru ile tanıştığınızda tüm sorunlarınızın çözüleceğini varsaymak sık yapılan cazip bir düşünce hatasıdır. Bu tür fantezilerle fazla meşgul olduğunda zihinlerimiz için hemen önümüzden akıp giden hayatı ve tüm potansiyel güzellikleri kaçırmak çok kolaydır.

Bu düşünce hataları size de tanıdık geliyorsa, insan zihninin onu neyin mutlu edip neyin etmeyeceğini tahmin etmede pek de başarılı olmadığını hatırlayarak kendinizi parça parça gerçekçiliğe çağırabilirsiniz.

Çalışmalara bakılırsa, beklentilerin aksine, evlilik yaşam memnuniyetinde sadece geçici bir süre artışa neden olmaktadır. Ki bu durum hayatımızdaki birçok hayal ve hedef için de geçerlidir. Güncel mutluluk araştırmalarına göre, bir kişinin şu anda mutlu olma şansı, bir eşle olduğu kadardır. Kendiyle başı hoş olan bireyler mutlu çiftler olmaya da en yatkın olanlardır.

rabia yavuz
Rabia Yavuz

    En az 10 karakter gerekli
    Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.