WOTTV E-DERGİ
DOLAR 34,0963 0.18%
EURO 38,0992 0.02%
ALTIN 2.834,490,20
BITCOIN 21384114,11%
Gençler Milli Güvenlik Sorunu Olur mu?

Gençler Milli Güvenlik Sorunu Olur mu?

19 Ağustos 2024 10:56
Gençler Milli Güvenlik Sorunu Olur mu?
0

BEĞENDİM

Prof. Dr. Faruk TAŞÇI – 19 Ağustos 2024

Eskişehir’de özel kıyafet giymiş 18 yaşındaki gencin bıçak ve balta ile rastgele insanlara saldırdığı görüntüler, doğal olarak gündem oldu. Konuyla ilgili epeyce görüşler dile getirildi; hepsinde ortak merak/soru gencin “neden böyle bir işe giriştiği” idi, acaba işin arkasında ne vardı?

İnsan ama Özellikle Çocuklar/Gençler İlgiye, Sevgiye ve Bilgiye Açtır

İşin arkasında neyin olduğu, kısa zaman içinde ortaya çıkarılacaktır; bu Türkiye gibi güvenlik konusunda tecrübeli bir devlet için zor değil. İkinci vakıa olsa (ki Yozgat’tan geldi haberi) onun da arkasında olanı tespit zor olmaz. Üç, dört, beş… derken yaşanan vakıaları tespit etmek, failleri ve (varsa) arkasındakileri yakalamak ve sonrasında hukuku işletmek Türk devleti için kolay.

Zor olansa ya da bu tarz olayları olmadan engellemekse, öyle pek de kolay değil; çünkü işin içinde aileden başlayan (başlaması gereken), okul dönemleri ile tamamlanan (tamamlanması gereken) önemli bir süreç var: İlgi, bilgi ve sevgi.

İlgi, yani “seni ciddiye alıyorum” demenin başka bir adı. Mesela; “baba veya anne” diye seslenen çocuğuna “buyur evladım” ile başlayan cümleleri ile eğilen, onların sorularına cevap veren, sorunlarını çözmeye çalışan ebeveyn ilgilidir. Bilgi, yani “seni ciddiye alırken, ciddiyetin boyutlarının neler olacağını da ehlinden öğrendim, biliyorum” vakarı. Mesela; kız çocuğunun yetenekleri ile erkek çocuğunun yeteneklerinin farklı olabileceğini, yaş farkının çocuklarda farklı anlam dünyaları demek olduğunu, başka çocuklarla kıyaslama yapılmaması gerektiğini “bir bilenle bilen ebeveyn” bilgilidir. Sevgi de “ilgimi de bilgimi de iş olsun diye değil, canu gönülden ortaya koyuyorum” inceliğidir.

Açlığı Kim Giderirse Milli Güvenlik Onun Elinde Olur

Bunları önce aile temel at(a)mazsa, sonra okul (öğretmenler ve üniversiteler) temeli tamamla(ya)mazsa; hatta tam tersi durumlar vuku bulursa, çocuk/genç “kendisine vaat edene meyleder”, etmek durumunda kalabilir. Eskişehir’de saldırıyı gerçekleştiren gencin “babasının kendisini dövdüğünü, evde uzun süre yalnız bırakıldığını”, bunun da uzantısı olarak “insanları sevmediği için” ve “ses getireceğinden” dolayı bu eylemi yaptığını beyan etmesi ilgi, bilgi ve sevgi mahrumiyetinin “güvenlik sorunu” hâlini almış halini yansıtıyor.

Eğer hâl tekil kalmazsa, orta ve uzun vadede “milli güvenlik sorunu” söz konusu olur. Aile yapısındaki büyük kırılmaların da uzantısı olarak ilgisiz, bilgisiz ve sevgisiz yetişen neslin, okulların da (yukarı ifade edildiği tarzda) ilgi, bilgi ve sevgi boşluğunu doldurması pek kolay olmaz, olmuyor.

Hâl böyle olunca, “boşlukta kalan gençler”e kim (dış istihbarat, mafya, terör vb.) “boşluklarını doldurmayı vaat ediyorsa” gençlerin oraya meyletmesi mümkün olabiliyor. Bir de vaat edenlerin vatanı yoksa, çocuklar/gençler vatansız güruhun elinde oyuncak olur; vatansızların istediklerini yaparlar da ne yaptıklarından haberleri olmaz.

Özetle; insan yani gençler, ilgiye, bilgiye ve sevgiye açtır ve kim açlıklarını giderirse, gençler onlarındır; çünkü kişi sevdiğinin yolundandır! Türkiye gibi bir ülkede gençlerin açlığını aileleri, aileleri gideremiyorsa devlet gidermeli ki gençler milli güvenlik sorunu olmasın da milli güvenliğin kilit unsurlarından biri olmaya devam etsinler.

faruk taşcı
Faruk Taşcı

Prof. Dr. Faruk Taşçı 1982 yılında Rize’nin Pazar ilçesinde dünyaya geldi. Lisans eğitimini Boğaziçi Üniversitesi Sosyoloji bölümünde 2005 yılında tamamlayan Prof. Dr. Taşçı, yüksek lisansını 2007 yılında, doktorasını da 2011 yılında İstanbul Üniversitesi Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri bölümünde bitirdi. Aynı bölümde 28 Aralık 2020’den bu yana Profesör olarak görevini sürdürüyor.Telif kitaplarıSosyal Politikalarda Can Simidi: Sosyal Yardım (2010),Sosyal Politika Ahlâkı (2012, 2017),Türkiye’de Sosyal Politika ve Dönüşüm: Zihniyet, Aktörler ve Uygulamalar (2017),Sosyal Politikada Dezavantajlı Gruplar: Tarih, Yaklaşım ve Uygulama (2018),Bir Şehrin Sosyal Politika Yönetim Rehberi: Esenler Örneği (Ortak, 2019),Sosyal Refah: Bütüncül Bir Perspektif (2020),Sabahattin Zaim: Ahlak, Fikir ve Aksiyon (2021)Uluslararası Öğrencilerin Türk Diline Uyumları: İstanbul Üniversitesi Örneği (Ortak, 2022)Kitap editörlüğüTürkiye’de Sosyal Politika Aktörleri: Zemin ve Uygulama (2017),Sabahattin Zaim ile İktisat, Toplum ve Siyaset (2019),İnsan, Toplum ve İktisat: Sabahattin Zaim Düşüncesinin Ana Hatları (2020),Türkiye’de Sosyal Siyaset Alanın Oluşumu: İstanbul Üniversitesi Geleneği (2021)Sosyal Politikalarda Ak Partili Yıllar (2023)ÇevirisiDevletin Ekonomideki Rolü: İslamî Bir Bakış Açısı (2018)Diğer çalışmalarıUlusal İstihdam Stratejisi 2009 ve 2011 yılı Çalıştayları’nda komisyon üyeliği,10. Kalkınma Planı Sosyal Yardımlar ve Hizmetler Çalışma Grubu’nda (2013) raportörlük görevlerini yürüttüT.C. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın “Aile Eğitim Programı İçerik Değerlendirme Çalışması”nda Program Geliştirme Ekibi’nde yer aldı (2022).Polis Meslek Yüksek Okulu’nda “Toplumsal Psikoloji” (2007-2010), Harp Akademileri Komutanlığı’nda “Kamuda İş Etiği” (2013), Diyanet İşleri Başkanlığı Haseki Eğitim Merkezi’nde “Engellilere Yönelik Sosyal Yardım ve Hizmetler” (2015) ve TRT’de Hizmet İçi Eğitim kapsamında “İş Ahlakı” (2022) dersleri verdi.Dönemin T.C. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı bünyesindeki Sosyal Politika Çalışmaları Dergisi’nin de editörlüğünü (2018-2019) yürütmüş olan Taşçı’nın sosyal politika alanında birçok ürünü bulunmaktadır. İslam’da ekonomi ve şehir gibi konular ile de ilgilenmektedir.

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.