WOTTV E-DERGİ
DOLAR 33,9963 -0.22%
EURO 38,0359 0.31%
ALTIN 2.830,541,00
BITCOIN 21587826,16%
Mesud Pezeşkiyan Kimdir, Biyografisi, Kaç Yaşında, Nereli, Türk Mü?

Mesud Pezeşkiyan Kimdir, Biyografisi, Kaç Yaşında, Nereli, Türk Mü?

İran'da yapılan 14. dönem Cumhurbaşkanlığı Seçimleri'nde hiçbir aday yüzde 50 barajını aşamayınca, en fazla oy alan reformist aday Mesud Pezeşkiyan ile muhafazakar aday Said Celili, ikinci tura kaldı. Bu gelişmenin ardından, Mesud Pezeşkiyan hakkında yapılan araştırmalar hız kazandı. Peki, Mesud Pezeşkiyan kimdir, kaç yaşında ve nerelidir?

7 Temmuz 2024 16:17
Mesud Pezeşkiyan Kimdir, Biyografisi, Kaç Yaşında, Nereli, Türk Mü?
0

BEĞENDİM

Eski Cumhurbaşkanları Muhammed Hatemi ve Hasan Ruhani ile eski Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif gibi önemli isimlerin desteğini alan Pezeşkiyan, seçim kampanyalarında ülkedeki “etnik ve mezhebi ayrımcılık” ile zorunlu başörtüsü sorunlarına dikkat çekti. Ayrıca, ekonomi ve adalet konusundaki sorunları çözme sözü verdi. İşte Mesud Pezeşkiyan’ın biyografisi…

Mesud Pezeşkiyan Kimdir?

Mesud Pezeşkiyan, 29 Eylül 1954’te Mahabad kentinde, İranlı Türk bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi. Soyadı Farsça’da “doktorlar” anlamına gelen Pezeşkiyan, Tebriz Üniversitesi Tıp Fakültesinden mezun oldu. 1980-1988 yılları arasında yapılan İran-Irak Savaşı’nda hem muharip hem de doktor olarak görev yaptı. Pratisyenlik kursunu 1985 yılında tamamladıktan sonra, Tebriz Sağlık Bilimleri Üniversitesinde genel cerrahi ihtisası yaparak eğitimine devam etti. 1993 yılında İran Sağlık Bilimleri Üniversitesinden kalp cerrahisi yan dal uzmanlığını aldı ve 1994-1999 yılları arasında Tebriz Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektörü olarak görev yaptı.

Siyasi Kariyeri

Mesud Pezeşkiyan’ın siyasi kariyeri, 1997 yılında eski Cumhurbaşkanı Muhammed Hatemi döneminde Sağlık Bakanı Yardımcısı olarak atanmasıyla başladı. 2001 yılında Sağlık Bakanı olarak atandı ve bu görevde 2005 yılına kadar kaldı. 2008 yılında yapılan genel seçimlerde Tebriz Milletvekili olarak meclise girmeyi başaran Pezeşkiyan, o tarihten bu yana beş dönem boyunca Tebriz’i temsil etti. 2016 yılında İran Meclis Başkan Yardımcısı olarak 4 yıl görev yaptı.

2013’teki cumhurbaşkanlığı seçimlerine adaylık başvurusu yapan ancak daha sonra adaylığını geri çeken Pezeşkiyan, 2021 seçimlerindeki adaylık başvurusu Anayasayı Koruyucular Konseyi tarafından reddedildi. 1 Mart’ta yapılan milletvekili seçimlerinde Tebriz’den birinci sırada meclise girmeyi başardı. Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi’nin hayatını kaybetmesi sonrasında 1 yıl öne alınan cumhurbaşkanı seçimleri için adaylık başvurusu yapan Pezeşkiyan, seçimlerde reformistlerin tek adayı olarak yarışıyor.

Mesud Pezeşkiyan’ın Reformist Duruşu

Eski Cumhurbaşkanları Muhammed Hatemi ve Hasan Ruhani, eski Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif gibi isimlerin desteğini alan Pezeşkiyan, seçim kampanyalarında ülkedeki “etnik ve mezhebi ayrımcılık” ile zorunlu başörtüsü sorununa vurgu yaptı. Ayrıca ekonomi ve adalet konusundaki sorunları çözme vaadinde bulundu.

Dünya’daki haberleri takip etmek için hemen tıklayın ve güncel haberlerden anında haberdar olun!

İlknur Şayir

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.