WOTTV E-DERGİ
DOLAR 34,0685 0.13%
EURO 38,0660 -0.03%
ALTIN 2.830,840,08
BITCOIN 21490044,49%
Milli Yas Nedir, Ne Zaman İlan Edilir? Milli Yas Kaç Gün, Ne Zaman Bitiyor? Bayraklar Neden Yarıya İndirilir?
  • World of Türkiye
  • Gündem
  • Milli Yas Nedir, Ne Zaman İlan Edilir? Milli Yas Kaç Gün, Ne Zaman Bitiyor? Bayraklar Neden Yarıya İndirilir?

Milli Yas Nedir, Ne Zaman İlan Edilir? Milli Yas Kaç Gün, Ne Zaman Bitiyor? Bayraklar Neden Yarıya İndirilir?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kabine Toplantısı sonrası yaptığı açıklamada, helikopter kazasında hayatını kaybeden İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ve beraberindeki heyet için 1 günlük milli yas ilan edildiğini duyurdu. Bu kapsamda, Türkiye genelinde bayraklar yarıya indirildi.

21 Mayıs 2024 09:38
Milli Yas Nedir, Ne Zaman İlan Edilir? Milli Yas Kaç Gün, Ne Zaman Bitiyor? Bayraklar Neden Yarıya İndirilir?
0

BEĞENDİM

Milli Yas Nedir?

Ulusal yas veya millî yas, bir ülkenin halkının büyük bir kısmı tarafından yerine getirilen yas tutma ve anma eylemlerinin gerçekleştirildiği gün olarak tanımlanır. Milli yas, önemli bir kişinin veya kişilerin ölümü, cenazesi veya bunların yıl dönümü nedeniyle hükûmetler tarafından ilan edilebilir. Ayrıca doğal afet, facia, kaza, savaş veya terör saldırısı sonrasında da milli yas ilan edilebilir. Milli yas ilan edilen günlerde bayrakların yarıya indirilmesi ve eğlence programlarının iptal edilmesi yaygındır.

Bayraklar Neden Yarıya İndirilir?

Milli yaslarda bayrakların yarıya indirilmesi geleneği eski deniz savaşlarına kadar uzanmaktadır. Savaş sonrası yenilen gemi, galip tarafın bayrağını asabilmek için kendi bayrağını yarıya indirirdi. Bu, yenilgiyi ve saygıyı ifade ederdi. Günümüzde, hangi ulustan olursa olsun denizde birbirinin yanından geçen gemilerin, geçiş süresince bayraklarını yarıya indirme geleneği, bir saygı ifadesi olarak devam etmektedir.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Açıklaması

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kabine Toplantısı ardından yaptığı açıklamada, helikopter kazasında hayatını kaybeden İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ve beraberindekiler için 1 günlük milli yas ilan edildiğini belirtti. Bu kararın ardından Türkiye genelinde bayraklar yarıya indirildi ve ülke genelinde yas tutuldu.

Milli Yas Kaç Gün, Ne Zaman Bitiyor?

Milli yasın ne zaman ilan edileceği ve ne kadar süreceği, yaşanan olayın büyüklüğüne ve önemine göre değişiklik gösterebilir. Ancak, bu olayda olduğu gibi bazı durumlarda 1 günlük milli yas ilan edilmesi de mümkündür.

İlknur Şayir

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.