WOTTV E-DERGİ
DOLAR 34,0325 -0.12%
EURO 38,0751 0.36%
ALTIN 2.831,831,05
BITCOIN 21538665,92%
Ramazan Ayı Notları ve Kısa Dualar

Ramazan Ayı Notları ve Kısa Dualar

8 Nisan 2024 11:29
Ramazan Ayı Notları ve Kısa Dualar
0

BEĞENDİM

Fatih ÜNLÜ – 8 Nisan 2024

 

İnsan aciz bir varlıktır, insan aziz bir varlıktır. İhlaslı dualar da insanın izzetine izzet katar…

İnsanın en büyük sorunlarından birisi  de kendisinin dünya üzerinde haddinden fazla söz sahibi olduğunu sanmasıdır. Şüphesiz insan dünyada birçok işi yapabilir, birçok zoru da başarabilir. Ama bunları görünür görünmez nice gaybi yardımlarla yaptığı da aşikardır. Çünkü…

Çünkü insanın yoktan var etme gücü yoktur. Ancak Allah yoktan var edebilir. En öz haliyle, insan gayret eder, gayreti de karşılıksız kalmaz. İnsanın gayretinin bile çıkış noktası kendisine önceden ve her an ihsan edilmiş  ve edilen hâl ve yeteneklerdir.

“La havle vela kuvvete illa billah.” “Allah’tan başka  güç ve kudret sahibi yoktur. Güç ve kudret ancak Allah iledir.” cümlesi  de bu sırrı ifade eder.

Mesela, bir ameliyatta doktor gereken işlemleri yaptıktan sonra  dikişleri güzelce atar. Sonra dokuların kaynaması süreci başlar, bu ise apayrı ve çok karmaşık bir süreçtir. Allah bedenlere o özelliği ve o gücü bidayette, başlangıçta vermiştir. Şimdi herhangi bir cerrah  “O dokuları ben kaynaştırdım” diyebilir mi? Elbette diyemez, onun katkısı o eşsiz süreci başlatacak adımları atmasıdır.

İşte, insana hem çok büyük bir güç verilmiştir hem de  o gücü kendinden sanmasın diye  her şeyin kendi eseri olmadığı ona gösterilmiştir ki olayların oluş bitişinden kibre kapılmasın. Kapılanlar da var şüphesiz ama onların mantık örgüsü de Kuran- Kerim’de geçtiği üzere Hz. İbrahim aleyhisselamın Nemrud’u ikindi cümlede susturması gibi  çok zayıftır.  * 1

İnsana düşen, imkânları  ve kendi özelliklerini  keşfedip dünyayı daha güzel bir dünya yapabilmek için Allah’ın Rızasına uygun şekilde gayret göstermektir. Kibirlenmek ve emanet olan dünyayı ve süreçleri kendisinin zannedip yanlışlar yapmak değil.  İnsana gayretindeki en güzel yoldaşı da duadır…

Ramazan ayında insan kulluğunu, aczini ve Rabbine dua ve niyazı daha çok hatırlar. Ramazan ayında yaşanan, hissedilen ihlaslı duaların manevi lezzeti de bir başkadır.  Biz  de duaların ulyalara ulaştığı bu güzel Ramazan Ayı boyunca bazı kısa duaları dikkatinize sunalım istedik. Umarız ki istifadeye medar olur. * 2

KISA DUALAR

Ancak Sana ederiz kulluğu, ibadeti ve yalnız Senden dileriz yardımı, inayeti.
Hidayet eyle bizi Dosdoğru Yol’a (ya Rabbi)!
* 3

=====

“Acımasız ve zalim insanlardan nefret ederim.” dedi. Savaşın bile bir âdabı vardır.

İşte bu âdabı en güzel uygulayan Allah Resulune  sonsuz salat ve selam olsun.

Bu âdabı hiçe sayan zalimlerin şerlerinden  Allah  kullarını mahfuz ve muhafaza

buyursun.

====

Kullarına zulmü reva görenlere fırsat verme ya Rabbi!

Bir imtihan için yarattığın ve zulmü kesin yasakladığın bu fani yurtta zalimlerin gücünü kır,  şerlerinden kullarını muhafaza eyle ya Rabbi!

Gazze’de, Filistin’de, Doğu Türkistan’da, Arakan’da ve diğer coğrafyalarda zulüm altında nice acılar çeken mazlumlara Rahmet ve Fazlınla yardım eyle ya Rabbi!

=====

Geçim derdi çeken kullarına da  yardım eyle ya Rabbi!

Ramazan ayının bu güzel günlerinde ve diğer günlerde;

Alışverişlerde yetersiz bakiye sorunu yaşayan kullarına yardım eyle ya Rabbi!

Ve daha da önemlisi Ahirette bakiye sorunu yaşayabilecek kullarına yardım eyle.  Ki bu dünyada hallerini düzeltip daha çok Ahiret azığı biriktirsinler.

Ve yaptıklarına değil yalnız  Senin rahmetine güvensinler, ya Erhamerrahimin!

=====

Namazını cemaatle kılan,
Teravihi hatimle kılan,
Teravih için her gün ayrı bir camiye giden…

Oruçlarını tutan, hayırlar işleyen,
Cümle alemin iyiliğini dileyen
Ve dualarında diğer kulları da unutmayan…

Gayretli kullarının mükafatlarını artır, müzdad eyle ya Rabbi!
(Ki zaten öyle olacaktır biz de iştirak ediyoruz.)

=====

Ramazan Ayının bu ulvi ikliminde bize huzur ve afiyet ihsan eyle ya Rabbi! Bizi de arınanlarla birlikte arındır, manen yücelenlerle birlikte yücelt. Bu güzel günlerde  “hastalarımıza şifa, dertlilerimize deva ve çaresizlerimize çareler” * 4 ihsan eyle ya Rabbi!

=====

Bize helali sevdir, helali istet, bizi helale yönelt ve helal ile yetindir ya  Rabbi!

“Helalinden ihsan ederek bizi haramlardan muhafaza buyur.” * 5

=====

*  1  Bakara Suresi, 258

* 2 Girişte yazarın www.hasbi.org sitesinde kendi yazdığı bir metinden faydalanılmıştır.

* 3 Fatiha Suresi, 5. ve 6. Ayet-i Kerimelerin meali alisi (Elmalılı Hamdi Yazır).

* 4 Anonimleşmiş meşhur bir dua.

* 5 Peygamber Efendimizin (s.a.v.) hadisi şeriflerinden.

fatih ünlü
Fatih Ünlü

Fatih Ünlü 1965 Adana doğumludur. Adana Dumlupınar İlkokulu, Hürriyet Ortaokulu ve Anafartalar Lisesinden sonra 1987 yılında ODTÜ Kamu Yönetimi ve Siyaset Bilimi bölümü Uluslararası İlişkiler alt dalından mezun olmuştur.TBMM, TÜBİTAK, Devlet Planlama Teşkilatı (DPT), Kalkınma Bakanlığı, Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı (SBB) ve Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (ECO)'nda çalışmıştır.Yayıncılık faaliyetlerine vakit ayırabilmek amacıyla Cumhurbaşkanlığı SBB - İSEDAK ve Uluslararası Kalkınma İşbirliği Genel Müdürlüğünden 2022 yılında emekli olmuştur.Emeklilikten sonra, Güray Gümüş'le birlikte Abdullah Bera Yıldız'ın "Bir Soluk Dua - Çaresiz Anlarımıza Çare Olan Rahmetinle" ve "O'nu Bilmeden Hiçbir Vahada Hayat Yoktur" adlı kitaplarının editörlüğünü yapmıştır.

    En az 10 karakter gerekli
    Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.