WOTTV E-DERGİ
DOLAR 34,0666 0.13%
EURO 37,8920 -0.51%
ALTIN 2.834,440,21
BITCOIN 21484384,46%
Kalkınma Yolu Irak İçin Kurtuluş Yolu

Kalkınma Yolu Irak İçin Kurtuluş Yolu

3 Nisan 2024 13:19
Kalkınma Yolu Irak İçin Kurtuluş Yolu
0

BEĞENDİM

 Coşkun BAŞBUĞ – 3 Nisan 2024                                         

 

Son günlerde en çok konuşulan konulardan biri hiç şüphesiz Türkiye ile Irak arasında inşası planlanan “kalkınma yolu” projesidir.

Projeye konu yol Basra Körfezinde bulunan Faw limanından başlayacak ve Irak’ın Divaniye, Necef, Kerbela, Bağdat Musul gibi önemli kentlerini aşarak Türkiye Irak sınırında bulunan Ovaköy sınır kapısında son bulacak.

Yolun kara ve demir yolu olmak üzere toplamda 1.200 km. olması planlanıyor.

 

Projenin Hedefi…

Projenin hedefi Irak ve Türkiye’de, içinde bağlantı limanlarının, köprülerin ve şehir merkezlerinin de olduğu kara ve demiryollarından oluşma entegre bir ulaşım ağı kurmak.

Buna ilave bir başka önemli hedef ise Faw Limanı’nı önemli bir geçiş merkezi olarak tesis edip Asya ile Avrupa arasındaki seyahat süresini Türkiye üzerinden önemli ölçüde kısaltmak.

Bu amaçlara ulaşmak için de Faw Limanı’nı önemli kargo gemilerini barındırabilen Orta Doğu’nun en büyük limanına dönüştürmek, yapılması planlanan kara ve demir yollarına da sorunsuz bir şekilde bağlanması sağlamak hedefler arasında.

Yeni İpek Yolu olarak tanımlanan proje, Avrupa’dan Körfez ülkelerine kadar geniş bir bölgeyi etkileyecek ve birçok ortak fayda üretecek.

 

İş Büyük…

Türkiye iki kıtayı birbirine bağlayan stratejik konumunun getirdiği avantajla tüm koridor yolların kavşak noktası olmuş durumda.

Tarihi İpek Yolu’nun canlandırılması için planlanan projeler içinde Orta Koridorun önemi her geçen gün artıyor.

Türkiye bu proje içinde de kilit ülke konumunda.

Zira planlamaya göre bu yol Türkiye’den başlayacak ve bizden Kafkaslar’a, oradan da Hazar Denizi’ni aşarak Türkmenistan ve Kazakistan’ı takiben Orta Asya ve Çin’e ulaşacak.

Pekin’den Londra’ya uzanan bu hat yıllık 600 milyar doları aşkın ticaret trafiği hedefliyor.

Ticari hacim rakamı değişse de Türkiye aynı koşulların kalkınma yolunda da gerçekleşmesi için çabalıyor ve bu kapsamda Irak’a tarihi fırsatlar sunuyor.

 

Bu Kez Başaracaksın…

Böylesi önemli bir projeyi ıskalamak istemeyen Irak Başbakanı Şiya es-Sudani’ geçtiğimiz yıl Türkiye’ye kritik bir ziyarette bulundu.

Ziyaret sonrası yaptığı açıklamada “Kalkınma Yolu Projesi”nde iki ülke arasında anlayış birliğine varıldığını ifade etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan da projeyi bölgede dengeleri değiştirecek yeni İpek Yolu projesi olarak tanımladı ve şunları söyledi;

“Basra’dan Türkiye sınırına uzanan kara ve demir yolu ulaştırma koridoru inşasına yönelik ‘Kalkınma Yolu Projesi’nin hayata geçirilmesi için birlikte çalışma kararlılığımızı vurguladık.

Bu vesileyle de bu çalışmayı yürütecek olan bakan arkadaşlarımızı görevlendiriyoruz.     Kabul ettiğimiz “Ankara Bildirisi” ile bu hedef doğrultusunda ortak çalışma irademizi gösteren kritik bir adım attık. Kalkınma Yolu sadece Türkiye ile Irak için değil, tüm bölge için stratejik öneme haiz, yüksek bir projedir.

Bu yolun inşasıyla ortaya çıkacak katma değerden, Avrupa’dan Körfez’e kadar geniş bir coğrafyada milyonlarca insan faydalanacaktır.

Bölgesel iş birliğini güçlendirecek, ticaretimizi geliştirecek, beşerî münasebetlerimizi tahkim edecek bu projeyle, diğer kardeş ülkelerin de yakından ilgilendiğini biliyoruz. İnşallah onların da katılımıyla ‘Kalkınma Yolu Projesi’ni bölgemizin yeni İpek Yolu haline dönüştüreceğimize inanıyorum.”

 

Kurtuluş Yolu

Bu açıdan bakıldığında beklenen ve özlenen Türkiye Irak iş birliği başlamış görünüyor.

Türkiye’nin yaklaşımı ve bu proje gerçekten Irak için tam bir kurtuluş yolu.

Onca zenginliğin üstünde oturan fakir Irak 1991’den bu yana kandan ve gözyaşından başka hiçbir şey görmedi.

Bu yolun işler hale getirilmesi için Irak’ın ilk yapması gereken terör belasından yani PKK’dan ve Amerika’dan kurtulmak.

Bunun da yolu Türkiye ile iş birliği.

İşte tüm bu gerçekleri okuduğumuzda diyoruz ki önümüzdeki bahar aylarında bu coğrafyada önemli olaylar yaşanacak.

coşkun başbuğ
Coşkun Başbuğ

    En az 10 karakter gerekli
    Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.