WOTTV E-DERGİ
DOLAR 34,0917 0.18%
EURO 38,1051 0.02%
ALTIN 2.833,010,15
BITCOIN 21459864,33%
28 Şubat: Türkiye’nin demokrasi tarihindeki kara leke

28 Şubat: Türkiye’nin demokrasi tarihindeki kara leke

1997 yılında gerçekleşen 28 Şubat, Türkiye'nin demokrasi tarihine kara bir leke olarak kazındı. Postmodern darbe olarak adlandırılan bu olay, 27 yıl önce yaşanmış olmasına rağmen hala unutulmadı. Hak gaspları ve demokrasiye yapılan müdahale, ülkenin hafızasında derin izler bıraktı.

28 Şubat 2024 11:32
28 Şubat: Türkiye’nin demokrasi tarihindeki kara leke
0

BEĞENDİM

Merhum Necmettin Erbakan’ın Başbakan, DYP Genel Başkanı Tansu Çiller’in ise Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı olarak görev aldığı hükümet, “rejimi tehdit ettiği” iddiasıyla tartışmaların odağı oldu.

DEMOKRATİK SÜREÇTEKİ ENGELLER

1995 genel seçimlerinde Refah Partisi’nin zaferi, Necmettin Erbakan’a Başbakanlık yolunu açtı. Ancak seçim sonrası irtica iddialarıyla fişlemeler yapıldı, başörtülü öğrenciler okullara alınmadı ve toplumun bir kesimi aşağılandı. Bu süreçte medya, darbecilerin silahı olarak kullanıldı.

SİNCAN’DAKİ TANKLAR VE KRİTİK MGK TOPLANTISI

Sincan sokaklarına çıkarılan tanklar, demokrasiye balans ayarı yapmış gibi algılanırken, 28 Şubat 1997’deki kritik Milli Güvenlik Kurulu toplantısı, Erbakan’ın istifasıyla sonuçlandı. Bu toplantıdan sonra Refah Partisi kapatıldı ve Erbakan ile bazı parti yöneticilerine siyaset yasağı getirildi.

BAŞÖRTÜSÜ ZULMÜ VE HALKIN KARŞI DURUŞU

Başörtüsü yasağı, 28 Şubat’ın en belirgin izlerinden biriydi. Demokratik hakların gasp edilmesi, ikna odalarında yaşanan aşağılamalar ve kamusal alandaki mağduriyetler, yıllarca çözüm bekleyen sorunlar olarak gündemi işgal etti. AK Parti döneminde başörtüsü yasağı kaldırıldı, geçmişin haksızlıkları düzeltilmeye başlandı.

ERDOĞAN’IN HAPİS YATIŞI VE YENİDEN DOĞUŞ

Dönemin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, okuduğu şiir nedeniyle hapis cezası aldı. Ancak cezaevinde kurduğu “Bu şarkı burada bitmez çünkü biz bir maraton koşucusuyuz” cümlesi, Türkiye’nin siyasi geleceğine dair ipuçlarını veriyordu. Erdoğan’ın hapis yatışı, onun yeniden doğuşunun habercisi oldu.

28 Şubat, Türkiye’nin demokrasi serüvenindeki karanlık bir döneme işaret ediyor. Ancak bu olayın izleri, Türkiye’nin demokrasi mücadelesi ve toplumsal direnişi ile silinmeye başlıyor. Geçmişte yaşanan haksızlıkların düzeltilmesi, ülkenin demokratik gelişimine önemli katkılar sağlıyor.

World of Türkiye

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.