WOTTV E-DERGİ
DOLAR 34,0811 -0.02%
EURO 37,8535 -0.21%
ALTIN 2.800,91-0,05
BITCOIN 21171323,17%
30 Ağustos (Bugün) Eczaneler, Hastaneler ve Sağlık Ocağı (Aile Hekimliği) Açık mı, Kapalı Mı?
  • World of Türkiye
  • Gündem
  • 30 Ağustos (Bugün) Eczaneler, Hastaneler ve Sağlık Ocağı (Aile Hekimliği) Açık mı, Kapalı Mı?

30 Ağustos (Bugün) Eczaneler, Hastaneler ve Sağlık Ocağı (Aile Hekimliği) Açık mı, Kapalı Mı?

30 Ağustos Zafer Bayramı nedeniyle, eczanelerin, hastanelerin ve sağlık ocaklarının açık olup olmadığı vatandaşların ilgisini çekiyor. Resmi tatil dolayısıyla kamu kurumlarının çalışma saatlerine dair bilgi edinmek isteyenler, "30 Ağustos'ta eczaneler, hastaneler ve sağlık ocakları açık mı?" sorusuna yanıt arıyor. Bu yıl da Zafer Bayramı, ülke genelinde çeşitli etkinliklerle kutlanacak. Peki, 30 Ağustos'ta hastaneler ve sağlık ocakları hizmet veriyor mu? Eczaneler çalışıyor mu? İşte, merak edilen detaylar...

30 Ağustos 2024 11:20
30 Ağustos (Bugün) Eczaneler, Hastaneler ve Sağlık Ocağı (Aile Hekimliği) Açık mı, Kapalı Mı?
0

BEĞENDİM

30 Ağustos Zafer Bayramı dolayısıyla, eczanelerin, hastanelerin ve sağlık ocaklarının açık olup olmadığı vatandaşlar tarafından merak ediliyor. Resmi tatil nedeniyle kamu kurumlarının çalışma saatleri konusunda bilgi almak isteyenler, “30 Ağustos’ta eczaneler, hastaneler ve sağlık ocakları açık mı?” sorusunun cevabını arıyor. Zafer Bayramı bu yıl da yurt genelinde çeşitli etkinliklerle kutlanacak. Peki, 30 Ağustos’ta hastaneler ve sağlık ocakları açık mı? Eczaneler çalışıyor mu? İşte, bu konuda merak edilen detaylar…

30 Ağustos Zafer Bayramı’nın Önemi

30-agustos-zafer-bayraminin-onemi

30 Ağustos Zafer Bayramı’nın Önemi

30 Ağustos Zafer Bayramı, Türk milletinin tarihinde çok önemli bir yere sahiptir. Bu özel gün, Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk’ün liderliğinde, düşman kuvvetlerini Anadolu’dan çıkarmak amacıyla başlatılan harekâtın başarıyla sonuçlanmasını temsil eder. 30 Ağustos 1922 tarihinde kazanılan Başkumandanlık Meydan Muharebesi, Türkiye Cumhuriyeti’nin temellerini atan büyük bir zafer olarak tarihe geçmiştir. Ülkemizde her yıl, bu zaferin anısını yaşatmak için 30 Ağustos milli bayram olarak kutlanmaktadır. Yurt içinde olduğu kadar dış temsilciliklerde ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde de bu bayram coşkuyla kutlanır.

Büyük Taarruz, Atatürk’ün başkomutanlığında 26 Ağustos 1922’de başlamış ve 30 Ağustos’ta zaferle sonuçlanmıştır. Bu zafer, Yunan Orduları’nın İzmir’e kadar takip edilip 9 Eylül 1922’de İzmir’in kurtarılmasıyla tamamlanmıştır. 30 Ağustos, işgalci güçlerin Türkiye topraklarından tamamen çekildiği gün olarak sembolik bir anlam taşır. İlk defa 1924 yılında Dumlupınar’ın Çal Köyü’nde “Başkumandan Zaferi” adıyla kutlanan bu gün, 1926 yılından itibaren “Zafer Bayramı” olarak anılmaya başlanmıştır.

Büyük Taarruz, işgalci kuvvetleri tamamen sınır dışı etmek amacıyla başlatılan kesin ve son hamleydi. Mustafa Kemal Atatürk, 20 Temmuz 1922 tarihinde Büyük Millet Meclisi’nde dördüncü kez Başkomutanlık yetkisi aldıktan sonra bu harekâtın kararını vermiştir. Gizlilik içerisinde planlanan bu taarruz, Afyon’da 26 Ağustos’u 27 Ağustos’a bağlayan gece başlamıştır.

İlk kutlama, 1924 yılında Dumlupınar’ın Çal Köyü’nde “Başkumandan Zaferi” olarak yapılmıştır. Bu törene Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk de katılmıştır. 1922 yılında kazanılan zaferin iki yıl sonra kutlanmasının nedeni, Türkiye’nin 1923’te uluslararası sahada yoğun bir diplomatik süreç yaşamasıdır. 1926 yılında çıkarılan “Zafer Bayramı Kanunu” ile bu önemli gün, resmi olarak Zafer Bayramı olarak kutlanmaya başlanmıştır. Aynı yıl, Dönemin Savunma Bakanı Recep Peker tarafından yayınlanan genelge ile 30 Ağustos Zafer Bayramı’nın kutlama detayları belirlenmiş, askeri törenler ve diğer etkinlikler detaylandırılmıştır. Hava kuvvetlerinin önemini vurgulayan bu genelge ile 30 Ağustos, bir dönem “Tayyare Bayramı” olarak da anılmıştır.

Zafer Bayramı, özellikle 1960’tan sonra daha kapsamlı ve detaylı bir şekilde kutlanmaya başlamıştır. Askeri okulların mezuniyet törenleri, subay ve astsubayların rütbe değişiklikleri gibi önemli etkinlikler de bu özel günde gerçekleştirilmiştir. Günümüzde de 30 Ağustos Zafer Bayramı, büyük bir coşkuyla kutlanmaya devam etmektedir.

30 Ağustos Eczaneler Açık Mı?

30-agustos-eczaneler-açik-mi

30 Ağustos Eczaneler Açık Mı?

30 Ağustos Zafer Bayramı dolayısıyla, Cuma günü eczaneler kapalı olacak. Resmi tatil günlerinde yalnızca nöbetçi eczaneler hizmet vermektedir. Alışveriş merkezlerindeki eczaneler de dahil olmak üzere, eczaneler bağlı oldukları bölgedeki çalışma saatlerine uymak zorundadır. Birden fazla eczanenin bulunduğu bölgelerde, belirlenen çalışma saatleri dışında ve resmi tatil günlerinde yalnızca nöbetçi eczaneler açık kalır. Nöbetçi eczane dışında kalan eczaneler, nöbet saatlerinde hizmet veremez.

30 Ağustos Sağlık Ocağı ve Hastaneler Açık Mı?

30 Ağustos’ta valilikler, belediyeler, muhtarlıklar ve diğer kamu kurumları tüm gün kapalı olacak. Sağlık hizmeti veren aile sağlığı merkezleri (sağlık ocakları) da kapalı olacak. Ancak hastanelerin acil servisleri 7/24 hizmet vermeye devam edecek.

Gündem  haberlerinden haberdar olmak için hemen tıklayın!

İlknur Şayir

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.