WOTTV E-DERGİ
DOLAR 33,9996 0.3%
EURO 37,8875 0.71%
ALTIN 2.821,770,44
BITCOIN 1971210-3,02%
2024 Kimler Kurban Kesmekle Yükümlüdür? Kurban Kesmek Kimlere Düşer, Maddi Gelir Ne Kadar Olmalıdır?
  • World of Türkiye
  • Gündem
  • 2024 Kimler Kurban Kesmekle Yükümlüdür? Kurban Kesmek Kimlere Düşer, Maddi Gelir Ne Kadar Olmalıdır?

2024 Kimler Kurban Kesmekle Yükümlüdür? Kurban Kesmek Kimlere Düşer, Maddi Gelir Ne Kadar Olmalıdır?

Kurban kesimi, Kurban Bayramı yaklaşırken Müslüman aleminin en çok merak ettiği konulardan biri haline gelmiştir. Kurban kesmenin kimler için zorunlu olduğu ve hangi şartların gerektiği, Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından açıklanmıştır. İşte kurban kesme yükümlülüğü hakkında detaylı bilgiler...

21 Mayıs 2024 23:49
2024 Kimler Kurban Kesmekle Yükümlüdür? Kurban Kesmek Kimlere Düşer, Maddi Gelir Ne Kadar Olmalıdır?
0

BEĞENDİM

Kurban Kesmenin Hükmü

Kurban, İslam dininde mali durumu elverişli olan Müslümanlar için vacip kılınan bir ibadettir. Kurban, Allah’a yakınlık sağlamak amacıyla kesilen büyükbaş veya küçükbaş hayvanları ifade eder. Hanefi mezhebine göre, “Rabbin için namaz kıl, kurban kes” (Kevser, 108/2) ayeti ve Hz. Muhammed’in hadisleri, hali vakti yerinde olanların kurban kesmesini gerektirmektedir.

Resulullah, “Kim imkanı olduğu halde kurban kesmezse bizim mescidimize yaklaşmasın” (Müsned, II, 321; İbn Mâce, “Edâhî”, 2) hadisiyle bu gerekliliği vurgulamıştır.

Kimler Kurban Kesmekle Yükümlüdür?

Bir kimsenin kurban kesmekle yükümlü sayılması için Müslüman, akıl baliğ (ergen), mukim (yerleşik) ve zengin olması gerekir. Hanefi mezhebinde, bu şartları taşıyan herkesin kurban kesmesi vaciptir. Ancak İmam Muhammed ve Şafiîler, akıl ve bulûğ şartlarını da eklerler.

Mali Güç ve Zenginlik Şartı

Kurban kesme yükümlülüğü için mali güç aranır. Bu, kişinin borçları ve asli ihtiyaçları dışında 85 gram (20 miskal) altın veya buna denk bir paraya sahip olması ile ölçülür. Bayrama erişen kişinin o günlerde bu zenginliğe sahip olması yeterlidir. Hanefi mezhebi bu konuda fetvayı İmam Muhammed’in görüşüne göre vermiştir.

Aile Fertleri Adına Kurban Kesimi

Hanefîler, her bireyin ayrı ayrı kurban kesmesi gerektiğini savunurken, Mâlikîler, bir kurbanın sevabına nafaka halkası içinde bulunan aile fertlerinin de dahil edilebileceğini belirtir. Şâfiî ve Hanbelî mezheplerine göre, kurban kesen kişinin niyeti ile aile fertleri de bu ibadetten faydalanır.

Kurban Kesme İçin Maddi Gelir Ne Kadar Olmalıdır?

Maddi imkanlar, kişisel bütçe imkanları çerçevesinde değerlendirilmelidir. Kişi, kurban ücretini sıkıntı çekmeden ödeyip ödeyemeyeceğini göz önünde bulundurmalıdır.

Sonuç olarak, İslam dininde kurban kesmek, mali durumu elverişli olan Müslümanlar için vacip bir ibadet olup, bu şartları taşıyan herkes kurban kesmekle yükümlüdür. Aile fertleri adına da kurban kesmek mümkündür ve bunun sevabı onlara da ulaşır.

Haberin detayları için hemen TIKLAYIN

Son Dakika haberleri için hemen TIKLAYIN

Spor haberleri için hemen TIKLAYIN

İlknur Şayir

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.