Türksat 6A için Ankara’daki Mürted Hava Meydanı’nda düzenlenen uğurlama törenine, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu ve TUSAŞ Genel Müdürü Temel Kotil katıldı.

İlk yerli ve milli haberleşme uydusu Türksat 6A fırlatmada görev alacak personelle Antonov AN-124 tipi kargo uçağıyla saat 19.00’da ABD’ye hareket edecek.

Türksat 6A’nın hava yolculuğu yaklaşık 1 gün sürecek ve ardından Cape Canaveral Uzay Üssü’ndeki Space X tesislerinde fırlatma prosedürleri başlatılacak. Uydunun 8-15 Temmuz 2024’te yörüngesine fırlatılması planlanıyor.

“24 farklı çeşitte toplam 84 ekipmanı yerli olarak ürettik”

Törende konuşan, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, şunları kaydetti;

Tasarım, alt bileşen üretim, entegrasyon ve test olmak üzere tüm aşamalarıyla yerli olarak gerçekleştirdiğimiz proje sürecinde uydumuzun uçuş bilgisayarları, güç dağıtım ve düzenleme birimleri, yıldız izler, tepki tekeri, elektrikli itki sistemi gibi 24 farklı çeşitte toplam 84 ekipmanı yerli olarak ürettik. Sistem entegrasyonu sonrasındaysa aralarında uydunun fırlatma esnasında maruz kalacağı titreşim ve akustik yüklerinin simüle edildiği mekanik testler, uzaydaki ısıl şartların ve vakum ortamının simüle edildiği ısıl vakum testleri, anten performans testleri, güneş paneli ve antenlerin açılma testleri, fırlatıcı ara yüzü ile ayrılma ve şok testleri gibi 396 çevresel ve fonksiyonel testi tamamladık.

Çevresel testler öncesi ve sonrasında gerçekleştirilen işlevsel testler ile uydumuzun uzay şartlarına uygunluğunu doğruladık. TÜBİTAK UZAY, TUSAŞ, ASELSAN ve C2TECH ekiplerinin bir arada çalıştığı projenin üretim ve test süreçlerini başarıyla tamamladık. Ülkemiz tarihinde bugüne kadar üretilen en yüksek değere sahip teknolojik ürünü uydumuzun fırlatma alanına nakliyesi için bir aradayız. Uydumuzun yer destek ekipmanlarının fırlatma alanına transferi sonrasında fırlatma öncesi kontrol testlerinin, yakıt dolum faaliyetlerini ve fırlatma aracıyla entegrasyon çalışmalarını arkadaşlarımız yürütecek. Yürütülecek son testler sonrasında 8 Temmuz haftasında fırlatılması planlanan 4,2 ton ağırlığındaki uydumuz dünyadan 35 bin 786 kilometre uzaklıkta yer sabit yörüngede görev alacak.

İlginizi çekebilir!  Bing AI nedir? Ne işe yarar? Bing AI nasıl kullanılır, ücretsiz mi?

“Türkiye haberleşme uydusu üretebilen 11 ülkeden biri olacak”

Fırlatma sonrasında uydumuzun yörüngeye yerleşme operasyonunu kendi ekiplerimiz gerçekleştirecek. Yapılacak yörünge kabul testleri ve devreye alma işlemleri sonrasında Türksat 6A uydumuz ülkemizin ulusal uydu operatörü Türksat AŞ’ye 15 yıldan fazla işletilmesi için teslim edilecek ve hizmet vermeye başlayacak. Uydumuz bünyesindeki yazılımların tümü ile yerli imkanlarıyla geliştirilmesi, entegrasyon ve test faaliyetlerinin ülkemizde yürütülmesi sayesinde yakaladığımız yüzde 80’in üzerinde yerlilik oranı bizim için bir başka gurur kaynağı. Dönem dönem 400’e yakın arkadaşımızın ortak çalışma yürüttüğü bu proje ile ülkemizin uzay alanında yetişmiş personel gücünün artmasını sağladık. Bugüne dek haberleşme uydularını yurt dışı firmalardan temin eden ülkemiz Türksat 6A ile birlikte haberleşme uydusu üretebilen 11 ülkeden biri olacak. Proje ile kazandığımız yetkinliklerle gelecek dönemde uydu geliştirme faaliyetlerimizi artırarak devam edeceğiz.

“Yüzde 80’in üzerinde yerlilik oranıyla hayata geçirdik”

Bakan Uraloğlu’nun açıklamalarından satır başları şu şekilde;

Gerçekten mühendis olarak bu günü yaşamanın haklı gururunu hissediyoruz. Burada sonuçta bir uydu ortaya çıkardık. Yüzde 80’in üzerinde yerlilik oranıyla hayata geçirdik. Paketlenmiş durumda uydumuzun ana parçasını koyarak dünyanın en büyük kargo uçağı Antonov’la birlikte yola çıkarıyoruz. Florida’ya göndermiş olacağız. Temmuz’un ikinci haftasında başlayan süreçte hava şartlarına bağlı olarak bir haftalık zaman diliminde inşallah bunu yörüngesine oturacak. Dünyanın 3.5 milyon insanın yaşadığı kısma uydularımız hizmet veriyor. Bu uyduyla 5 milyar nüfusu kapsamış olacağız. 250 milyar dolara üretilmiş uydumuzun geri dönüş sürecini yakalamış olacağız. Neler yapabildiğimizi göstermiş olan eserden bahsediyoruz.

Bir Yorum Yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.