155 kez görüntülendi.

23 Aralık 1930 tarihinde İzmir’in Menemen ilçesinde gerçekleşen ayaklanma sırasında şehit edilen Asteğmen Mustafa Fehmi Kubilay, Bekçi Hasan ve Bekçi Şevki için düzenlenen resmi törenin ardından yürüyüş ve anıt önünde konuşmalar gerçekleştirildi. Atatürkçü Düşünce Derneği tarafından ilçe merkezinden Kubilay anıtına kadar olan yürüyüşte de yer alan Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Özgür Özel, anıtta konuşma yaptı.

“ÖNEMLİ BİR HEYETLE BURADAYIZ”

Kubilay anmasına önemli bir heyetle geldiklerini söyleyerek söze başlayan CHP Genel Başkanı Özgür Özel, “Bugün burada Genel Başkan Yardımcılarımız, Parti Meclisi üyelerimiz ve milletvekillerimiz ile birlikte önemli bir heyetle buradayız. Grubumuzdaki 130 milletvekilinin hepsi, bugün Parlamento’da bütçe görüşmelerinde mücadele ediyorlar. Ancak yürekleri buradadır, kalpleri buradadır; sizinle beraberdir. Dün, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün, Hacıbektaş’a gidişinin 104. yılında Hacıbkektaş’taydık. Bugün buradayız. 19 Mayıs’ta Samsun’dan yola çıkan, sonrasında Sivas’ta, Erzurum’da kongrelerini gerçekleştirip, Anadolu’nun dört bir yanında kurtuluşu ve ardından kuruluşu örgütleyen Gazi Mustafa Kemal’in bulunduğu her yerde, attığı her adıma; ilkelerin, devrimlerine, hatırasına, emanetine ve vasiyetine sahip çıkmak bütün CHP’lilerin namus borcudur. Bundan sonra, görev yaptığım sürece; böyle anlamlı günlerde, özellikle devrimlerin ya da devrimlere sahip çıkmanın sembolü olmuş yıldönümlerinde; ya da büyük acıların anma törenlerinde var olmaya devam edeceğim. Madımak’ta, Sivas’ta; CHP Genel Başkanı olarak olacağım ve Madımak, Utanç Müzesi olana kadar o ateşi yüreğimde hissetmeye devam edeceğim” dedi.

CUMHURİYET’İ SAVUNMAK İÇİN DİRENDİ

“Dün akşam yüreğimiz yandı. Altı evladımız bu vatan için, bu bayrak için şehit oldular. Bir kez daha şehitlerimizi rahmetle anıyoruz, yaralılarımıza acil şifalar diliyoruz” diyerek şehitlerimizi anan Özel, “Burada üç büyük şehidin, manevi huzurlarındayız. Öğretmen Kubilay, asteğmenlik görevini yapmak üzere 1930 yılında Menemen’deydi. Onun koruması için Menemen’in iki evladı; Bekçi Hasan ve Bekçi Şevki onunla birliktelerdi. Ellerinde Cumhuriyet’in ay yıldızlı al bayrağına karşı; şeriat bayrağı taşıyanlar onun şahsında Cumhuriyet’e, devrimlerine, milli birlik ve bütünlüğe ve Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e isyan bayrağı açtılar.

İlginizi çekebilir!  Bahçeli: Yeni yüzyılın yörüngesi Türkiye olacaktır

Asteğmen Kubilay, görmezden gelmedi. Elindeki imkansızlığı, yanındaki iki bekçi arkadaşı ile birlikte oradaki zorluğu görüp de oradan uzaklaşmadı, sessiz kalmadı ve elindeki eksik teçhizata, mühimmatın amaca uygun olmamasına rağmen; Cumhuriyet’i savunmak için direndi. Başını eğseydi, bu ülkenin bağımsızlığı için üzerine düşeni yapamayacaktı. Bazen devrimciler, Atatürkçüler; baş eğmek yerine Kubilay gibi baş verirler. Derviş Mehmetlerin hadsizliği, onların karşısındakilerin Kubilay kadar cesur olması durumunda sonuçsuz kalır. Hepimize Derviş Mehmet karşısında Kubilay cesareti, onun iradesi, onun vatana bağlılığı örnek olmalıdır. Geçtiğimiz günlerde, 10 Kasım törenlerinde Atatürk’ün resmini yakasına asmayı reddeden sözde üç teğmene karşı, onlara karşı çıkan, müdahale eden dört tane teğmen, Kubilay’ın teğmenleridir, Atatürk’ün teğmenleridir, benim teğmenlerimdir” diye konuştu.

Bir Yorum Yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.