Prof. Dr. Celalettin Yavuz – Güvenlik Politikaları Uzmanı, 4 Eylül 2023
Akdeniz bölgesinde hemen her yaz İspanya’dan İtalya’ya ve Fransa’ya, Türkiye’den Yunanistan’a kadar tüm ülkelerde orman yangınları yaşanmaktadır. ABD’de geçen yıl Temmuz ayında başlayan, aralıklı olarak Ağustos ve Eylül aylarında da devam eden California yangınlarının bıraktığı izler hala hafızalardadır. Bu yıl Haziran ayı sonlarında Kanada’da başlayan orman yangınları sadece bu ülke insanlarını değil, ABD’nin doğu kıyılarındaki yerleşim bölgelerine ulaşan koyu duman tabakası sebebiyle bazı yerlerde evden dışarı çıkılmaması uyarısı yapılmış, yangınlar 80 milyon kişiyi etkilemişti. Kanada’da aynı anda 200’ün üzerindeki bölgede yangın çıkmış, ülke yangınlarla baş etmekte büyük sıkıntılar çekmişti. Temmuz aynın ikinci yarısında Afrika’nın Akdeniz ülkelerinden Cezayir’de 11 kentte çıkan orman yangınlarında 4’a yakın insan hayatını kaybederken Avrupa da farklı değildir.
Orman Yangınlarına ve Sele Teslim Avrupa
Avrupa kıtasında bu yılın ilk ve en ciddi orman yangınları Mart ayında İspanya’da başlayıp Nisan ayında geçen yıldaki faciayı hatırlattı. Hatırlanacağı üzere 2022’de İspanya tarihinin en büyük tahribatı yaratan orman yangınlarını yaşamış, 310 bin hektarın üzerindeki sahalar alevlere kurban gitmişti. Bu yılın ilk orman yangınları Castellon ve Teruel kentleri arasında çıkmış, ardından Austrias bögesinde birçok farklı alanda çıkan yangınlar sırasında ülke genelinde 40 bin hektarın üzerindeki alan küle dönmüştü.
Ağustos ayının ilk yarısında kıtanın kuzeyinde bilhassa Norveç’te “Hans Fırtınası” sebebiyle uzun süreli yağmur sonucunda toprak kaymaları yaşanıp elektrik hatları devrilirken, Balkanların kuzeyinde kayak merkezleriyle ünlü Slovenya ve Karadeniz ülkesi Gürcistan görülmemiş felaketteki sel baskınlarına uğradı. Portekiz de orman yangınlarına teslim oldu.
Ağustos ayının son haftalarında Almanya sel felaketleriyle sıkıntı yaşarken, aynı dönemde İtalya’nın Elba adasındaki orman yangını sebebiyle 7 kişi tahliye edildi. Keza başta Batı Trakya bölgesi olmak üzere Yunanistan’ın orman yangınlarına teslim olduğu görüldü. İtalya Çevre Jeolojisi Derneği (SIGEA) verilerine göre, 2006-2022 yılları arasında Avrupa’da yılda ortalama 724 yangın çıkarken, bu yıl 22 Temmuz itibariyle 1.100’ün üzerinde yangın çıktı. Bu sebeple 2842 km karelik alan kül oldu. Yangınların her yıl en az 2,3 milyon ton karbondioksit emebilecek ağaçlık alanları yok etmektedir.
Batı Trakya’daki Ciğerleri Yanan Yunanistan’da Türkiye Fanatizmi
Yunanistan da bu yıl yangınların adeta cehenneme çevirdiği bir diğer Avrupa ülkesidir. Temmuz ayının ikinci yarısında 79 farklı yerde çıkan yangınlar üzerine Türkiye, aynı günlerde Menemen ve Kemalpaşa, Antakya ilçesi ve Kemer bölgelerindeki orman yangınlara rağmen Yunanistan’daki orman yangınlarına müdahale iki yangın söndürme uçağı ve bir de helikopter gönderdi. Hatta bu helikopter yangın söndürme çalışmaları sırasında düştü.
Yunanistan’da orman yangınları Ağustos ayının ikinci yarısında da artarak devam etti. Ülkenin kuzeyinde, batısında ve Meriç bölgesinde başlayan orman yangınları Yunan fanatizmini zirveye çıkardı. Daha yangınların çıkışı üzerinden 6 günün geçtiği 23 Ağustos’ta Meriç bölgesinde ikisi çocuk olmak üzere 19’u göçmen, toplam 21 kişi yangında hayatını kaybetti. Yunan Hükümet Sözcüsü Marinakis’e göre bu yangınlar 140 tutuklamanın 79’u kundakçılık suçlaması sonucuydu. Bugün üzerinden 17 gün geçen yangınlar hala söndürülemedi.
Meriç bölgesindeki yangın söndürülemeden Eylül ayı başlarına kadar devam etti. Önemli sayıda Türk azınlığın da yaşadığı bölgede yaşanan yangın, bu yıl Avrupa’nın en büyüğü olma rekorunu kırdı. Batı Trakya’nın ciğerleri, Avrupa’nın güneydoğusu alevlere teslim olurken, Türkiye’nin yardım teklifine Miçotakis Hükümeti yanaşmadı. Gerekçesi ise Türk devlet adamlarının İkinci Kıbrıs Barış Harekatı ve Zafer Haftası sebebiyle sarf etmiş oldukları ifadelerin, 6 Şubat Kahramanmaraş Depremleri sonrası yaşanan yumuşama atmosferine aykırı olmasıymış! Yani yakınlaşma olunca her istediklerini vermeliymişiz. İşte Yunanistan budur!