deniz istikbal

Deniz İSTİKBAL – 24 Ekim 2024

 

Dünyanın en büyük 50. savunma sanayi firması olan Türk Havacılık Uzay Sanayi (TUSAŞ) birçok Türk Savunma Sanayi ürününün tasarlandığı ve imalat edildiği şirket. 1973’de kurulan ve havacılık sanayinin yerli kaynaklardan tedarik edilmesi için tasarlanan firma Kaan, Gökbey, Atak Helikopteri ve diğer birçok ürünün yapımını sağlıyor. Uzay sanayi ve Milli Muharip Uçak gibi kritik görevleri de üstlenen şirket ilerleyen dönemde 10 milyar dolarlık ciro hacmine erişmeyi hedefliyor.

Ağır sınıf Taarruz Helikopteri, Hürjet, Hürkuş, Hürkuş Görev Uçağı, Aksungur, Anka, Anka 2 gibi hava sanayinin önemli başarılı ürünleri de TUSAŞ aracılıyla Türk Hava Kuvvetlerinin envanterinde yer alıyor. Uzay uydu sistemlerinin yapımı ve uzaya yerleştirilmesinde de görev üstlenen TUSAŞ, Türk Savunma Sanayinin en önemli bileşenlerinden birini oluşturuyor. İki binden fazla firmanın faaliyet gösterdiği Türk Savunma Sanayinde en büyük firmalardan biri olan TUSAŞ yeni nesil havacılık teknolojilerini yaratıyor, AR-GE faaliyetleriyle geliştiriyor ve Türk Silahlı Kuvvetlerinin envanterine teslim ediyor.

Son dönemde oldukça öne çıkan Türk İnsansız Hava Araçları Ukrayna, Dağlık Karabağ, Suriye, Libya ve Kuzey Irak’ta önemli başarılara imza attı. Bu başarıların altında TUSAŞ’ın önemli katkısı ve teknoloji transferi oldu.

82. Atak Helikopterini teslim eden TUSAŞ, Atak 2 olarak isimlendirilen yeni nesil saldırı helikopterini TSK’nın envanterine teslim etmek için çalışmalarını sürdürüyor. Özellikle yurtdışı harekatlarda silahlı kuvvetlerin vurucu gücü haline olan Atak helikopterleri Türk ordusunu en fazla saldırı helikopteri olan altıncı aktör konumuna taşıdı. Bir benzeri Kaan Savaş Uçağı ve Milli Muharip Uçak için de gerçekleşebilir.

Birçok ülkeden birlikte üretim için tekliflerin geldiği ve Türk Savunma Sanayinin parlayan yıldızı konumunu TUSAŞ dolduruyor. Firmanın bu denli başarı elde etmesinin altında ise yapılan AR-GE harcamalarının büyük payı bulunuyor. Türkiye’nin toplam AR-GE harcamaları 15 milyar doları aşarken TUSAŞ’ın en fazla AR-GE harcaması yapan firma olduğu unutulmamalı. TUSAŞ’ı ASELSAN ve ROKETSAN gibi diğer dev Türk Savunma Sanayi firmaları izliyor.

Yerli haberleşme uyduları TUSAŞ üretim tesislerinde üretiliyor ve uzay yörüngesine gönderiliyor. Savunma sanayinde millileşmenin son yarım yüzyıldır sürdüğü bir dönemde böylesine saldırıların olması da doğru yolda olunduğun göstergesi olarak okunabilir. Özellikle Türk Silahlı Kuvvetleri Suriye ve Irak gibi terör örgütlerinin bulunduğu coğrafyalara operasyonlar yaparken TUSAŞ’ın hedef alınması Türk Savunma Sanayi firmalarının nasıl korunması gerektiğine bir kez daha işaret ediyor.

Günümüzde dünyanın en büyük 11. savunma sanayi ihracatçısı olan Türkiye ilk on büyük savunma sanayi aktöründen biri olmaya hazırlanıyor. Bunun gerçekleşmesi için TUSAŞ’ın yadsınamaz yeri Türk Savunma Sanayinin gelişmesi için gerekli.

Sonuç olarak Türk Silahlı Kuvvetlerinin kuvvetlenmesi ve yerli kaynaklardan ihtiyaçların karşılanması için Baykar Teknoloji, ASELSAN, ROKETSAN, TUSAŞ, HAVELSAN, STM ve diğer dev savunma sanayi firmalarımızı daha fazla korumalı, finansal olarak kendi kendine yetebilir konuma taşımalıyız.