serkan üstüner

Serkan ÜSTÜNER – 30 Ocak 2024

 

İstanbul’da yaşayan herkes gibi tamamen hayatımızın her anını ilgilendiren seçimin elbette bir seçmen ve vatandaş olarak beklentilerimiz mevcut. Sayın Kurum’un lansmanını takip ettiğimde vaatleri beni ziyadesiyle mutlu etti. Ulaşım gerçekten gerçek artık İstanbullular için çileden başka bir şey değil. Toplu ulaşım neresinden tutarsanız elinizde kalıyor. Asla ve asla bir yere zamanında yetişemiyorsunuz. Deprem odaklı bir belediye anlayışı en çok içimi rahatlatan proje. Kendisinin Bakanlık döneminde yaptıklarını bilince İstanbul için değişimin, dönüşümün bir milli güvenlik sorununu ortadan kaldıracağına inancım tam.

Peki sosyal hayatımızda neler olacak? Dünya medeniyetinin başkenti İstanbul, Memalik-i Osmaniye’nin payitahtında kültür – sanat açısından bizleri neler bekliyor?

Vizyon belgesine baktığımda öncelikle meydanlar dikkatimi çekti. Bir şehrin kültüründe olmazsa olmazlardan ve sembollerden biri de şehrin meydanlarıdır. Tüm dünya şehirlerine bakın: Meydanların etrafında bir yaşam kuruldur. Resim sergileri, sokak sanatçıları, yeme – içme mekanlarıyla. Bu açıdan çok beğendim meydanları yeniden ihya ve inşası çok önem arz ediyor.

Anadolu Yakası’nda kurulacak olan AKM’nin ikizi ise Anadolu Yakası’ndaki İstanbullular için muazzam bir kaçış yeri olacak.

Sayın Kurum İstanbul’un kültür – sanat konusunda eksiklerinin de röntgenini çekmiş. İstanbul’un 1. ve 3. Bölgelerinin konser salonu eksikliğini Harbiye Cemil Topuzlu Sahnesi gibi görkemli birer konser alanını her iki yakaya yapacağını söyledi.

İstanbul’un tiyatro sahnesi eksikliğini gidermek için 2 yeni tiyatro binası hepimizi mutlu edecek. Tabii tiyatro denince mevcut CHP’li yönetimin göreve gelir gelmez Mustafa Kutlu’nun Mavi Kuş eserini sahneden kaldırması aklıma geliyor. Çünkü sanat kimin içindi? Evet, sanat sadece kendinden olanlar içindi!

Viyana’da örneklerini bildiğimiz Kültür Akademisi’yle şehrin tanıtımını konu alan eğitim projelerine, akademik çalışmalara destek verilecek. 25 yaş altı İstanbullulara İBB Şehir Tiyatroları’nda ve ücretli konserlerde yılda üç defa ücretsiz bilet gibi avantajlar sağlayan Genç İstanbul Kartını gençler şimdiden sabırsızlıkla bekliyor.

İlginizi çekebilir!  Özdil'in Zırvası, Acarer'in İfşası!

Rami kütüphanesine 3 kardeş geliyor. Rami Kütüphanesi örneğinde olduğu gibi, iç ve dış mekânlarıyla okuma sevdalılarının tüm ihtiyaçlarına cevap verecek 3 İstanbul Şehir Kütüphanesi İstanbullular’a başka bir şehrin kapılarını açacak.

Benim dikkatimi celp eden projelerden biri de  İstanbul festivalleri.  Her yıl yapılması planlanan bu festivalle İstanbul yeniden yaşayan bir şehir haline gelecek.

5 yıldır kaderine terk edilen İstanbul Şehir Müzesi’ni ve Haliç Bilim Merkezi’ni sorduğumda ise yeniden zenginleştirilerek aslına döndürüleceğini öğrendim.

Mevcut yönetimin beş yıllık kültür – sanat karnesinde aklımda kalan tek şey: Post – modern sanat saçmalığı adı altında tuhaf tuhaf hareketlerle dönen birinin vapurdaki rafı kırdığı geliyor. Bir de milyonlarca lira verilip kendi sözcülerine verilen konserler. Kültür – sanat da bile ayrıştırdılar. Neyse ki Murat Kurum’un adaylığı bir İstanbullu olarak beni çok mutlu etti. İstanbul’a böyle bir şehir emini çok yakışacak. İstanbul emin ellerde muradına ersin. Bu yazı da burada bitsin.

Bir Yorum Yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.