Abdullah YILMAZ – 18 Aralık 2024
Cihannüma Dayanışma ve İşbirliği Derneği tarafından İslam dünyasının, diğer bir ifadeyle ümmetin sorunlarını ve meselelerini geniş bir açıdan ele almak amacıyla organize edilen İstanbul Forum, 13-15 Aralık tarihlerinde Haliç Üniversitesi yerleşkesinde gerçekleştirildi.
Dünyanın çok farklı noktalarından yüzden fazla alanında uzman akademisyen, kanaat önderi ve fikir adamının katıldığı forumun açılışı ise TBMM Başkanı Sayın Numan Kurtulmuş’un katılımıyla gerçekleştirildi. Cihannüma Derneği Genel Başkanı Av. Rıza Yorulmaz’ın konuşmasıyla başlayan açılış programında Avrupa Müslümanları Meclisi Başkanı Abdullah Bin Mansur, Sudan’ın eski Bakanı ve Büyükelçisi Mehdi İbrahim de katılımcılara hitap etti. Forum programlarını Türkiye’nin dört bir yanından gelen Cihannüma mensuplarının yanı sıra çok sayıda akademisyen, üniversite öğrencisi ve konuya merakı olan çok sayıda vatandaş üç gün boyunca takip ettiler.
Bendeniz de forumun hazırlık çalışmalarına kısmen de olsa şahit olmanın yanı sıra yapılan oturumlara, panellere katılmaya çalıştım. Özellikle forum kapsamında konuşma gerçekleştiren Mehmet Görmez hoca, TBMM Eski Başkanı Mustafa Şentop ve TEİ Genel Müdürü Mahmut Faruk Akşit’in konuşmaları dikkat çekiciydi. Cihannüma Derneği daha önce düzenlemiş olduğu sempozyum ve çalıştay içeriklerini kitaplaştırdığı gibi hepsi birbirinden değerli sunumların olduğu forumu da kitaplaştıracaktır.
Bilgi, İrade, Düzen…
Bilgi – İrade – Düzen temasıyla düzenlenen forumun birinci gününde Bilgi konusu ele alındı. “İslam Dünyasında Özgün Bilgi Üretimi Sorunu”, “İrade İçin Bilgi: Süreklilik ve Değişim Arasında İslami Hayat Görüşü”, “Bilgi İçin İrade: Bilginin Dolaşımı Ve Ortak Hafıza İnşası”, “Çağdaş İslam Düşüncesinde Modern Bilim ve Bilgi Üzerine Görüşler”, “Bilgi İçin İrade: Bilgi Üretiminde Kurumsallaşma”, “Bilginin Düzeni, Düzenin Bilgisi: Teklifler ve Gelecek Projeksiyonu” başlıklarıyla oturumlar düzenlendi.
Forumun ikinci gününde oturumlar “Hakkaniyetli ve Adil Bir Ekonominin Esasları”, “Kapitalist İktisadi Dünya Düzeni’nin Geleceği”, “Küresel Çağda Milli Ekonomi Teşebbüsleri”, “İslam Ekonomisi: Vaatlerini Yerine Getirdi mi?”, “İnsanlığın Lehine Bir Ekonomi”, “Müslüman Toplumlarda İyilik Yapmak: ‘Türkiye’de Hayırseverlik’ Raporundan Bulgular”, “Müslüman Seslerin Yükseltilmesi: Etkileşim ve Savunuculuk için Stratejiler”, “Kalkınma Modelleri”, “Ekonomik Bağımsızlık”, “Ana Akım İktisat İçerisinde Farklı Modellerin İmkanı” başlıkları ile icra edildi.
Üçüncü günde ise, “Siyasi Dünya Görüşü”, “İslam Dünyasında Siyasi Tasavvurlar ve Pratikler”, “Müslümanların Küresel Siyasetinde Güncel Sorunlar”, “Düzen Kurucu bir Unsur olarak Türkiye’de Savunma Sanayi”, “Hilafetin İlgasından Günümüze 100. Yılında İslam Dünyasında Otorite Arayışı”, “Anayasa, Hukuk ve Kurucu Zihniyet”, “Bağımsızlık, Çatışan Dünya Sistemleri Arasında Dünya Düzenin Yapısı ve Geleceği”, “Günümüz Dünyasında Müslümanların Siyaseti: Deneyimler ve Perspektifler”, “Gazze Meselesi Üzerinden Küresel Sistemi Yeniden Düşünmek” konuları tartışıldı.
Forumdaki konu başlıkları İslam dünyasının içinde bulunduğu dar boğazı aşma çabasına hizmet etmesi bakımından son derece önem arz etmekte. Zira son yüz yılda yüzleri güldürecek bir gelişme göremiyoruz. Aksine Gazze başta olmak üzere dünyanın çok farklı İslam beldelerinde kan ve gözyaşına şahitlik ettik, ediyoruz… Umarız, Suriye’de geçtiğimiz hafta yaşanan gelişmeler bu kötü gidişatı tersine çevirme noktasında ilham verir.
Söyleyecek Sözümüz Var…
En önemlisi ise forumun, cihana adaletiyle hükmetmiş bir imparatorluğun iddiası devam eden bakiyesi olarak, gözlerin yeniden ülkemize ve o imparatorluğun payitahtına çevrilmesine katkı sağlaması bakımından büyük önem taşıdığını düşünüyorum. İstanbul bunu hak eden bir şehir. Ayrıca forum vesilesiyle, Müslümanların kendi meselelerini kendilerinin çözebileceği, hatta dünyadaki güncel sorunlara da çözüm önerisi getirebiliriz mesajı kuvvetli bir şekilde verilmiş oldu.
Forum katılımcıları dünyanın çeşitli yerlerinden gelen akademisyen, düşünür, yazar, aktivist gibi önemli isimlerle tanışıp muhabbet etme fırsatı da yakaladılar. Yine Türkiye’nin çeşitli illerinden forumu takip için gelenler de bu vesileyle tanışıp kaynaşmış oldular.
Çok büyük bir emeğin ürünü olan forum, birincisi düzenlenmiş olmasına rağmen her açıdan profesyonelce hazırlanmış bir organizasyondu. Bir katılımcı olarak gerçekten istifade ettiğimi belirtmek isterim. Haliç Üniversitesi de böyle bir organizasyon için elverişli bir mekandı. Bendeniz bu forumun önümüzdeki yıllarda daha büyük bir etki oluşturacağını hem ümit ettiğimi, hem de bunu Cihannüma Derneği ve katılımcıların meseleyi sahiplenmelerinden hissettiğimi belirtmek isterim.
Yazımı tamamlarken forum kapsamında düzenlenen FUTURİST’24 İdeathonu’ndan da bahsetmek isterim. İslam dünyasının karşı karşıya olduğu kritik sorunlara yaratıcı ve uygulanabilir çözümler geliştirmek isteyen genç fikir sahiplerinin mentörleriyle birlikte oluşturdukları ekipler, bu kapsamda proje sunumları gerçekleştirildi. Birbirinden değerli proje ve fikirlerin yarıştığı bu etkinlik neticesinde dereceye giren projelere çeşitli hediyeler takdim edildi.
Nice İstanbul Forum’larda buluşmak temennisiyle…