deniz istikbal

Deniz İSTİKBAL – 22 Ekim 2024

 

Dünyanın en fazla yaptırımlarına maruz kalan ülkelerinden biri olarak Kuzey Kore, Ukrayna Savaşına askerlerini göndererek dahil oldu. Asker sayıları tartışmalı olmakla birlikte 10 bin kişiye yaklaşan bir askeri birliğin savaşa bölgesine intikal ettiği analizlerde yer alıyor. Akıllara şu soru gelebilir. Asya’nın diğer ucunda yer alan bir ülke neden Rusya-Ukrayna arasındaki çatışmaya Rusya tarafında dahil oluyor. Böyle bir soruya Batılı kaynaklardan cevap arandığında Ukrayna’da savaşan paralı askerler öne çıkıyor. Neredeyse bütün Avrupalı ülkelerden paralı ve gönüllü askerlerin bulunduğu Ukrayna yeni bir çatışmaya hazırlanıyor.

Bu çatışma yıllara yayılan ve tarafların askeri kapasitelerini yitirmesi üzerine kurulu. Fakat savaşa dahil olan aktör sayısı gün geçtikçe artarken Alman ordularının İkinci Dünya Savaşında İspanya, Macaristan, Bulgaristan, Romanya ve İtalya gibi ülkelerden askeri birliklerle Rusya’yı işgale giriştiği unutulmamalı. Büyük Vatanseverlik Savaşı olarak isimlendirilen çatışma Rus ordularının Berlin’i işgal etmesiyle son bulmuştu ve ardından Soğuk Savaş olarak isimlendirilen süreç başlamıştı. Günümüzde de Rusya’ya karşı benzer bir bloğun oluştuğu söylenebilir. Fakat Rus ordusunun kademeli şekilde ilerleme kaydettiği ve farklı ülkelerden askeri destek aldığı görülüyor.

Küresel düzeyde nüfusuna oranla asker sayısının en yüksek olduğu ülke olan Kuzey Kore, Vietnam Savaşının ardından tekrar ABD ve müttefiklerine karşı bir çatışmada yer alıyor. Vietnam Savaşında Kuzey’deki sosyalist yönetime destek veren ve Güney Kore ordusuna karşı faaliyet yürüten Kuzey Kore ordusu yarım yüzyılın ardından tekrar sahaya indi. Rus ordusu içerisinde görev alacak olan Kuzey Koreli askerlerin çatışma bölgesinin ileri hatlarında görev alması bekleniyor. Akıllara Kuzey Kore ordusunun askeri eğitimi ve teçhizatı nasıl soruları gelebilir. Fakat Rus ordusu envanterinin kullanılacağı ve çatışmanın daha da genişlemesi söz konusu.

İlginizi çekebilir!  Siyonizmin Ele Geçirdiği Dünya Ekonomisi

Günümüzde 30 milyar dolarlık milli geliri ve yaptırımlarla altyapısı 90’ları andıran Kuzey Kore’nin Avrupalı ülkelerin savaş mühimmatları tükenirken Rus ordusuna destek vermesi şaşırtıcı olarak analiz edilebilir. Ancak 2 milyonluk askeriyle Kuzey Kore ordusu kamu kaynaklarının büyük çoğunluğunu kullanıyor.

Ülke sanayisi ordunun ihtiyaçlarına göre tasarlanırken kaynaklar Pyongyang’dan kontrol ediliyor. Erkekler için 5 yıl kadınlar için 3 yıl olan zorunlu askerlik paramiliter grup eğitimleriyle hayat boyu devam ediyor. Özellikle kara kuvvetlerinde yoğunlaşan askeri harcamalar nükleer faaliyetlerle destekleniyor. Ülke nükleer çalışmaları nedeniyle BM yaptırımlarıyla karşı karşıya iken atom bombası yapımını ertelememesi ve uzun yıllardır kıtalar arası füze denemelerine devam etmesiyle sürekli gündemde yer alıyor.

Kuzey Kore nükleer denemeler ve yaptırımlar nedeniyle kıtlık dahil birçok krize maruz kaldı. Ancak askeri kapasitesine yatırım yapmaktan ve nükleer faaliyetlerden vazgeçmedi. Günümüzde Rusya ile hareket etmekten çekinmeyen Kuzey Kore yeni bir eşiğe gelmiş bulunuyor. Bu eşik Avrupa kıtasında ilk defa Kuzey Kore askerlerinin savaşmasını ve Batılı güçleri Ukrayna’dan çıkarmaya işaret ediyor. Sonuç olarak ülke vatandaşlarının refahından feragat ederek nükleer faaliyetlere devam etti.

Ukrayna Savaşına dahil olması kıtalar arasında yaşanan çatışmanın yeni bir göstergesi olarak okunabilir. 20. yüzyılın başlarında Japon sömürgesi olan bir ülkenin bu denli kritik bir dönemeçte Ukrayna’da savaşacak olması küresel dönüşümün nasıl bir boyuta geldiğini de işaret ediyor.

Bir Yorum Yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.