büşra as

Sosyolog Büşra AS – 24 Haziran 2024

 

İletişim, kendimizi ifade edebilmek için kullandığımız bir araçtır. İletişim yalnızca konuşmaktan ibaret değildir. Bakışımız, hareketlerimiz, eylemlerimiz karşımızdakine çok şey anlatır. İletişim aslında bir tür alışveriştir. Karşımızdakine bir şey sunar, ondan cevap alırız. Aldığımız cevap bazen sessizlik bile olabilir. Sessizlik, sizi anlayabilen, iyi analiz eden birine çok şey anlatır. İletişim sanıldığı kadar zor değildir. Karşımızdakini iyi tahlil etmek, onu iyi tanımak ve kendimizi açık ifade edebilmek iletişim için yeterli olacaktır.

İletişim bu kadar kolayken, evliliklerde çiftler arasında çok ciddi iletişim kopuklukları ve sağlıksız iletişim biçimleri gözlemliyoruz. ”Eşim beni dinlemiyor, beni anlamıyor, eşim çok konuşuyor.” gibi yakınmalara sıklıkla rastlayabiliyoruz. İletişimin bir araç olmaktan çıkıp eşlerin yakındığı bir duruma dönüşmesi ilişki için oldukça tehlikeli bir boyuta geçildiğini gösteriyor. Anlamanın, anlatmanın ve anlaşılmanın olmadığı bir evliliği sürdürmek bireyleri oldukça zorluyor.

Eğer bu durumu yaşıyorsak öncelikle eşimizi suçlamak yerine kendi hayatımızı gözden geçirerek bu durumu çözmeye çalışmamız gerekir. Kendinize şu soruları sorabilirsiniz; Aile ilişkilerim nasıl? İş hayatımda çalışma arkadaşlarımla diyaloğum nasıl? Sosyal ortamlarda iyi bir dinleyici miyim? Yeterince uyumlu bir birey miyim? İletişim kurallarını biliyor ve uyguluyor muyum? Bu soruların çoğuna cevabınız hayır ise eşinizle iletişiminizi güçlendirmenin birinci adımı bu konularda kendinizi geliştirmekten geçer. Bu konuda kitaplardan, makalelerden, eğitici yayınlardan faydalanabilirsiniz. Bunun yanında özeleştiri geliştirmek adına çevrenizdekilere kendinizi sorarak dışardan bir gözle kendinizi değerlendirebilirsiniz. Son aşamada alanında uzman kişilerden destek alarak işinizi kolaylaştırabilirsiniz. Bu durumu çözmenin diğer basamağı eşinizle hareket etmektir. İletişim sorunları tek taraflı olmayabilir. Eşinizin de kendisini bu konuda geliştirmesi için ona destek olabilirsiniz. Sizdeki olumlu değişiklikleri fark edince o da kendini geliştirme konusunda teşvik olacaktır.

İlginizi çekebilir!  Narin Cinayetinin Reytingi

Eşinizi teşvik etme konusunda hayal kırıklığına uğramamak adına dikkat etmeniz gereken bazı durumlar olacaktır. Eşinizi suçlamak, eleştirmek, yetersiz hissettirmek, aşağılayıcı biçimde konuşmak ve yargılamak eşinizin bu sürece olan motivasyonunu olumsuz yönde etkileyecektir. Mesela; ”Ben kendimi geliştiriyorum ama sen çok isteksizsin. Benim kadar iyi adımlar atamıyorsun. Zaten diğer ilişkilerinde bozuk bu yüzden benimle sorun yaşamanda normal” gibi söylemler eşinizin cesaretini kıracağı gibi sizin de kendinizi geliştirme sürecinizi zedeleyecektir.

Çiftler arası iletişim bir takım çalışmasıdır. Çiftler bu konuda ancak birbirlerine destek olarak ilerleyebilirler. İletişim, evliliğin temel yapılarından biridir. Sağlıklı iletişimi olan çiftler sorunlarını daha kolay çözebilir ve sürekli aynı problemlerle uğraşmaktan da kurtulurlar. Bu konuda kendinizi  geliştirmeniz hayatınızın diğer alanlarına da yansıyacaktır. İş başarınız, aile ilişkiniz ve sosyal ortamınızda bu gelişiminizden olumlu yönde etkilenecektir. Küçük adımlar büyük değişimleri getirir.

Bir Yorum Yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.