51 kez görüntülendi.
Beden Asla Yalan Söylemez – Rabia Yavuz

Rabia YAVUZ – 01 Ocak 2025

 

Hepimiz zaman zaman kendimizi kötü hissederiz. Bu durum, günlük yaşamın stresleri, ilişkilerdeki sorunlar veya fiziksel rahatsızlıklar gibi birçok farklı nedenden kaynaklanabilir. Bazen de fark edilir nedenler olmadan kendimizi kötü hissettiğimiz de olur.

Hepimizin keyifsiz hissettiği günler vardır. Hem de hepimizin. Bazen modumuzun düşük olduğunu, bazen tahammülümüzün azaldığını, bazen hiçbir şey yapmak istemediğimizi hissettiğimiz günler… Bence bu duygu durumları hepimiz için tanıdık, farklı olan ise böylesi günlerin sıklığı, ne kadar yoğun hissettirdiği ve böyle günlerde neler yaptığımız.

Bazılarımız için kendimizi iyi hissetmediğimiz zamanlar hemen acil durum düğmesine bastığımız zamanlardır. Böyle vakitlerde acıyı ve rahatsızlığı hızlı bir şekilde gidermek isteriz. Bu nedenle, genellikle bizi o an için iyi hissettirecek yollar ararız. Ancak uzun vadede bu yollar bizi daha kötü hissettirebilir.

Alkol, uyuşturucu, aşırı yemek yeme, saatlerce televizyon izleme, sosyal medyada kaybolma gibi davranışlar, eski sevgiliye mesaj atma gibi o an için duygularımızdan kaçmamızı sağlayacak birçok yol vardır. Bu davranışlar, kısa süreliğine rahatlama sağlasa da, uzun vadede sorunlarımızı daha da büyütebilir.

Bu davranışlar, sadece duygularımızın bizden neler beklediğini anlamamızı engellemekle kalmaz yolun sonunda başka duyguları da yanına alır gelir. Tam anlamıyla yağmurdan kaçarken doluya tutuluruz.

Hem işitilmesi gerekeni işitmemiş hem de işitilecek seslere yenilerini eklemiş oluruz. Örneğin, çok yalnız hissettiğimde aç olmadığım halde bir şeyler yiyerek kendimi yatıştırmayı deneyebilirim. Üstelik ihtiyacım olmayan şeyleri yediğim için hissedebileceğim vicdan azabını duymamak için de bir dizi açabilir ve tüm sezonu bitirmeye girişebilirim.

Artık daha fazla yiyemez hale gelene kadar midem dolduğunda halen içimde koca bir yalnızlık vardır yanında bir de pişmanlıkla beraber. Bilin bakalım, hem yalnız hem de pişmanlık duyduğumda bu duygularla ne yapacağım? Başka bir çıkmaz sokağa koşacağım muhtemelen.

İlginizi çekebilir!  Zihinsel Yorgunluk ve Stresle Başa Çıkmak - Rabia Yavuz

İşler iyice karışmadan neler yapabileceğimize bakmak ve şimdiye kadar denediklerimizden farklı yollar bulmak bu tür kısır döngülerin içinde sıkışmaktan bizi koruyabilir.

Ben böyle zamanlarda sosyal desteğe başvurmanın çok faydalı olduğuna defalarca şahit oldum. Bir arkadaşımızı aramak, yürüyüşe davet etmek, onunla sohbet etmeye ihtiyacımız olduğunu paylaşmak en çok işe yarayan yollardan biri.

Bir diğer önerim de yine sosyalleşme. Ama bu sefer kendinizle. Kendinizi yarım saat için bile olsa yürüyüşe çıkarmak. Ya da bir defter alıp zihninizden şu an geçen tüm düşünceleri aynı bir dosta anlatır gibi defterinize anlatmak. Sonra da o dostunuzun ağzından kendinize yanıtlar yazmak. Bence esaslı bir buluşma.

Benim severek yürüdüğüm yollardan bir diğeri de resim yapmak. Yetişkinler için boyamanın ya da resim yapmanın amatörce tadını çıkarabilmek için birçok alternatif var. Mandala bunlardan biri. Bir diğeri ise kardeşimin hediyesi olarak tanıştığım sayılarla boyamayı kolaylaştıran tabloları resmetmek.

Siz, iyi hissetmediğiniz günler yaşıyor musunuz? Böyle günlerde genellikle ne yaparsınız? Bu davranışlar size kısa vadede nasıl hissettirir? Uzun vadede bu davranışların sonuçları neler olur?

Bu sorulara kötü hissetmediğimiz bir günde yanıt aramak ve kendimiz için bir yolculuk planlamak iyi olabilir. Değişen ruh haliyle başa çıkmak zaman ve çaba gerektirir. Kendimize karşı sabırlı ve şefkatli olmalıyız böyle zor zamanlarda. Eğer yalnız başınıza bu ruh haliyle baş edemiyorsanız, bir ruh sağlığı uzmanından yardım almak önemlidir.

 

Bir Yorum Yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.