Büşra AS – 8 Aralık 2024
Günümüzde kaynaklara ulaşmak oldukça kolaylaştı. Sağlık, eğitim, kamu hizmetleri ve eğlence sektöründe hizmet almak ve bu hizmetleri araştırmak hızlı ve kolay şekilde sağlanabiliyor. Teknolojinin getirdiği bu avantaj, toplumun en önemli parçası olan aileye de bazı kazanımlar sağlıyor. Evlilik ve evlilik öncesi dönemde olan bireyler uzun süre boyunca çözüme ulaşamadıkları konularda uzman desteği alma imkanına sahipler. Çiftler ve aileler hizmet alacakları kurum ve kişileri internet üzerinden hızlıca araştırıp yüz yüze veya uzaktan randevu alma imkanına da sahipler. Bu hız ve pratiklik alınan bu hizmetlerin yaygınlaşmasına alan açıyor. Birçok çiftin uzman desteği alması artık sıklıkla duyduğumuz ve şaşırmadığımız bir durum. Hatta bu durum çevremizde evliliğe hazırlık aşamasında veya evliliğinde sorun yaşayan çiftlere önerdiğimiz bir şey haline geldi. Profesyonel desteğe açık olan kişiler kadar gereksiz bulanlarda var. Her şey içinde uzmana gidilir mi? Sorusu da çoğu kişinin aklından geçebiliyor. Bu soru sorgulamamız gereken bir nokta. Yazının devamında bu sorunun cevaplarını bulabilirsiniz.
Çift Terapisti Nedir?
Çift Terapisi, çiftler üzerinde çalışılan, psikoterapi tekniklerinin kullanıldığı ve belirli kavram ve kuramlar üzerine inşa edilen bir psikolojik danışmanlık dalıdır. Evli veya evlilik öncesi dönemde olan (söz, nişan, flört) çiftler üzerinde uygulanabilir. Her ilişkinin dinamiği ve kendine has bir yapısı vardır dolayısıyla her çift için uygulanan teknikler birbirinden farklı olacağı gibi terapi süreci ve süreside farklılıklar göstermektedir.
Çiftler Ne Zaman Terapiye Başvurmalı?
Evlilik ve ilişkide belirli kriz dönemleri olacaktır. Bu dönemlerin bazıları normal olarak kabul edilir. Başlama ve bitiş süreçleri olur ve çift bu dönemi atlattığında sağlıklı bir ilişki sürdürmeye devam eder. Ancak aynı konular üzerine aylar hatta yıllar boyunca uzlaşamayan, iletişim kuramayan, şiddet yaşayan, sorunlarını çözüme ulaştırmayan çiftler çift terapisi için adım atmayı düşünebilirler.
Hangi Konular İçin Çift Terapistine Başvurulabilir?
- Kök Aile İlişkileri(Eşlerin Aileleri)
- İletişim Sorunları
- Şiddet
- Cinsel Yaşam
- Çocuklarla İlgili Problemler
Gibi çiftlerin evlilik ve ilişki yaşamlarını etkileyen konular ele alınabilir.
Gerçekten İşe Yarar mı?
Çiftlerin en çok kaygılandığı nokta hem maddi hem manevi anlamda terapinin boşa gitmesi düşüncesidir. Çiftler bu konuda kendilerini garanti altına almak isterler. Terapi sonucunda yüzde yüz verim almak ve her şeyin tamamen yoluna girmesi gibi beklentiler oluşabilir. Bazı çiftler ise sürece değil süreye odaklanırlar. Yani sorunların bir an evvel bitmesini ilişkinin sağlıklı bir hale çabucak gelmesini beklerler. Sorunların tamamen bitmesi ve hızlıca evliliğin sağlıklı hale gelmesi gerçekçi olmayan bir beklentidir. Evlilik ve ilişki yaşayan bir dinamiktir. Yaşayan ve sürekliliği olan her yapı daima problemlerle sınanır. Ölüm ve yıkılışlar problemleri tamamen bitirir. Dolayısıyla evlilik sürdüğü sürece problemlerin biteceğini düşünmek gerçek dışı bir istek olacaktır. Terapiler çiftlerin problemleri çözebilme becerisi kazanmasını, sağlıklı iletişim kurabilmelerini, kriz yönetimini sağlamak için tasarlanmıştır. Terapilerin sonucunda çiftler kimseye ihtiyaç duymadan sorunları çözebilecek ve ilişkilerini sağlıklı yürütebilecek kapasiteye ulaşırlar.
Bunun yanında terapi sürecinin işe yaraması için gideceğiniz uzmanı iyi araştırmak, seanslara istikrarlı bir biçimde katılmak, terapiste sürecin sizin için neler ifade ettiğini açıklamak, terapistin verdiği ödevleri yapmak ve son olarak sürece istekli bir şekilde dahil olmak terapiden alınan verimi ciddi ölçüde etkileyecektir.