
Ersoy DEDE – 26 Mart 2025
Sokaktan devrim devşirmeye çalışan CHP’den pek çok firma için boykot çağrısı geldi.. Bu çağrılar önceleri kendi etkinliklerini yayınlamamakla suçladıkları medya gruplarının yan şirketleri içindi. Bir süre sonra kapsamı genişledi ve sermayesi bu topraklardan gelen çok sayıda markayı da kapsadı..
**
Boykot kuşkusuz ki, tüketicinin piyasa belirlemede kullanabileceği en etkili silahıdır. Tüketici; eğer bir ürün veya hizmette tekelleşme olduğunu görüyorsa, haksız fahiş fiyat artışlarıyla karşılaşmışsa ya da ürün veya hizmete ulaşmada sorunlar yaşıyorsa, serbest piyasa düzenleyici “görünmez el” i kullanarak muhatabını hizaya getirebilir… Ancak amaç üzüm yemek değil de bağcıyı dövmekse işte o zaman boykot “kendi ayağına sıkmak”tan öte bir amaca hizmet etmez…
**
Şimdi İmamoğlu’nun tutuklanmasıyla birlikte Saraçhane’de bazı markaların boykot edilmesine dönük çağrılar yapıldı.. Sembolleştiği için ESPRESSOLAB’dan örnek verelim.. %100 Türk markası olan bu kahve zincirinin dünyanın dört bir yanında 500’e yakın şubesi ve binlerce çalışanı var.. Şimdi bu firma için yapılan boykot çağrılarına bakıyorum ve açık söylemek gerekirse endişeleniyorum. Neredeyse tüm çalışanları üniversite gençliğinden oluşan ve muhtemelen boykot çağrısı yapanların önemli bir bölümünün de yarı zamanlı olarak çalışmak isteyebileceği bir müesseseyi batırmaya çalışıyorlar.. Arkadaş Espressolab batabilir. Patronları zeki girişimcilerse geminin su almakta olduğunu görüp sektör değiştirir yoluna devam ederler..
Peki ya ürettiği ekonomi ne olacak?..
İşin bu kısmı açık söylüyorum patronların umurunda bile olmaz…
Kendilerine yeni iş sahaları bulur yollarına devam ederler…
Ama genç işsizliğin Türkiye’de ciddi bir probleme dönüştüğü günümüzde böyle bir istihdam alanının zarar görmesi kimin işine yarar?..
Gelin size bir kaç rakam vereyim..
TÜİK 2025 Ocak verilerine göre 15-24 yaş grubunu kapsayan genç nüfusta mevsim etkisinden arındırılmış işsizlik oranı %14,9 seviyesinde. Gençler arasında ümitsiz işsizlerin sayısında da son bir yılda %20’lik artış olmuş durumda..
İşte bu yüzden meydanlarda “boykot, boykot” diye bağıran gençler, “kendi ayağına sıkıyor” diyorum…
**
Gelelim merkez medyaya..
İmamoğlu için sokaklara çıkan gençlerin büyük bir bölümü ya iletişim öğrencisi ya da iletişime meraklı..
Kimi gazeteci, kimi televizyoncu olmak istiyor..
Peki girin aralarına anket yapın bakalım.
CnnTürk’te ya da NTV’de mi çalışmak istiyorlar yoksa BirGün’de, Evrensel’de mi?.. Gerçekçi olalım.
Ne kadar sallasalar da büyük medya grupları iletişim öğrencileri için cazibe merkezidir..
Öyle olmasa kavga ederler mi?..
Bu kadar yüksek perdeden saldırmaları, oraları ciddiye aldıklarını gösteriyor.. Eğer itibarsızlaştırıp yok edilecek kadar değersiz mecralar olsaydı oralar, bu kadar tantana ederler miydi?.. ;
“CnnTurk bizim mitingi yayınlasa ne olur, yayınlamasa ne olur?” derlerdi.. Demek ki, bu televizyon kıymetli..
Madem kıymetli, o zaman kıymet bileceğiz arkadaş..
Yarın Ahmet Hakan gidecek, Fulya Öztürk gidecek, Hürriyet’te, CnnTurk’te siz olacaksınız..
Oralar patronlara kalmaz..
Bakın Aydın Doğan’a!.. Hürriyet’i, Milliyet’i, CnnTurk’ü, Kanal D’yi sattı gitti, arkasına dönüp bakmıyor bile.. Ne patronlar geldi geçti!.. Erol Simavi’ler, Erol Aksoy’lar, Dinç Bilgin’ler, Turgay Ciner’ler… Kimler kimler.. Patronlar gelir, giderler.. Ama kurumlar hatırlanır…
**
İmamoğlu’nun tutuklanmasıyla birlikte başlayan boykot dalgasının başka olumsuz sonuçları da olacak kuşkusuz.. Boykot edilen firmaların marka değeri ve gelir kaybı, kısa vadede işten çıkarmalara ve istihdamda azalmaya neden olabilir. Ayrıca, Türkiye’nin zaten kırılgan olan ekonomisinde, Türk lirasındaki değer kaybı ve borsa dalgalanmaları gibi sorunları da derinleştirebilir.. Siyasi belirsizlik ve toplumsal gerilim, ülkeyi riskli bir yatırım alanı haline getirebilir. Bu sayede yabancı yatırımcı da ürkebilir..
*
Ayrıca… Boykot edilen şirketlerin ürün veya hizmetlerine erişim azalabilir ki, bu da tüketicilerin günlük yaşamını zorlaştırabilir. Özellikle büyük markaların hedef alınması, alternatif bulma baskısını artırabilir ve fiyat dalgalanmalarına neden olabilir.
**
Boykot, haklı nedenlerle yararlıdır ama dozu iyi ayarlanmalıdır..