18 kez görüntülendi.
ferhat ünlü

Ferhat ÜNLÜ – 25 Aralık 2024

 

“Aralık 2023’te Kuzey Irak’taki Pençe Kilit Harekâtı bölgesinde 12 askerimizin şehit olduğu terör saldırısından önce bölgede görevli asker olarak Tiktok paylaşımları yapmıştım. Saldırıların ardından Tiktok paylaşımlarımın terör örgütüne yer bildirme sağladığı gerekçesiyle birkaç arkadaşımla birlikte ordudan ihraç edildim. Tiktok’taki paylaşımımın casusluk anlamına geldiğini bilmiyordum. Görevdeki arkadaşlar benim düştüğüm hataya sakın düşmesinler ve konum bildiren herhangi bir sosyal medya paylaşımında bulunmasınlar. Zamanımızda insan, bilerek bilmeyerek kendi ülkesine karşı casusluk yapmış oluyor. Pişmanım.”

 

KASIT OLMADAN CASUSLUK SUÇUNA BULAŞMAK!

Yukarıdaki açıklamalar İstanbul’da yaşayan ve adının baş harfleri H. A. olan ihraç bir personelin bana anlattıklarının özeti. Üç gün önce bulup görüştüğüm H. A.’nın paylaşımı ve sonrasında yaşadıkları, ordu ve gizli servis personelinin kasti olmasa bile casusluk suçuna bulaşabileceğinin kanıtı. H. A. ile yaptığım görüşmede onun, bunu bilerek yaptığına ilişkin bir izlenime kapılmadım. Bilmeden yapmış, ama bu zamanda bilmeden ihanete sığınmak da bir garabet. Herkesin bu tür şeyleri bilmesinin gerekli olduğu bir zaman dilimindeyiz.

 

GİZLİ SERVİSLERİN TİKTOK TAKTİKLERİ

Günümüzde şunu artık çok iyi biliyoruz ki, sosyal medya, zamanın ruhunun bir gereği. Ve ne yazık ki istihbari amaçlarla da, terör amacıyla da kullanılabiliyor. Sosyal medyanın; Facebook’u hesaba katarsak 19, eğer onun ilkel atası MIRC’i baz alırsak da 29 yıllık mazisi var; ama hayatımızdaki pek çok şeyi değiştirdi.

Sosyal medyanın; Neanderthal atası MIRC’i saymazsak -ki onun doğumu 1995’tir- hepi topu 2005’ten yana Facebook’la başlayan 19 yıllık mazisi var demek daha doğru.

Benim TGRT Haber Hafta Sonu Ana Haber’de sık kullandığım mottodan ilham alırsak Tiktok’un tiktakları, istihbarat servislerinin ve terör örgütlerinin taktiklerine hizmet edebiliyor diyebiliriz. Bu konu hakikaten gözden kaçıyor.

İlginizi çekebilir!  Kayseri'de Yaşanan Olayların Hatırlattıkları

Sosyal medya, bilhassa da Tiktok; casusluk konusunda olağan şüpheli bir sosyal medya mecrası. Bir askerin kişisel paylaşımı, yabancı istihbarat servisleri ve terör örgütleri için gizli bilgi demek.

 

BU GÖRÜNTÜLER İÇİN SOĞUK SAVAŞ’TA CAN VERİLİRDİ!

Yani düşünün; Amerika Birleşik Devletleri ile Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği (SSCB) arasında –Truman doktrinini baz alırsak- 1947-1991 yılları arasını yaşanan Soğuk Savaş boyunca casusların uğruna öldüğü görüntüler, günümüzde sosyal medyada yayınlanıyor. Bugünlerde görüntüsü paylaşılan bilgiler için Soğuk Savaş’ta casuslar canını verirdi dersek mübalağa etmiş olmayız.

 

PKK, TİKTOK’TAN ELEMAN BİLE DEVŞİRDİ

Ayrıca, buna ek olarak terör örgütü PKK’nın, orman yangını çıkarmak için ender rastlanır örnekler üzerinden olsa da Tiktok’tan insan devşirdiği de vaki.

Antalya’da 2022 yılında orman yangını çıkarmak için hazırlık yapan kişi, Cumhurbaşkanı’na hakaret suçundan 7 gün cezaevinde kalıp çıktıktan sonra PKK tarafından devşirildi.

İşte tam da bu yaşanmış emsalleri hesaba katarsak sosyal medyaya casusluğa ve teröre karşı koyma boyutuyla da bakmamızın şart olduğu görülüyor. Zamanımızın bütün gelişmeleri, sosyal medyanın en dejenere platformlarından biri olan Tiktok’a yalnızca etik kaygılarla değil, istihbarat ve güvenlik perspektifiyle bakılmasını gerekli kılıyor. Ve elbette X başta olmak üzere, dezenformasyon ve manipülasyonun bininin bir para olduğu tüm sosyal medyaya da aynı gözle bakmamız elzem.

Bir Yorum Yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.