WOTTV E-DERGİ
DOLAR 34,0587 -0.03%
EURO 37,9577 0.01%
ALTIN 2.800,70-0,05
BITCOIN 20549900,12%
İran Cumhurbaşkanlığı Seçimi Ne Zaman, Hangi Tarihte Belli Oldu Mu?

İran Cumhurbaşkanlığı Seçimi Ne Zaman, Hangi Tarihte Belli Oldu Mu?

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'nin helikopter kazasında hayatını kaybetmesinin ardından, gözler yeni cumhurbaşkanlığı seçimlerine çevrildi. İran Anayasası'na göre, Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı Muhammed Muhbir, yeni cumhurbaşkanı seçilene kadar geçici olarak görevi devralacak. Bu durum, anayasal süreçlerin takip edileceği anlamına gelmekte. Peki İran Cumhurbaşkanlığı seçimi ne zaman?

21 Mayıs 2024 10:35
İran Cumhurbaşkanlığı Seçimi Ne Zaman, Hangi Tarihte Belli Oldu Mu?
0

BEĞENDİM

Kazanın Ayrıntıları

İbrahim Reisi, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile birlikte Giz Galası Barajının açılışını yapmak üzere İran-Azerbaycan sınırına yaptığı ziyaretten dönerken, helikopter kazasında hayatını kaybetti. Kendisini ve diğer sekiz yolcu ile mürettebatı taşıyan helikopter, Doğu Azerbaycan eyaletindeki Verzigan şehri yakınlarında düştü. Kazanın ardından

yoğun sis ve rüzgar nedeniyle kurtarma çalışmaları güçlükle sürdürüldü. Helikopterin enkazına ulaşan ekipler, uçaktaki dokuz yolcu ve mürettebatın tamamının hayatını kaybettiğini tespit etti.

İran Cumhurbaşkanlığı Seçimi Ne Zaman?

İran resmi ajansı IRNA’nın haberine göre, geçici Cumhurbaşkanı Muhammed Muhbir, Meclis Başkanı Muhammed Bakır Kalibaf ve Yargı Erki Başkanı Gulamhüseyin Muhsin Ejei, Cumhurbaşkanlığı Seçimi tarihinin belirlenmesi için bir görüşme gerçekleştirdi. Görüşme sonucunda, Cumhurbaşkanlığı Seçimi’nin 28 Haziran 2024 tarihinde yapılacağı kararlaştırıldı. Bu tarih, İran’da yeni bir liderin belirlenmesi için önemli bir adım olacak.

İran Seçim Sistemi 

İran Anayasası’nın 114. Maddesi’ne göre, cumhurbaşkanı her dört yılda bir halkın doğrudan oyuyla seçilir. Cumhurbaşkanı, yürütme organının başı olup, Yüce Lider’den sonra en önemli ikinci pozisyonda yer alır. Seçimlerde en düşük oy kullanma yaşı 18’dir. İran İslam Cumhuriyeti Anayasası’na göre, Şii İslam’a inanan, Anayasa’ya, Velayet-i fakih ideolojisine ve İslam Cumhuriyeti’ne sadık olan her İran vatandaşı cumhurbaşkanlığı seçimlerine aday olabilir.

Adaylık Süreci

Anayasa Koruma Konseyi tarafından yönetilen Seçim İzleme Ajansı, kayıtlı adayları inceler ve seçime katılacak adayları belirler. Anayasa Koruma Konseyi, adayların reddedilme nedenlerini kamuoyuna açıklamaz, ancak bu nedenler her adaya özel olarak bildirilir. Kadınların aday olması anayasal olarak engellenmemiştir; ancak bugüne kadar tüm kadın adaylar Anayasa Koruma Konseyi tarafından reddedilmiştir.

Seçim Sonuçları ve Yüce Liderin Onayı

Seçimlerde oyların salt çoğunluğunu (%50 artı bir) alan aday, cumhurbaşkanlığı seçimlerini kazanır. Hiçbir aday yeterli oyu alamazsa, en çok oyu alan iki aday arasında ikinci tur seçim yapılır. Seçim sonuçları belli olduğunda, Yüce Lider seçilen cumhurbaşkanının atanma kararnamesini imzalamakla yükümlüdür.

İlknur Şayir

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.