Türkiye’nin önemli bir sorunu, kontrolsüz sokak hayvanlarının varlığıdır. Geçenlerde, yayaları rahatsız eden ve birçok çocuğun zarar görmesine neden olan sokak köpekleri konusunda çözüm arayışı devam ediyor. Sokak hayvanlarına yönelik çözümler için çalışmalar hız kazandı. Temmuz 2021’de yürürlüğe giren Hayvanları Koruma Kanunu, evcil hayvanlara çip takılmasını ve terk edenlere ceza verilmesini öngörmekteydi.

AK Parti, Hayvan Hakları Kanunu’nda değişiklik yaparak sahipsiz sokak hayvanlarının durumunu gözden geçiriyor. Bu çerçevede, “sokak köpekleri için uyutma politikası” tartışma konusu oldu. 2024 Sokak Hayvanları Yasası çıkıp çıkmadı ve içeriği nelerdir? Sokak köpekleri için uyutma kararı alındı mı? İşte yasa teklifinin detayları…

Sokak Hayvanları Uyutulacak mı?

AK Parti, İngiltere, İtalya ve Portekiz’de kullanılan ‘uyutma’ yöntemini gözlemlemeye başladı. Yönetmelik kapsamında her belediyenin, barınaklarında bulunan köpeklerin fotoğraflarını çekerek oluşturacakları bir internet sitesinde sahiplendirme ilanları yayınlamaları gerekecek. Bu düzenlemeyle ilgili ilanlarda belirtilen ve 30 gün içinde sahiplenilmeyen köpekler, uyutulma işlemine tabi tutulacak. Sahiplendirilen ve uyutulan köpeklerin ardından boşalan barınaklara yeni köpekler getirilecek. Bu önerinin yakın gelecekte Meclis’e sunulması planlanıyor.

Hayvan Ötenazisi

Hayvan eutanazisi, bir hayvanın öldürülmesi veya aşırı tıbbi müdahalelerle ölümüne izin verilmesi eylemidir.

İntravenöz anestezi, genellikle 30 saniye içinde hızla devam eden bilinç kaybı, solunum ve ardından kalp durması uygulamasıdır.

Bazı veterinerler iki aşamalı bir prosedür uygular: Evcil hayvanı bilinçsiz hale getiren ilk enjeksiyon ve ölüme neden olan ikinci bir atış. Bu yöntem, hayvan sahibine hayvanı stres olmadan veda etme fırsatı sunar.

Son Dakika haberlerini kaçırmamak için hemen tıklayın!