Selçuk Bayraktar‘ın hayatı, kariyeri, eğitimi ve başarıları birçok kişi tarafından merak edilmektedir. Türkiye’nin ilk milli S/İHA sistemleri ve Bayraktar KIZILELMA gibi projelerin mimarı olan Selçuk Bayraktar, teknoloji dünyasında önemli bir figür olarak öne çıkmaktadır. Peki, Selçuk Bayraktar kimdir? Selçuk Bayraktar kaç yaşında ve nereli? İşte Selçuk Bayraktar‘ın hayatı ve kariyerine dair detaylar…
Selçuk Bayraktar Kimdir?
Selçuk Bayraktar, 1979 yılında İstanbul Sarıyer‘de doğdu. İlköğrenimini Sarıyer İlköğretim Okulu‘nda tamamlayan Bayraktar, 1997 yılında Robert Kolej‘den mezun oldu. 1997-2002 yılları arasında İstanbul Teknik Üniversitesi Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği bölümünde lisans eğitimi aldı. Üniversite yıllarında University of Pennsylvania (UPenn)‘in GRASP laboratuvarından staj kabulü alan Bayraktar, burada yüksek lisans eğitimi için burs teklifi aldı ve 2002-2004 yılları arasında Elektrik Mühendisliği bölümünde yüksek lisans yaptı. Bu süreçte, İHA’ların formasyon uçuşu, hava-yer robot koordinasyonu ve uçuş kontrol sistemleri gibi konularda yenilikçi çalışmalara imza attı.
Selçuk Bayraktar’ın Eğitim ve Kariyer Yolculuğu
Yüksek lisansını başarıyla tamamladıktan sonra MIT (Massachusetts Institute of Technology)‘den burslu olarak yüksek lisans-doktora teklifi aldı. MIT’de, insansız helikopter sistemlerine agresif manevra yapma kabiliyeti kazandıracak otomatik uçuş kontrol algoritmaları üzerine çalıştı ve 2006 yılında MIT Havacılık ve Uzay Mühendisliği bölümünden ikinci yüksek lisans diplomasını aldı. Georgia Institute of Technology‘de doktora çalışmalarına devam eden Bayraktar, 2007 yılında Türkiye’ye dönerek Baykar bünyesinde milli ve özgün insansız hava aracı teknolojileri geliştirme faaliyetlerine liderlik etti.
Baykar’daki Liderlik ve Yenilikçi Projeler
2007 yılından bu yana Baykar‘da Teknoloji Liderliği (CTO) görevini yürüten Selçuk Bayraktar, 2021’den itibaren Baykar’ın Yönetim Kurulu Başkanı olarak çalışmalarına devam etmektedir. Baykar bünyesinde Bayraktar TB2 S/İHA, Bayraktar AKINCI TİHA, Bayraktar TB3 SİHA, ve Bayraktar KIZILELMA MİUS gibi projelerin aviyonik sistem mimarisi, uçuş kontrol, seyrüsefer algoritmaları, sistem kinematiği ve dinamikleri gibi kritik alanlarda çalışmaktadır. Bu projeler, Türkiye’nin savunma sanayisinde önemli bir yer edinmesini sağlamış ve uluslararası alanda büyük başarılar kazanmıştır.
Ödüller
Selçuk Bayraktar‘ın başarıları, çeşitli ödül ve teşekkür belgeleriyle takdir edilmiştir. Robot Teknolojileri Zirvesi (2012)‘de Türkiye’nin ilk yerli insansız hava aracını geliştirdiği için teşekkür plaketi almış, Avrasya Bir Vakfı tarafından Türk kültürüne yaptığı katkılar nedeniyle ödüllendirilmiştir. Emniyet Genel Müdürlüğü Havacılık Dairesi Başkanlığı, İTÜ IEEE Öğrenci Kolu, Yıldız Teknik Üniversitesi Mekatro-Tek ’11 Etkinliği, ve Future Flight Design Yarışması (2013) gibi etkinliklerde de ödül ve teşekkür plaketi kazanmıştır.
Patentler
Selçuk Bayraktar, yenilikçi projeleriyle birçok patent almıştır. Bunlar arasında Hava Araçları İçin Otomatik İniş-Kalkış Sistemi (2015/07928), Değişen Çalışma Şartlarını Algılayabilen Elektromekanik Servo Motor Kontrollü Eyleyici Sistemi Ve Kontrol Metodu (2015/14111), Üç Yedekli Uçuş Kontrol Sistemi (PT2015-00693) ve EKG Cihazı (PT2015-00693) yer almaktadır. Bu patentler, teknoloji ve inovasyon alanında önemli katkılar sağlamaktadır.
Gündem haberlerinden haberdar olmak için hemen tıklayın!