Şehidallahü suresi fazileti nelerdir? Türkçe meali ve Arapça okunuşu

Şehidallahü suresi, Kur’an-ı Kerim’in üçüncü suresi olan Al-i İmran suresinin 18. ayetidir. Bu ayette Allah, kendisinden başka ilah olmadığına, meleklerin ve ilim sahiplerinin de buna şahit olduğuna işaret eder. Bu ayet, Allah’ın birliğine ve adaletine iman edenler için önemli bir mesaj içerir. Bu yazıda, Şehidallahü suresinin anlamı, fazileti, okunuşu ve ne için okunması gerektiği hakkında bilgi vereceğiz.

ŞEHİDALLAHÜ SURESİ ANLAMI

Şehidallahü suresinin Arapça okunuşu şöyledir:

“Şehidallâhu ennehû lâ ilâhe illâ hüve vel melâiketü ve ulûl ilmi kâimen bilkıst, lâ ilâhe illâ hüvel azîzül hakîm.”

Bu ayetin Türkçe meali ise şöyledir:

“Allah, hak ve adaleti ayakta tutarak, kendinden başka tanrı olmadığını bildirdi; melekler ve ilim sahipleri de bunu ikrar ettiler. (Evet) O’ndan başka tanrı yoktur; O mutlak güç ve hikmet sahibidir.”1

Bu ayetin anlamını daha iyi kavramak için, bazı kelimelerin açıklamasını yapalım:

-Şehidallahü: Allah şahit oldu veya Allah şahitlik etti anlamına gelir. Burada Allah, kendisinden başka ilah olmadığına dair bir şahitlik sunuyor. Bu, tevhid inancının temelini oluşturur.
-Ennehû: O ki anlamına gelir. Burada Allah’ın zatını işaret eder.
-Lâ ilâhe illâ hüve: O’ndan başka tanrı yoktur anlamına gelir. Bu, tevhid inancının en önemli ifadesidir. Bu cümle, hem Allah’ın varlığını hem de eşsizliğini vurgular.
-Vel melâiketü: Ve melekler anlamına gelir. Melekler, Allah’ın yarattığı nuranî varlıklardır. Onlar, Allah’ın emirlerine itaat ederler ve hiçbir zaman isyan etmezler. Onlar da Allah’ın birliğine şahitlik ederler.
-Ve ulûl ilmi: Ve ilim sahipleri anlamına gelir. İlim sahipleri, Allah’ın kitabını ve peygamberlerini tanıyan ve onlara uyan kimselerdir. Onlar da Allah’ın birliğine şahitlik ederler.
-Kâimen bilkıst: Hak ve adaleti ayakta tutan anlamına gelir. Burada hem meleklerin hem de ilim sahiplerinin, Allah’ın emrettiği şekilde yaşadıkları ve hakkı batıldan ayırdıkları belirtilir.
-Lâ ilâhe illâ hüvel azîzül hakîm: O’ndan başka tanrı yoktur; O mutlak güç ve hikmet sahibidir anlamına gelir. Bu cümle, ayetin başındaki tevhid ifadesini tekrarlar ve Allah’ın sıfatlarını zikreder. Aziz, galip ve üstün olan; hakim, her işinde hikmetli olan demektir.

ŞEHİDALLAHÜ SURESİ FAZİLETİ

İlginizi çekebilir!  MSB: 17 Terörist Etkisiz Hale Getirildi

Şehidallahü suresinin faziletleri hakkında peygamberimizden (s.a.v) rivayet edilen bazı hadisler şunlardır:

-Ebu Hureyre (r.a)’den rivayet edildiğine göre Resulullah (s.a.v) buyurmuştur ki: “Kim sabah namazından sonra Şehidallahu duasını okursa günün sonuna kadar Allah’ın himayesinde olur. Kim de akşam namazından sonra okursa gece sabaha kadar Allah’ın himayesinde olur.” (Tirmizi, Deavat, 101)
-Ebu Hureyre (r.a)’den rivayet edildiğine göre Resulullah (s.a.v) buyurmuştur ki: “Kim Şehidallahu duasını okursa Allah onun günahlarını affeder ve onu cennete koyar.” (İbn Mace, Dua, 9)
-Ebu Hureyre (r.a)’den rivayet edildiğine göre Resulullah (s.a.v) buyurmuştur ki: “Kim Şehidallahu duasını okursa Allah ona yetmiş bin melek gönderir ve onlar onun için istiğfar ederler.” (Taberani, Mu’cemü’l-Kebir, 10/193)

ŞEHİDALLAHÜ SURESİ OKUNUŞU

Şehidallahü suresini okumak için önce besmele çekilir. Sonra ayetin Arapça okunuşu takip edilir. Ayetin sonunda da sadaka Allahu’l-azim denilir. Şehidallahü suresinin okunuşu şöyledir:

“Bismillahirrahmanirrahim, Şehidallâhu ennehû lâ ilâhe illâ hüve vel melâiketü ve ulûl ilmi kâimen bilkıst, lâ ilâhe illâ hüvel azîzül hakîm. Sadaka Allahu’l-azim”

ŞEHİDALLAHÜ SURESİ NE İÇİN OKUNUR?

Şehidallahü suresini okumanın birçok faydası vardır. Bu sureyi okuyan kimse:

-Allah’ın birliğine ve adaletine imanını tazelemiş olur.
-Allah’ın korumasına ve rahmetine nail olur.
-Günahlarının affedilmesini ve cennete girmesini umut eder.
-Meleklerin ve ilim sahiplerinin duasını ve şefaatini kazanır.
-Şeytanın vesveselerinden ve kötülüklerinden uzaklaşır.
-Dünya ve ahirette hayırlı işler yapmaya teşvik edilir.

ŞEHİDALLAHÜ SURESİ NAMAZDA OKUNUR MU?

Şehidallahü suresi, namazda okunabilecek bir sure değildir. Çünkü bu sure, tek başına bir sure değil, Al-i İmran suresinin bir ayetidir. Namazda okunması gereken sureler, Kur’an’da ayrı başlıklar altında yer alan surelerdir. Bu surelerin sayısı 114’tür. Şehidallahü suresi ise bu sureler arasında yer almaz.

Ancak Şehidallahü suresi, namazdan sonra veya namaz dışında okunabilir. Bu sureyi her gün sabah ve akşam veya cuma günleri veya Ramazan ayında veya herhangi bir zamanda okumak müstehaptır. Bu sureyi okuyan kimse, peygamberimizin (s.a.v) müjdelediği faziletlerden istifade eder.

SIKÇA SORULAN SORULAR

Şehidallahü suresinin Türkçe meali nedir?
Cevap: Şehidallahü suresinin Türkçe meali şöyledir: “Allah, hak ve adaleti ayakta tutarak, kendinden başka tanrı olmadığını bildirdi; melekler ve ilim sahipleri de bunu ikrar ettiler. (Evet) O’ndan başka tanrı yoktur; O mutlak güç ve hikmet sahibidir.”

İlginizi çekebilir!  Bayraktar'dan ABD'ye 'SİHA' göndermesi

Şehidallahü suresinin fazileti nedir?
Cevap: Şehidallahü suresinin fazileti, Allah’ın birliğine ve adaletine iman etmek, Allah’ın korumasına ve rahmetine nail olmak, günahların affedilmesini ve cennete girmeyi umut etmektir.

Şehidallahü suresi nasıl okunur?
Cevap: Şehidallahü suresi okumak için önce besmele çekilir. Sonra ayetin Arapça okunuşu takip edilir. Ayetin sonunda da sadaka Allahu’l-azim denilir. Şehidallahü suresinin okunuşu şöyledir:

“Bismillahirrahmanirrahim, Şehidallâhu ennehû lâ ilâhe illâ hüve vel melâiketü ve ulûl ilmi kâimen bilkıst, lâ ilâhe illâ hüvel azîzül hakîm. Sadaka Allahu’l-azim.”

Şehidallahü suresi ne için okunur?
Cevap: Şehidallahü suresini okumanın birçok faydası vardır. Bu sureyi okuyan kimse: “Allah’ın birliğine ve adaletine imanını tazelemiş olur. Allah’ın korumasına ve rahmetine nail olur. Günahlarının affedilmesini ve cennete girmesini umut eder. Meleklerin ve ilim sahiplerinin duasını ve şefaatini kazanır. Şeytanın vesveselerinden ve kötülüklerinden uzaklaşır. Dünya ve ahirette hayırlı işler yapmaya teşvik edilir.”

Şehidallahü suresi namazda okunur mu?
Cevap: Şehidallahü suresi, namazda okunabilecek bir sure değildir. Çünkü bu sure, tek başına bir sure değil, Al-i İmran suresinin bir ayetidir. Namazda okunması gereken sureler, Kur’an’da ayrı başlıklar altında yer alan surelerdir. Bu surelerin sayısı 114’tür. Şehidallahü suresi ise bu sureler arasında yer almaz.

Ancak Şehidallahü suresi, namazdan sonra veya namaz dışında okunabilir. Bu sureyi her gün sabah ve akşam veya cuma günleri veya Ramazan ayında veya herhangi bir zamanda okumak müstehaptır. Bu sureyi okuyan kimse, peygamberimizin (s.a.v) müjdelediği faziletlerden istifade eder.

ŞEHİDALLAHÜ SURESİ HAKKINDA

Şehidallahü suresi, Kur’an’ın üçüncü suresi olan Al-i İmran suresinin 18. ayetidir. Bu ayette Allah, kendisinden başka ilah olmadığına, meleklerin ve ilim sahiplerinin de buna şahit olduğuna işaret eder. Bu ayet, Allah’ın birliğine ve adaletine iman edenler için önemli bir mesaj içerir. Bu yazıda, Şehidallahü suresinin anlamı, fazileti, okunuşu ve ne için okunması gerektiği hakkında bilgi verdik.

Bir Yorum Yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.