Ramazan Bayramı ne zaman? Müslümanlar için en önemli ibadetlerden biri olan oruç, her yıl Ramazan ayında tutuluyor. Ramazan ayı, İslam takvimine göre hicri yılın dokuzuncu ayıdır. Bu ayda, sabah ezanından akşam ezanına kadar yemek, içmek ve cinsel ilişkiden uzak durmak gerekir. Ramazan ayı, aynı zamanda rahmet, bereket, mağfiret ve kurtuluş ayı olarak da bilinir. Ramazan ayında tutulan oruç, Kur’an-ı Kerim’in indirilmeye başlandığı ay olması sebebiyle daha fazla sevap kazandırır.
Peki, Ramazan ne zaman başlıyor ve bitiyor? 2024 yılında Ramazan ayı ne zaman başlayacak ve ne zaman bitecek? İlk oruç ne zaman tutulacak? İşte, merak edilen soruların cevapları.
2024 RAMAZAN AYI NE ZAMAN BAŞLIYOR?
Ramazan ayı, her yıl İslam takvimine göre belirlenir. İslam takvimi, ayın hilal şeklini almasıyla başlar. Bu nedenle, Ramazan ayının başlangıcı, her yıl miladi takvime göre farklılık gösterir. Ramazan ayının başlangıcı, Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından ilan edilir.
2024 yılında Ramazan ayı, 15 Nisan tarihinde başlayacak. Bu tarihte, Türkiye’de ilk sahur yapılacak ve ilk oruç tutulacak.
2024 RAMAZAN AYI NE ZAMAN BİTİYOR?
Ramazan ayı, 29 veya 30 gün sürer. Ramazan ayının bitişi de, yine İslam takvimine göre belirlenir. Ramazan ayının son günü, Şevval ayının birinci günüdür. Bu gün, aynı zamanda Ramazan Bayramı’nın da ilk günüdür. Ramazan Bayramı, üç gün sürer ve Ramazan ayının ardından gelen sevinç ve coşku dolu bir bayramdır.
2024 yılında Ramazan ayı, 14 Mayıs tarihinde bitecek. Bu tarihte, Türkiye’de son iftar yapılacak ve son oruç açılacak. Aynı zamanda, Ramazan Bayramı da başlayacak.
RAMAZAN AYININ ÖNEMİ VE FAZİLETİ NEDİR?
Ramazan ayı, Müslümanlar için çok kıymetli ve mübarek bir aydır. Bu ayda, Allah’ın rızasını kazanmak için oruç tutulur, namaz kılınır, Kur’an okunur, zekat ve fitre verilir, sadaka ve yardımlaşma artar, akraba ve komşu ziyaretleri yapılır, teravih namazları kılınır, Kadir Gecesi ihya edilir ve dua edilir.
Ramazan Bayramı ne zaman? Ramazan ayının fazileti, Kur’an-ı Kerim ve hadislerde de belirtilmiştir. Kur’an-ı Kerim’de şöyle buyurulur:
“Ramazan ayı, insanlara yol gösterici, doğrunun ve doğruyu eğriden ayırmanın açık delilleri olarak Kur’an’ın indirildiği aydır. Öyle ise sizden ramazan ayını idrak edenler onda oruç tutsun. Kim hasta veya yolcu olursa (tutamadığı günler sayısınca) başka günlerde kaza etsin. Allah sizin için kolaylık ister, zorluk istemez. Bütün bunlar, sayıyı tamamlamanız ve size doğru yolu göstermesine karşılık Allah’ı tazim etmeniz, şükretmeniz içindir.” (Bakara, 2/185)
Peygamber Efendimiz (s.a.v) de şöyle buyurmuştur:
“Kim inanarak ve sevabını Allah’tan umarak Ramazan orucunu tutarsa, geçmiş günahları bağışlanır.” (Buhari, İman, 28)
“Kim inanarak ve sevabını Allah’tan umarak Kadir Gecesi’ni ihya ederse, geçmiş günahları bağışlanır.” (Buhari, Kadir, 1)
“Ramazan ayı girip çıkarken cehennemden kurtulmayan kimseye yazıklar olsun.” (Tirmizi, Savm, 79)