Türkiye, Cumhuriyet’in 100. yılına özel bir af düzenlemesi bekliyor. Mahkum ve mahkum yakınları, ceza infaz kurumlarında yaşanan sorunlar ve koronavirüs salgını nedeniyle af taleplerini dile getiriyor. Peki, genel af geliyor mu? 2023’te af yasası kimleri kapsayacak? Hukukçu Ersan Şen’in iddiaları neler? İşte, merak edilen soruların yanıtları.

Af Nedir?

Af, yasama organının yetkisiyle çıkarılan bir kanunla, kamu davasının düşmesi veya hükmedilen cezanın bütün sonuçlarıyla ortadan kalkması ya da hafifletilmesi anlamına gelir. Af, genel af ve özel af olmak üzere ikiye ayrılır. Genel af, hem cezayı hem de suçu ortadan kaldırırken, özel af sadece cezayı ortadan kaldırır veya azaltır. Af çıkarma yetkisi, Anayasa’nın 87. maddesine göre Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) aittir. Cumhurbaşkanı ise bireysel özel af çıkarma yetkisine sahiptir.

Genel af geliyor

Genel af geliyor

2023’te Genel Af Çıkacak Mı?

2023 yılında genel af çıkacağına dair henüz resmi bir açıklama veya çalışma bulunmamaktadır. Ancak bazı siyasi partiler ve sivil toplum kuruluşları, Cumhuriyet’in 100. yılında genel af ilan edilmesi için çağrılarda bulunmaktadır. Ayrıca ünlü hukukçu Ersan Şen, katıldığı bir televizyon programında genel-özel af konusunda 29 Ekim’i işaret ederek bomba bir iddia ortaya attı. Şen, “Af çıkacak ben size söyleyeyim. Ama özel olacak ama genel ya da 3. tip denilen ceza indirimi şeklinde ancak bu tüm suçları kapsamayacak ve Anayasa Mahkemesi’ne bu mesele gidecek.” dedi.

2023’te Özel Af Çıkacak Mı?

2023 yılında özel af çıkacağına dair de henüz resmi bir açıklama veya çalışma bulunmamaktadır. Ancak Adalet Bakanlığı’nın infaz düzenlemesi konusunda çalışmalar yaptığı bilinmektedir. Bu kapsamda 14 Temmuz 2023 tarihinde TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilen yeni infaz düzenlemesi, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından onaylanarak 15 Temmuz’da Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdi. Düzenlemeyle 31 Temmuz’a kadar cezaevinde bulunan bazı hükümlülere, kapalı cezaevinden açık cezaevine üç yıl erken geçme ve buradan da tahliye imkanı getirildi.

Genel af geliyor

Genel af geliyor

Yeni İnfaz Düzenlemesinden Kimler Yararlanacak?

Yeni infaz düzenlemesinden yararlanabilecek hükümlüler şu şekilde belirlendi:

-31 Temmuz 2023 tarihi itibarıyla Kovid-19 izninde bulunan hükümlülerden denetimli serbestliğe ayrılmalarına 5 yıl veya daha az süre kalanlar, tekrar cezaevine dönmeyecek ve kalan sürelerini denetimli serbestlik altında infaz edecek.
-31 Temmuz 2023 tarihi itibarıyla kapalı ceza infaz kurumunda bulunan ve cezasının belirli bir süresini bu kurumlarda geçiren hükümlüler ise iyi halli olmak şartıyla 3 yıl daha erken açık ceza infaz kurumuna ayrılabilecek.
-Açık ceza infaz kurumuna geçen bu hükümlüler, cezalarının süresine göre en az 3 ay açık ceza infaz kurumunda kalmak şartıyla 3 yıl daha erken denetimli serbestliğe ayrılabilecek.

Yeni infaz düzenlemesinden yararlanamayacak hükümlüler ise şu şekilde belirlendi:

-Türk Ceza Kanunu’nun İkinci Kitap Dördüncü Kısım Dördüncü, Beşinci, Altıncı ve Yedinci Bölümünde tanımlanan suçlar, Terörle Mücadele Kanunu kapsamına giren suçlar ve örgüt faaliyeti kapsamında işlenen suçları işleyenler.
-Devletin güvenliğine, anayasal düzene, milli savunmaya, devlet sırlarına karşı suç işleyenler, silahlı örgüt, casusluk suçları ile Terörle Mücadele Kanunu kapsamında hükümlü olan mahpuslar.

Genel af geliyor

Genel af geliyor

Sıkça Sorulan Sorular

Af yasası ne zaman çıkacak?
Af yasası ne zaman çıkacak sorusunun kesin bir yanıtı bulunmamaktadır. Ancak bazı iddialara göre, Cumhuriyet’in 100. yılında genel veya özel bir af düzenlemesi gündeme gelebilir. Hukukçu Ersan Şen’in 29 Ekim’i işaret etmesi de bu beklentiyi arttırmaktadır.

Af yasası kimleri kapsayacak?
Af yasası kimleri kapsayacak sorusunun da kesin bir yanıtı bulunmamaktadır. Ancak genel af çıkması halinde hem cezayı hem de suçu ortadan kaldıracağı için çok sayıda hükümlünün yararlanması beklenmektedir. Özel af çıkması halinde ise sadece cezayı ortadan kaldıran veya azaltan bir düzenleme olacağı için daha dar bir kapsamda hükümlülerin yararlanması söz konusu olacaktır.

Af yasası nasıl çıkar?
Af yasası nasıl çıkar sorusunun yanıtı Anayasa’nın 87. maddesinde yer almaktadır. Buna göre, Türkiye Büyük Millet Meclisi üye tamsayısının beşte üç çoğunluğunun kararı ile genel ve özel af ilanına karar verebilir. Cumhurbaşkanı ise bireysel özel af çıkarma yetkisine sahiptir.

Genel Af hakkında

Türkiye’de genel af beklentisi Cumhuriyet’in 100. yılına özel bir ivme kazanmıştır. Ancak henüz resmi bir açıklama veya çalışma bulunmamaktadır. Hukukçu Ersan Şen’in iddiaları ise af konusunda yeni bir tartışma başlatmıştır. 2023 yılında genel veya özel bir af düzenlemesi çıkması halinde kimlerin yararlanacağı ve nasıl uygulanacağı merak edilmektedir. Bu konuda takip edilmesi gereken en önemli kaynak ise Adalet Bakanlığı’dır.