Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şukri ile düzenlediği ortak basın toplantısında konuştu. Fidan, “Mısır ve Türkiye’nin işbirliği halklarımızın ve bölgemizin fevkalade yararınadır” ifadelerini kullandı.
Bakan Fidan, İran-İsrail gerilimiyle ilgili olarak, “Bildiğiniz gibi, İsrail’in Filistin’i işgali ve Batı’nın buna destek vermesi, Orta Doğu’daki istikrarsızlıkların başlıca nedenidir. Bu tanımlamayı bizim dikkatimizden kaçıracak ne olursa olsun buna itibar etmememiz gerekiyor. Bir numaralı önceliğimiz İsrail işgalinin sona ermesi olmalıdır. Bu olmadığı takdirde, dün Yemen’den yapılan saldırıları, bugün İsrail-İran gerilimleri, bunların hepsi olmaya devam edecektir. Biz Türkiye olarak, Mısır gibi diğer dost ülkelerle baştan beri aynı şeyi söyledik. Bu kriz hak ettiği şekilde çözülmezse, Filistin’in egemenliği verilmezse bu krizler bölgemizde devam edecektir. Diğer ülkeler bunlar sadece Orta Doğu’da olacak lüksüne de girmesinler. Filistin konusundaki her şey küresel fay hatlarını tetikliyor. Bunlar daha başlangıç. Bu konuda bazı devletlerin pozisyon değiştirmesinden ümit var olma imkanımız azalıyor. Baskıyı artırmamız lazım” dedi.
Fidan’ın açıklamaları:
İlişkileri daha da ileri taşıma iradesini ortaya koyduk. Sayın Cumhurbaşkanımızın Kahire ziyaretinde bu irade ortaya konulmuş oldu. Sayın Sisi’nin ülkemizi ziyaret etmesi gündemimizde. Değerli kardeşim ile yüksek düzeyli stratejik işbirliği toplantısının hazırlıklarını ele aldık. Ticaret ve ekonomi iş birliğimizin en güçlü konularından birini oluşturmakta. Ticaret hacmimiz 8 milyar seviyesinde. Hedefimiz 15 milyar dolar. RO-RO seferlerini tekrar başlatarak bu hedefe ulaşmayı planlıyoruz. LNG ve nükleer başta olmak üzere enerji alanında da geniş işbirliği imkanı olduğunu düşünmekteyiz.
“Gazze için Mısır’la beraber çalışıyoruz”
Bölgesel sorunları da ele aldık. Bunların başında Gazze gelmekte. Gazze meselesi üzerine çok düzenli bir koordinasyon bulunmakta. Krizin başından beri düzenli şekilde beraber çalışmakta ve koordine etmekteyiz. Şu anda Gazze’deki durumun vahametinin altını bir kez daha çizdik. Hangi yardımlar konusunda neler yapılabilir, iki devletli çözüm konusunda hangi yöntemlere başvurulabilir. Bu konuları kendisiyle ayrıntılı görüştük. İnsani yardım konusunda Mısır’la ilişkilerimiz hayati önem taşımakta.
Libya’nın istikrarına nasıl katkıda bulunuruz, bunları istişare ettik. Aldığımız kararla bunları daha düzenli görüşmeyi hedefliyoruz. Sudan’daki iç savaşın nasıl durdurulabileceği, ileriye dönük çözüm planlarını masaya yatırdık. Ayrıntılı bir şekilde bu konuları görüştük. Bu konuda da beraber istişarelerimizi artırma kararı aldık. Somali’nin bütünlüğünü tehdit eden yeni sorun alanını (Somaliland) da görüştük. Bu konuda aradaki siyasal yönden şu anki ihtilafın çatışmaya dönüşmeden ne gibi adımlar atılabilir bunu da konuştuk.
Bildiğiniz gibi, İsrail’in Filistin’i işgali ve Batı’nın buna destek vermesi, Orta Doğu’daki istikrarsızlıkların başlıca nedenidir. Bu tanımlamayı bizim dikkatimizden kaçıracak ne olursa olsun buna itibar etmememiz gerekiyor. Bir numaralı önceliğimiz İsrail işgalinin sona ermesi olmalıdır. Bu olmadığı takdirde, dün Yemen’den yapılan saldırıları, bugün İsrail-İran gerilimleri, bunların hepsi olmaya devam edecektir. Biz Türkiye olarak, Mısır gibi diğer dost ülkelerle baştan beri aynı şeyi söyledik. Bu kriz hak ettiği şekilde çözülmezse, Filistin’in egemenliği verilmezse bu krizler bölgemizde devam edecektir. Diğer ülkeler bunlar sadece Orta Doğu’da olacak lüksüne de girmesinler. Filistin konusundaki her şey küresel fay hatlarını tetikliyor. Bunlar daha başlangıç. Bu konuda bazı devletlerin pozisyon değiştirmesinden ümit var olma imkanımız azalıyor. Baskıyı artırmamız lazım.
Şukri’nin açıklamaları:
Konukseverlik için teşekkür ediyorum. Kısa süreler içinde çok önemli ziyaretler gerçekleştirdik. Devlet başkanlarımız arasındaki görüşmeler ve direktifleri çerçevesinde biz de bu görüşmelerimizi çok önemli olduğunu söylemek istiyorum. Görüşmelerimiz dostane bir havada yapıldı. İkili ilişkilerimizi görüştük, siyasi ilişkileri, ekonomik, kültürel ve güvenlik alanında da aynı şekilde yüksek düzeylere çıkarmak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bölge için yarar sağlayacaktır. Bölgenin de güvenliği ve istikrarına katkı sağlayacaktır. Ticaret hacminin bu düzeyinden mutluyuz. En önemli konulardan biri de bu ilişkileri çok daha yükseltmek. Bize 15 milyar dolar hedefi koydular.
Burada önemli olan bir an önce ateşkesin sağlanması ve insani yardımların Gazze’ye ulaştırılması. Zorlaş göç ettirilmişlerdi. Bunların ele alınması lazım. Bunların tekrar yerlerine dönmesini sağlamak gerekiyor. Filistin Devleti’nin 67 sınırları içinde kurulması gerekiyor. Başkenti de Doğu Kudüs olmalıdır.
İran-İsrail Gerilimi
Biz gerilimin tırmanmasından kaygı duyuyoruz. Bu savaşın, çatışmaların yayılma ihtimali var. Kızıldeniz’de deniz ulaşımını etkiledi, dünyaya yansımaları var. Bizde itidal tavsiyesinde bulunduk.