Cumhurbaşkanı Erdoğan, Almanya Başbakanı Scholz ile yaptığı görüşmede savunma sanayii ve terörle mücadele konularında işbirliği mesajları verdi. Geçmişte yaşanan sorunların aşıldığını belirten Erdoğan, iki ülke arasındaki ilişkilerin daha da gelişeceğini vurguladı.

Erdoğan: “Savunma Sanayiinde Sıkıntıları Geride Bıraktık”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Almanya Başbakanı Olaf Scholz’u Cumhurbaşkanlığı Dolmabahçe Ofisi’nde ağırladı. Basına kapalı olarak yaklaşık bir saat süren görüşmede, iki lider ikili ilişkilerin yanı sıra savunma sanayii, ekonomi ve terörle mücadele gibi konuları ele aldı.

Görüşmeye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, MİT Başkanı İbrahim Kalın, İletişim Başkanı Fahrettin Altun ve Cumhurbaşkanı’nın Dış Politika Başdanışmanı Akif Çağatay Kılıç da katıldı. Görüşmenin ardından Erdoğan ve Scholz ortak basın toplantısında açıklamalarda bulundu.

“Savunma Sanayiinde Sıkıntıları Geride Bıraktık”

Erdoğan, toplantıda savunma sanayiinde geçmişte yaşanan sorunları aşarak işbirliğini güçlendirme arzusunda olduklarını ifade etti. Erdoğan, “Savunma sanayii ürünlerinin tedariki bağlamında geçmişte yaşanan bazı sıkıntıları artık geride bırakarak işbirliğimizi geliştirmeyi arzu ediyoruz. Bu konuda değerli dostum Scholz’un gayretlerini takdir ediyorum” dedi.

Erdoğan, Almanya ile Türkiye arasındaki ilişkilerin derinliğine vurgu yaparak, dostluk anlaşmasının 100. yıl dönümünü kutladıklarını belirtti. Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier’in nisan ayında Türkiye’yi ziyaret ettiğini hatırlatan Erdoğan, üst düzey ziyaretlerin ülkeler arasındaki ilişkileri daha da pekiştirdiğini vurguladı.

Ekonomik Hedef: 60 Milyar Dolar

Erdoğan, Almanya ile olan ticari ilişkilerin gelişimine de değindi. İkili ticaret hacminin 50 milyar dolara ulaştığını ve bu rakamın 60 milyar dolara çıkarılmasını hedeflediklerini söyledi. Ayrıca Almanya’da yaşayan 3,5 milyon Türk toplumunun iki ülke arasındaki beşeri bağları güçlendirdiğini belirtti.

Terörle Mücadelede Ortak Tavır

Erdoğan, Almanya ile terörle mücadelede ortak tavır geliştirme konusunda anlaştıklarını açıkladı. PKK ve FETÖ gibi örgütlerle mücadelede Almanya’nın desteğini beklediklerini ifade eden Erdoğan, “Bu konuda Şansölye Scholz ile ortak bir tavır geliştirme ve mücadeleyi sürdürme kararı aldık” dedi.

Scholz ise toplantıda, iki devlet arasındaki işbirliğinin önemine vurgu yaparak “Burada olmaktan dolayı mutluyum. Birçok konuda bilgi alışverişi yapmak çok önemli” ifadelerini kullandı.

Ortadoğu ve Filistin Konuları Görüşüldü

Görüşmede, İsrail’in Gazze ve Filistin topraklarındaki operasyonları da ele alındı. Erdoğan, İsrail’in politikalarının bölgedeki huzuru tehdit ettiğini belirterek, “50 bini aşkın insanın öldürülmesi vicdan sahibi tüm siyasi aktörlerin harekete geçmesini gerektiriyor” dedi. Erdoğan, Filistin ve Lübnan’daki katliamların uluslararası toplum tarafından daha güçlü şekilde kınanması gerektiğini de ifade etti.

Scholz ise Filistin sorununun çözümü için iki devletli bir yapının şart olduğunu belirterek, “Bu çatışmanın daha fazla yayılmasını önlemek için ateşkes sağlanmalı” diye konuştu.

Gündem haberlerinden haberdar olmak için hemen tıklayın!