Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü (KRDAE) Bölgesel Deprem-Tsunami İzleme ve Değerlendirme Merkezi eski müdürü Doç. Dr. Doğan Kalafat, 65 yaşında yaşamını yitirdi. Ölüm haberini Boğaziçi Üniversitesi ve Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) duyurdu.

Doğan Kalafat’ın Cenaze Teröni Ne Zaman?

Kalafat için cuma günü Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Kampüsü’nde bir tören düzenlenecek. Cenazesi ise İstanbul Zincirlikuyu Mezarlığı’na defnedilecek. AFAD, sosyal medya hesaplarından yaptığı açıklamada, “Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Müdürü, değerli hocamız Doç.Dr. Doğan Kalafat vefat etmiştir. Ailesine, yakınlarına ve yerbilimleri camiasına sabır ve başsağlığı diliyoruz” ifadelerini kullandı. Boğaziçi Üniversitesi de, “Türkiye’nin önde gelen deprem bilimcilerinden, Kandilli Rasathanesi’nin kıymetli hocası Doç. Dr. Doğan Kalafat’ı kaybettik. Boğaziçi Üniversitesi’ne, tüm sevenlerine ve akademi camiasına başsağlığı dileriz” açıklamasında bulundu.

Doğan Kalafat Kimdir?

26 Mayıs 1959 tarihinde Van Erciş’te doğan Doğan Kalafat, 1977 yılında İstanbul Üniversitesi Yer Bilimleri Fakültesi’nde Jeoloji bölümünden mezun oldu. 1988-1990 yılları arasında İstanbul Üniversitesi, Deniz Bilimleri ve İdaresi Enstitüsü Deniz Jeolojisi ve Jeofiziği Anabilim Dalında Yüksek Lisansı’nı tamamladı. Kalafat, doktorasını ise 1990-1995 yılları arasında aynı enstitüde yaptı.

Kariyeri ve Başarıları

1984 yılında Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü (KRDAE) Sismoloji Laboratuvarı’nda jeofizikçi olarak görevine başlayan Kalafat, 2004 yılına kadar laboratuvar şefi olarak çalıştı. 2004-2015 yılları arasında Ulusal Deprem İzleme Merkezi Müdürü olarak görev yaptı. 2015 yılında KRDAE Bölgesel Deprem Tsunami İzleme Merkezi (BDTİM) müdürlüğü görevine getirilen Kalafat, Haziran 2024’e kadar bu görevini sürdürdü.

Bilime Katkıları

Doç. Dr. Doğan Kalafat, Türkiye’de gözlemsel ve aletsel sismoloji, deprem izlemeleri ve deprem istasyonları şebekesinin gelişimine büyük katkılarda bulundu. Türkiye’de uydu sistemleriyle ilk geniş bant sismik istasyonların kurulumu ve fayların araştırılmasına öncülük etti. Uzmanlık alanları arasında faylardaki aktiviteler ve deprem oluş düzenleri, yerkabuğu yapısının araştırılması, deprem kataloğu çalışmaları, fay düzlemi çalışmaları ve saha gözlemleri yer almaktadır.

İlginizi çekebilir!  Bakan Yerlikaya, Selin Bilançosunu Paylaştı

Önemli Projeleri

Kalafat, fay düzlemi çözümleri ve deprem kataloglarının hazırlanmasında önemli projelere imza attı. Türkiye’nin çeşitli bölgelerinde deprem riski ve yerkabuğu yapısını inceleyen saha gözlemleri gerçekleştirdi. Akademik kariyeri boyunca birçok bilimsel makale ve rapor yayımladı.

Magazin haberlerini takip etmek için hemen tıklayın ve güncel haberlerden anında haberdar olun!

Bir Yorum Yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.