34 kez görüntülendi.
danone boykot mu

Danone Boykot mu?

Danone, dünya genelinde İsrail’e karşı çoğu insanlar Gazze’ye katliam yapan İsrail’e tepki göstermek amacıyla İsrail mallarını boykot ediyor. Türkiye’de de satılan İsrail malları da oldukça merak ediliyor. Marka marka İsrail malları araştırılıp boykot edilmektedir.

Gıda, temizlik, ayakkabı, giyim ve birçok farklı kategorideki İsrail’in markaları  satın alınmamaya başlandı. Peki Danone İsrail’in malı mı? Danone kimin malı? Danone hangi ülkede kurulmuştur? Danone ürünü hangi ülkeye, kime aittir? Sorunlarının cevapları…

Danone: ”İSRAİL FİRMASI DEGİLİZ”

Pek çok internet sitesinde  yer alan İsrail ürünlerinin boykotu için yayınlanan boykot listesinde adı sıkça geçen marka Danone‘nir. Danone Türkiye Genel Müdürü Okay Eğdirici, yapılan bu boykot çalışmalarının kendilerini aşırı olumsuz etkilediğini söyledi.

Önlemenin De Yolu Yok

Politik çalkalanmaların her zaman için ticareti etkilediğini belirten Eğdirici, biz bu tip damgalar yemeye alıştık. Danimarka ile bir kriz yaşanınca biz Danimarka malı oluyoruz, İsrail ile kriz olunca da İsrail malı. Bizim hiçbir şekilde politik ve dini etiketimiz yoktur.

100’den fazla ülkede faaliyette bulunuyoruz. Bu tür yayınlar bizim işimizi bir nebze etkilemektedir. Bunların önüne geçmenin yolu da maalesef ki yok? dedi. Türkiye’de 850 vatandaşa iş imkanı sağladıklarını söyleyen Eğdirici, Türkiye’deki ürünlerinin üretiminin ve hammaddesinin Türkiye’den sağlandığını açıkladı.

Danone İsrail Malı Mı? Danone Türk Malı mı? Danone Kimin?

Danone, taze sütlü ürünleri ve içecekleri ile tanınan Fransa merkezli çok uluslu bir şirket.

Danone şirketinin kuruluşu Osmanlıya kadar uzanır. Yahudi asıllı doktor İzak Karasu’nun (İsaac Carraso) adı ile de bilinir. Balkan savaşları sırasında Yunanlar Selanik’i işgal ettiği zaman Karasu ailesi 1912 yılında İspanya’nın Barselona kentine göç etti.

1919’da geleneksel Osmanlı yoğurtlarını üretip oğlu Daniel’in ismi “Danone” adıyla piyasaya sürdü. İsaac’in oğlu Daniel Carasso, babasının temelini attığı yoğurt işini 1929 yılında Fransa’ya taşıdı ve burada 1932 yılında Levallois-Perret’de iki fabrika daha inşa ettirdi.

İlginizi çekebilir!  Mavi Vatan’da tarihi gün!

II. Dünya Savaşı yıllarında 1942 yılında ABD’ye göç eden Daniel Carasso bir süre bu ülkede çalıştı ve ilk yoğurt fabrikasını kurdu. Onun katkıları sayesinde Danone dünyanın önde gelen gıda gruplarından birine dönüştü. 1951 yılında yeniden Avrupa’ya döndü ve şirketi yönetmeye başladı.

Danone 1967 yılında Fransanın peynir şirketi Gervais ile birleşerek Gervais-Danone adını aldı. Daha sonra Evian maden suyu ve Kronenbourg bira markası Danone’nin bünyesine geçti ve uluslararası genişlemeye başladı. Danone 1987 yılında Avrupa bisküvi üreticisi “Général Biscuit” şirketini ve Nabisco bisküvi markasının operasyonlarını satın aldı.

2000 yılında şirket birçok bölümlerini satmaya başladı. 2000 yılında Kronenbourg markası İskoçyanın Scottish & Newcastle şirketine 1,7 milyar euroya, İtalyan peynir ve et işletmeleri (Egidio Galbani Spa) Mart ayında satıldı. 2006 yılında ise 1991 yılında aldığı Amoy Food şirketini Japonyanın Ajinomoto şirketine sattı. Temmuz 2007’de, 5.3 milyar euroya kendi bisküvi bölümünü satmak için Kraft Foods şirketi ile anlaşmaya vardığını açıkladı.

Ayrıca Temmuz 2007’de, Danone tarafından 12,3 milyar € nakit teklifi karşılığında Hollandalı bebek maması ve klinik beslenme şirketi Numico (Nutricia, Cow&Gate, Dumex,Milupa) satın alınmakla dünyanın en büyük ikinci bebek maması üreticisine dönüştü. Kasım 2014’te Danone Japonyanın Yakult şirketinin yüzde 20 hissesini 2 milyar dolara satın aldığını açıkladı.

Bir Yorum Yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.