Gezi davası kapsamında halen Silivri’deki Marmara Cezaevi’nde bulunan Can Atalay’ın milletvekilliği düşürüldü.

Anayasa Mahkemesi ve Yargıtay’ın TİP Hatay Milletvekili Can Atalay ile ilgili aldığı kararların ardından gözler Meclis’e çevrildi.

Yargıtay 13. Hukuk Dairesi’nin kararı Meclis gündemine alındı. CHP milletvekillerinin verdiği önerge üzerine kapalı oturuma geçildi. Ancak iç tüzük gereği önerge, kapalı oturumda ele alındı. Ret kararı üzerine yeniden açık oturuma geçildi.

Kararın Genel Kurul’da okunmasıyla birlikte Atalay’ın milletvekilliği düşürüldü.

DAVA SÜRECİ

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, Gezi Parkı davasında Can Atalay’ın “Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüse yardım” suçundan 18 yıl hapisle cezalandırılmasına ve bu suçtan tutuklanmasına karar vermişti. İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi, yerel mahkemenin kararını hukuka uygun bulmuştu.

YARGITAY ONADI

28. Dönem Milletvekili Genel Seçimi’nde TİP’ten Hatay milletvekili seçilen Can Atalay’ın avukatları, “müvekkillerinin milletvekili seçilmesi nedeniyle hakkındaki yargılamanın durması ve tahliye edilmesi” talebiyle Yargıtay’a başvurmuştu. Başvurunun ardından süreç devam ederken Yargıtay 3. Ceza Dairesi, Gezi Parkı davasında Can Atalay’a verilen 18 yıl hapis cezasını onamıştı.

AYM’DEN HAK İHLALİ KARARI

Yargıtay’ın talebi reddetmesi üzerine Atalay, Anayasa Mahkemesine bireysel başvuruda bulunmuş, mahkeme de “seçilme ve siyasi faaliyette bulunma” ile “kişi hürriyeti ve güvenliği” haklarının ihlal edildiğine ve Atalay’ın yeniden yargılanarak tahliyesine karar verilmesine hükmetmişti.

YARGITAY AYM KARARINA UYMADI

Anayasa Mahkemesince, Atalay’ın yeniden yargılanması ve tahliyesi istemiyle gönderilen dosya, yerel mahkemece karar verilmeden Yargıtay 3. Ceza Dairesine iletilmiş, söz konusu ceza dairesi ihlal kararına uymamıştı. Ayrıca AYM üyeleri hakkında da suç duyurusunda bulunulmuştu.

İlginizi çekebilir!  Savcının istediği ceza belli oldu!

Bir Yorum Yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.