261 kez görüntülendi.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, 2024 yılı bütçe görüşmeleri kapsamında TBMM Genel Kurulu’nda konuştu. Bakan Fidan, bölgesel meselelere dair önemli açıklamalarda bulundu.

Bakan Fidan’ın konuşmasından öne çıkanlar:

-Türkiye, Filistin konusunda iki temel konuda çaba sarf ediyor. Acil ateşkes ve kalıcı barış konusunda.

Gazze’de işlenen savaş suçları vicdan sahibi herkesin yüreğini dağlamaktadır. Gazze’de hastaneler , okullar ve mabedler yerle bir edilmiştir. İki buçuk milyon insan bombardıman altında.

Gazze’deki zulme ses çıkartmamızın sebebi budur. Doğruya doğru, yanlışa yanlış demekten asla çekinmeyeceğiz. Savaşın bölgesel ve küresel etkilerini sınırlandırmak için çabalıyoruz.

-Milli davamız Kıbrıs meselesinin adil ve kalıcı bir barışa ulaştırılması nihai amacımızdır. İki tarafın da egemen eşitliği sağlanmadıkça taraflar arasında müzakere mümkün değildir.

Yunanistan ile ilişkilerimizi yapıcı bir şekilde sürdürmek istiyoruz. Batı Trakya’daki soydaşlarımızı önemsiyoruz.

-Bazı NATO müttefiklerimizin güvenlik hassasiyetlerimizi dikkate almaması, bizi kabiliyetlerimizi geliştirmeye yönlendiriyor. Bu, bizim için tercih değil, zorunluluktur.

-Bölgesel istikrar için Mısır ve Körfez ülkeleri ile ilişkilerimizi geliştirmeye özen gösteriyoruz. Geldiğimiz noktada Sayın Cumhurbaşkanı Körfez ülkeleri zirvesine onur konuğu olarak davet edilmiştir.

-Bölgesel bağlantısallığı güçlendirme çabalarımız çerçevesinde Hazar geçişli Orta Koridor’u etkili bir güzergah yapmayı amaçlıyoruz. Azerbaycan ve Türkmenistan gazını ülkemiz üzerinden taşımaya çaba harcıyoruz.

Bulgaristan, Romanya ve Macaristan ile imzaladığımız enerji anlaşmaları, Avrupa’nın enerji güvenliğine katkımızın göstergesidir.

-Azerbaycan ile Ermenistan arasında İkinci Karabağ Savaşı’ndan sonra oluşan barış fırsatından memnuniyet duyuyoruz.

Kardeş Azerbaycan ile müttefiklik seviyesine yükselttiğimiz ilişkilerimizi her alanda geliştirmekteyiz. Karabağ’ın imarına ve yeniden inşasına katkı sağlamaktayız.

Ermenistan ile başlattığımız normalleşme sürecini geliştireceğiz. Bazı ülkelerin sözde Ermeni soykırımı ile ilgili iddiaları ısıtması bölgesel istikrara zarar veriyor. Bu ülkeler, Ermenistan’a iyilik yapmıyor.

İlginizi çekebilir!  Oy kullanmama cezası ödenmezse ne olur? Oy kullanmama cezası alan var mı?

-Sayın Cumhurbaşkanımızın çabalarıyla kurumsallaşan Türk Devletleri Teşkilatı’nın küresel etkisi artmaktadır.

-Afrika’daki etkimiz ve ilişkilerimiz karşılıklı çıkarlara dayalı yaklaşımla pekişmektedir.

-Yeniden Asya Girişimi ile başlattığımız Asya ülkeleri ile ilişkilerimizi geliştirme politikasını savunuyoruz. Çin ile ilişkilerimizi geliştiriyoruz. Ancak Uygur Türkleri ile ilgili hassasiyetlerimizi her fırsatta vurguluyoruz.

-Küresel sistemin dönüşümüne tesir etme stratejimiz çerçevesinde tüm dünyadaki gelişmeleri bütüncül bir yaklaşımla takip etmekteyiz. Sayın Cumhurbaşkanımızın dediği gibi, daha adil bir dünya mümkündür.

-Daha adil bir dünyaya ulaşmanın yolu, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi ve uluslararası finans kuruluşlarının yeniden yapılandırılmasından geçmektedir.

Çevre sorunları ve iklim değişikliğinin etkilerini bertaraf etmek için sıfır atık politikalarına öncülük etmekteyiz.

Yapay zeka teknolojisi her sektörü değiştiriyor. Türkiye olarak yapılandırmamızı buna göre yapıyor ve kendimizi geliştiriyoruz.

-261 dış temsilciliğimiz ile dünyada en geniş dış temsil ağına sahip ilk beş ülke arasında yer alıyor, bu sayede yurtdışında yaşayan vatandaşlarımızın çıkarlarını koruyor, konsolosluk hizmeti veriyoruz.

Soydaş ve akraba topluluklarla ilişkilerimizin geliştirilmesi için yoğun çaba içerisindeyiz.

Irkçılık, yabancı ve İslam düşmanlığı Avrupa ülkelerinde korkutucu bir boyuta ulaşmıştır. Bu tehditle mücadeleye tüm platformlarda öncülük ediyoruz.

Bir Yorum Yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.