motosiklet

B sınıfı ehliyetiniz varsa ve motosiklet sürmek istiyorsanız, artık bunu yapmanız için bir engel kalmadı! Resmi Gazete’de bugün yayımlanan yeni yönetmelikle, B sınıfı ehliyetli sürücüler, A1 sınıfı ehliyet gerektiren 125 cc motosikletleri de kullanabilecek.

Bu yönetmelik, B sınıfı ehliyetli sürücülere hem zaman hem de para tasarrufu sağlayacak. Çünkü artık A1 sınıfı ehliyet almak için ekstra kursa gitmeye, sınava girmeye ve harç ödemeye gerek yok. B sınıfı ehliyetiniz ve 2 yıllık deneyiminiz varsa, 125 cc motosiklet sürmek için yeterli.

YÖNETMELİKTE NELER VAR?

Resmi Gazete’de yayımlanan “Karayolları Trafik Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik”e göre, B sınıfı ehliyetli sürücülerin 125 cc motosiklet kullanabilmesi için üç şart bulunuyor:

-Deneyim: Sürücünün B sınıfı ehliyetini en az 2 yıl önce almış olması gerekiyor. Yani ehliyet tarihiniz 10 Şubat 2022’den önceyse, bu şartı sağlıyorsunuz demektir.

-Sağlık: Sürücünün A1 sınıfı ehliyet için gerekli olan sağlık raporunu almış olması gerekiyor. Bu raporu, sağlık kuruluşlarından veya aile hekiminizden temin edebilirsiniz.

-Ceza: Sürücünün son 5 yıl içinde sürücü belgesinin geçici veya daimi olarak geri alınmamış olması gerekiyor. Yani trafik kurallarına uymuş olmanız gerekiyor.

Bu şartları sağlayan B sınıfı ehliyetli sürücüler, belirlenen direksiyon eğitimi dersini alıp, uygulama sınavında başarılı olmaları halinde, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından A1 sınıfı sertifikası verilecek. Bu sertifika, sürücü belgesi sistem kayıtlarına işlenecek ve sürücü, ticari amaçlı olmayan 125 cc motosikletleri Türkiye sınırları içinde kullanabilecek.

YÖNETMELİK NE ZAMAN YÜRÜRLÜĞE GİRECEK?

Yönetmeliğe göre, bu düzenleme bugün itibarıyla yürürlüğe girdi. Yani B sınıfı ehliyetli sürücüler, hemen direksiyon eğitimi dersine kayıt olabilir ve sınavlara hazırlanabilir. Sınavlarda başarılı olan sürücüler, A1 sınıfı sertifikasını alarak, 125 cc motosikletlerin keyfini çıkarabilir.

Yönetmelikte ayrıca, sürücülerin istemeleri halinde 2 yıl içinde sertifikalarını sürücü belgesine işletebilecekleri belirtildi. Bu durumda, sürücü belgesi üzerinde A1 kodu görünecek. Ancak bu zorunlu değil. Sürücü belgesi sistem kayıtlarında bu kodu olan sürücüler, herhangi bir şartı kaybettikleri veya sürücü belgeleri geri alındığı takdirde, bu yetkilerini otomatik olarak kaybedecekler.

Bu yönetmelik, B sınıfı ehliyetli sürücülere büyük bir kolaylık sağladı. Artık 125 cc motosiklet sürmek için ekstra bir ehliyete ihtiyaç yok. Siz de bu fırsatı kaçırmayın ve 125 cc motosikletlerin tadını çıkarın!