Türk edebiyatının önemli isimlerinden Alev Alatlı, çoklu organ yetmezliği nedeniyle 2 Şubat 2024’te vefat etti. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, acı haberi Twitter hesabından paylaştı.
Bakan Koca, Alev Alatlı’nın bir süredir tedavi gördüğünü ve kendisini ziyaret ettiğinde son sözlerinin “Bu toprakları daha çok sevdirmeliyiz.” olduğunu belirtti. Bu sözleri, Türkiye’nin bugününe ve geleceğine katkı sağlayabilecek herkes için bir vasiyet olarak kabul ettiğini ifade etti.
Alev Alatlı’nın fikir ve sanat hayatına değinen Bakan Koca, “2014 yılında edebiyat dalında Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü başta olmak üzere, pek çok ödülle onurlandırılmıştı. Hepimizin başı sağ olsun.” dedi.
ALEV ALATLI’NIN YAŞAMI VE ESERLERİ
Alev Alatlı, 1944 yılında İzmir’de doğdu. Liseyi, babası Ertuğrul Alatlı’nın askeri ataşe olarak görev yaptığı Tokyo’da tamamladı. ODTÜ’de Ekonomi ve İstatistik bölümünü bitirdi. Fulbright bursuyla gittiği ABD’de Vanderbilt Üniversitesi’nde Ekonomi ve Ekonometri alanında yüksek lisans yaptı. Felsefe ve ilahiyat eğitimi almak için Dartmouth College’e girdi, ancak doktorasını tamamlamadan 1974’te Türkiye’ye döndü. İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi’nde öğretim görevlisi, Devlet Planlama Teşkilatı’nda kıdemli ekonomist olarak çalıştı. California Üniversitesi ile ortak psiko-dilbilim çalışmaları yaptı. Cumhuriyet Gazetesi’nde Bizim English dergisini çıkardı. Türk Yazarlar Kooperatifi’nde (YAZKO) başkan yardımcısı oldu. Filistin davasına verdiği destekten dolayı 1986’da Tunus’ta sürgünde olan Yaser Arafat tarafından “Özgürlük Madalyası” ile ödüllendirildi. Aydınlanma Değil, Merhamet! adlı romanıyla 2006’da Moskova’da “Mikhail A. Sholokhov 100. Yıl Roman Ödülü”nü aldı. Bülent Ecevit Üniversitesi’nden fahri doktora unvanı, Cumhurbaşkanlığı’ndan Kültür ve Sanat Büyük Ödülü aldı. Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Politikaları Kurulu’na üye seçildi.
ALEV ALATLI HAKKINDA
Alev Alatlı, Türk edebiyatında bilimkurgu, distopya, felsefe ve tarih gibi konuları işleyen romanlarıyla tanındı. Yaseminler Tüter Mi Hala?, İşkenceci, Kadere Karşı Koy A.Ş., Or’da Kimse Var mı?, Schrödinger’in Kedisi ve Gogol’un İzinde serileri en bilinen eserleri arasında yer aldı. Ayrıca, Aydın Despotizmi, Eylül, Hayır Diyebilmeli İnsan gibi inceleme ve deneme kitapları da yazdı. Batıya Yön Veren Metinler ve Bize Yön Veren Metinler adlı yorumsuz derlemeleri de hazırladı.
Alev Alatlı, Türk edebiyatının büyük bir kaybı oldu. Eserleriyle Türkiye’nin ve dünyanın sorunlarına ışık tutan, fikirleriyle aydınlanmaya ve merhamete çağıran, kalemiyle topraklarımızı sevdiren bir yazar olarak anılacak.