Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, gündeme dair önemli açıklamalarda bulundu. Tunç, kira anlaşmazlığında arabuluculuk, süresiz nafaka ve deprem bölgesi hakkında açıklama yaptı.
Adalet Bakanı Tunç, NTV canlı yayınında gündeme dair soruları yanıtladı.
Anlaşma olursa sınır aşılabilecek
Kira anlaşmazlıklarında yeni bir dönem başlıyor. Zorunlu arabuluculuk dönemi 1 Eylül’de devreye giriyor.
Kat mülkiyeti davalarının da zorunlu arabuluculuk kapsamında olacağını söyleyen Bakan Tunç, ”1 ay içinde uzlaşma sağlanırsa mahkemeye gidilmeyecek. Tabii anlaşmak zorunda değil taraflar. Yargı yolu açık kapatılmıyor. Anlaşma sağlanabilirse konu dostane bir şekilde çözülmüş olacak.” dedi.
Bakan Tunç, kira miktarının da konuşulabileceğini ve iki tarafın da anlaşması halinde yüzde 25 sınırının aşılabileceğini belirtti.
Süresiz nafaka tartışmalarına ilişkin de konuşan Adalet Bakanı, aile hukukunu sil baştan ele alacaklarını ifade ederek ”Boşanma, tazminat, nafaka sorunları ile ilgili arabuluculuk olabilir.” diye konuştu.
Yayında öne çıkan başlıklar şu şekilde:
Kira davalarında arabuluculuk
Arabuluculuk sisteminin yarından itibaren başlayacağını hatırlatan Tunç, “Kat mülkiyeti davaları da zorunlu arabuluculuk kapsamında. 1 ay içinde uzlaşma sağlanırsa mahkemeye gidilmeyecek. Tabii anlaşmak zorunda değil taraflar. Yargı yolu açık kapatılmıyor. Anlaşma sağlanabilirse konu dostane bir şekilde çözülmüş olacak. Kira miktarını da konuşabilirler iki taraf istedikten sonra yüzde 25 sınırı da aşılabilir. Buradaki yüzde 25 sınırı şudur ev sahibi kiracısına yüzde 25’in üzerinde bir kira artışını dikte edemez. Eğer kiracı ile kiralayan anlaşıyorsa o ayrı bir konu. Süre ortaya koyabilir tahliye taahhütü ile ilgili konu var.” dedi.
Deprem bölgesindeki soruşturmalarda son durum
Bakan Tunç soruşturmalar hakkında bilgi verdi. Süreci, “974 savcı ve hakim ilk anda bölgede görevlendirildi. Soruşturmalar sonucunda 27 bin 124 dava açıldı. Hasarlı binalarda vatandaşın can güvenliğini düşünmeliyiz.” şeklinde ifade etti.
Süresiz nafaka uygulaması
Aile hukukunu sil baştan ele alacaklını belirten Tunç konu hakkında, “Aile hukukunda arabuluculuğu getirmek lazım. Şu anda aile hukukunda mümkün değil. Aslında birçok ülkede aile hukuku alanında arabuluculuk uygulaması iyi gidiyor. Türkiye’de de aile hukukunda arabuluculuk söz konusu olursa. Boşanma, tazminat, nafaka sorunları ile ilgili arabuluculuk olabilir. Vatandaşların mağduriyetini gidermemiz lazım. Her iki tarafı da dikkate alarak bir çözüm bulunmalı.” dedi.