2 Ordu Komutanı

Metin Gürak, 2 Ordu Komutanı görevini yürütürken, YAŞ toplantısında alınan kararla Genelkurmay Başkanlığına atandı.

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) en üst düzey komutanı olan Genelkurmay Başkanı, 2023 yılında Orgeneral Metin Gürak olarak belirlendi. Peki, Metin Gürak kimdir, nereli, kaç yaşında? İşte, Orgeneral Metin Gürak’ın hayatı ve biyografisi.

Metin Gürak Kimdir?

Metin Gürak, 20 Ağustos 1960 tarihinde Mardin’in Kızıltepe ilçesinde doğdu. Aslen Mardinli olan Gürak, 1981 yılında Kara Harp Okulu’ndan, 1982 yılında Topçu ve Füze Okulu’ndan mezun oldu. 1985 yılında Kara Havacılık Okulu’nu bitirerek kara pilot oldu. 1990 yılında Kara Harp Akademisi’ni, 1996 yılında da Silahlı Kuvvetler Akademisi’ni bitirdi.

2 Ordu Komutanı

2 Ordu Komutanı

Metin Gürak’ın Askeri Kariyeri

Metin Gürak, çeşitli birlik ve karargahlarda görev yaptıktan sonra, 49. İç Güvenlik Piyade Tugayı Komutan Yardımcılığı ve 1. Ordu Genel Sekreterliği görevlerinde bulundu. 2006 yılında Tuğgeneral rütbesine terfi eden Gürak, 2. Zırhlı Tugay Komutanlığı ve Genelkurmay İletişim Daire Başkanlığı görevlerini yürüttü.

2010 yılında Tümgeneral rütbesine terfi eden Gürak, bu rütbede Kara Harp Akademisi Komutanlığı, Kara Havacılık Okulu Komutanlığı ve Kara Havacılık Komutanlığı görevlerinde bulundu. 2015 yılında Korgeneral rütbesine terfi eden Gürak, 4. Kolordu Komutanlığı, EDOK Muhabere Hizmet Destek Eğitim Komutanlığı, Kara Kuvvetleri Kurmay Başkanlığı ve Genelkurmay II. Başkanlığı görevlerini yaptı.

2020 yılında Orgeneral rütbesine terfi eden Gürak, 2. Ordu Komutanlığına atandı. Aynı yıl Türk Silahlı Kuvvetleri Libya Askeri Müşaviri olarak görevlendirildi. 24 Aralık 2021 tarihinde Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar tarafından başarılarından dolayı Türk Silahlı Kuvvetleri Üstün Hizmet Madalyası ile ödüllendirildi.

2023 yılında ise YAŞ toplantısında alınan kararla Genelkurmay Başkanlığına atanan isim oldu.

Metin Gürak’ın 15 Temmuz Darbe Girişimi’ndeki Rolü

Metin Gürak, 15 Temmuz Darbe Girişimi gecesinde Ankara Garnizon Komutanı olarak verdiği emirlerle darbecilerin karşısında durdu. O gece saat 18.30 civarında Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar’dan aldığı emirle Etimesgut’taki Zırhlı Birlikler Okulu ve Eğitim Tümenine giderek hiçbir tankın hareket etmemesi, hareket halinde olanların da en yakın birliklere dönmesi talimatını verdi.

2 Ordu Komutanı

2 Ordu Komutanı

Ayrıca Kara Havacılık Komutanlığında da hiçbir hava aracının uçmaması için denetim yaptı. Saat 22.00 sıralarında Genelkurmay Karargahına gitti, ancak darbeciler tarafından rehin alındı ve Akıncı Üssü’ne götürüldü. Daha sonra diğer komutanlarla birlikte ertesi gün kurtarıldı.

Metin Gürak’ın Ailesi ve Özel Hayatı

Metin Gürak, Zerrin Gürak ile evliydi. Eşi Zerrin Gürak, 2020 yılında pankreas kanseri tedavisi gördüğü İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezinde hayatını kaybetti. Metin Gürak’ın iki çocuğu ve bir torunu var. Gürak, aynı zamanda İngilizce ve Arapça biliyor.

Sıkça Sorulan Sorular

– Metin Gürak kaç yaşında?

Metin Gürak, 20 Ağustos 1960 doğumlu olduğu için 63 yaşındadır.

– Metin Gürak nereli?

Metin Gürak, aslen Mardin’in Kızıltepe ilçesindendir.

– Metin Gürak hangi rütbede Genelkurmay Başkanı oldu?

Metin Gürak, Orgeneral rütbesinde Genelkurmay Başkanı oldu.

– Metin Gürak’ın eşi kimdir?

Metin Gürak’ın eşi Zerrin Gürak’tır. Zerrin Gürak, 2020 yılında pankreas kanseri nedeniyle vefat etmiştir.

– Metin Gürak hangi dilleri biliyor?

Metin Gürak, İngilizce ve Arapça biliyor.

2 Ordu Komutanı

2 Ordu Komutanı

2 Ordu Komutanı Metin Tokel kimdir?

2 Ordu Komutanı Metin Tokel, 1961 yılında Gümüşhane’nin Kürtün ilçesinde doğan bir Türk askerdir. Kara Harp Okulu, Topçu ve Füze Okulu, Kara Harp Akademisi ve Silahlı Kuvvetler Akademisi’ni bitirmiştir. Çeşitli birlik ve karargahlarda görev yapmış, 2016 yılında 3. Piyade Tümeni Komutanı olmuştur. 2019 yılında NATO Müttefik Kara Komutanlığı Kurmay Başkanlığına atanmıştır. 2021 yılında korgeneral rütbesine terfi etmiş ve 6. Kolordu ve Müşterek Özel Görev Kuvveti Komutanı olmuştur. 2023 yılında ise 2. Ordu Komutanlığına getirilmiştir.

2 Ordu Komutanı

2 Ordu Komutanı

2 Ordu Komutanı Sinan Yayla Kimdir?

Sinan Yayla, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin eski Eğitim ve Doktrin Komutanıdır. 1962 yılında Giresun’un Görele ilçesinde doğmuştur. Kara Harp Okulu, Topçu ve Füze Okulu, Kara Harp Akademisi ve Silahlı Kuvvetler Akademisi’ni bitirmiştir. Çeşitli birlik ve karargahlarda görev yapmış, 15 Temmuz Darbe Girişimi’nde darbecilere karşı direnmiştir. 2020 yılında Orgeneral rütbesine terfi etmiş ve 2 Ordu Komutanı olarak atanmıştır. 2023 yılında ise YAŞ toplantısında alınan kararla Eğitim ve Doktrin Komutanlığına getirilmiştir. 2023’te emekliye sevk edilmiştir.

Sinan Yayla, aynı zamanda 2020 yılında başlatılan Bahar Kalkanı Harekatı’nın komutanlığını yapmıştır. Bu harekat, Suriye rejiminin İdlib’de Türk askerlerine yönelik hava saldırısı sonucu 34 şehit verilmesi üzerine başlamıştır. Sinan Yayla, harekatın başarıyla yürütülmesinde önemli rol oynamıştır. Sinan Yayla’nın eşi Melike Yayla’dır. İki çocuk babası olan Sinan Yayla, aynı zamanda İngilizce bilmektedir.

Hakkında

Metin Gürak, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin yeni Genelkurmay Başkanı olarak atanan Orgeneraldir. Mardinli olan Gürak, kara pilotu olarak başladığı askeri kariyerinde çeşitli birlik ve karargahlarda görev yapmıştır. 15 Temmuz Darbe Girişimi’nde darbecilere karşı direnen komutanlardan biri olan Gürak, başarılarından dolayı Türk Silahlı Kuvvetleri Üstün Hizmet Madalyası ile ödüllendirilmiştir. Eşi 2020 yılında hayatını kaybeden Gürak, iki çocuk ve bir torun sahibidir.