Enflasyon, enerji sübvansiyonlarının kaldırılması ve personel maliyetlerindeki artış, site aidatlarına yüksek oranlı zam olarak yansıdı. Yönetsen Tesis ve Site Yönetimi Yönetim Kurulu Başkanı Yelda Bubik, konuya ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

site aidatları

Türkiye’de enflasyonun etkileri, site ve konut aidatlarını da ciddi şekilde etkiledi. 1 Şubat itibarıyla, 1.050 TL’nin üzerindeki elektrik tüketiminde sübvansiyonun kaldırılmasıyla enerji faturalarında yaşanan artış, aidatlara da yansıdı. Ayrıca, asgari ücrete yapılan zamla birlikte personel maliyetlerinin yükselmesi, site yönetimlerini aidatlarda artışa yönlendirdi.

Yönetsen Tesis ve Site Yönetimi Yönetim Kurulu Başkanı Yelda Bubik, site aidatlarındaki artışın sebeplerini değerlendirdi ve bakanlığın yeni düzenlemesi hakkında açıklamalarda bulundu.

Site Aidatlarındaki Artışın Temel Sebepleri

Yönetsen Tesis ve Site Yönetimi Yönetim Kurulu Başkanı Yelda Bubik, site aidatlarındaki artışın temel sebeplerini şu sözlerle ifade etti:

“Bir projenin en önemli özelliklerinden biri konseptidir. Yani sosyal alanları, yeşil alanları, güvenlik giriş-çıkışları gibi ortak alanların özellikleri aidata etki ediyor. Sitenin ihtiyacı doğrultusunda personel çalıştırılması gerekiyor.

Personel giderleri, Kat Mülkiyeti Kanunu’na göre bağımsız bölüm sayısına eşit bölünüyor. Aidat giderlerinin de yüzde 70’lik kısmı personel maliyetine gidiyor.

Bu nedenle aidat artışındaki en önemli faktör personel sayısı diyebilirim. Çünkü aidatların büyük kısmı personel giderlerine harcanıyor”

Site Sakinleri Aidatlardaki Artışa Neden Tepki Gösteriyor?

Site sakinlerinin aidatlardaki artışa gösterdiği tepkiler gün geçtikçe yükseliyor. Bu tepkilerin bazı durumlarda haklı gerekçeleri olduğunu belirten Bubik, “Tesis yönetim firmaları denetlenebilir bir organizma değil.

Kat Mülkiyeti Kanunu’na da düzenleme gelmesini bekliyoruz. 1965’ten kalan bir kanunla zaten günümüzdeki toplu yapılar birbirine uymuyor. Yönetici seçimleri doğru yapılamıyor, çoğu kişi ‘kendimiz yönetiriz’ diyerek doğru bir firmayla çalışmadığı zaman daha büyük sorunlar çıkıyor.

Çünkü, herkes kendi farklı işlerinden arta kalan zamanında yönetimle ilgileniyor, bu sefer de bilmedikleri işi yaptıkları için sonrasında kötü niyetli firmalar tarafından kandırılabiliyorlar.

Sitenin büyüklüğüne göre, su, enerji, ortak alan giderleri birçok KOBİ’den daha fazla bir bütçe ortaya çıkıyor. Bazı zamanlarda mafya, çete gibi oluşumlarında sitelerde hakimiyet kurma isteği ve aidatlarda istenilen fahiş artışlar insanların tepkisine yol açıyor.

İlginizi çekebilir!  Deprem Malzemelerinde Fahiş Artışa Ceza

Kötü niyetli firmalar her sektörde olduğu gibi maalesef bu sektörde de mevcut. Onların almış olduğu yanlış kararlar sonucu, site sakinleri de haliyle durumu tepki gösteriyor.” dedi.

yelda bubik site aidatları 1Yönetsen Tesis ve Site Yönetimi Yönetim Kurulu Başkanı Yelda Bubik

Bakanlık Duruma El Attı! Şirketlere Yetki Belgesi

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, site yönetimleri ve yüksek aidat ücretlerine çözüm getirecek olan yeni düzenlemesinde sona yaklaştı. Yetki belgesi bulunmayan şirketler site yönetimi yapamayacak ve site harcamaları, bağımsız denetim şirketleri tarafından sıkı bir şekilde kontrol edilecek.

Bakanlık tarafından tamamlanan “Kat Mülkiyeti Kanunu”ndaki “Tesis Yönetim Hizmetleri” düzenlemesi ile sadece bakanlık tarafından yetkilendirilen ve sınıflandırılan şirketler site yönetimi üstlenebilecek.

Yelda Bubik, Bakanlığın düzenlemesine ilişkin düşüncelerini şu şekilde dile getirdi:

“Genel Kurullardaki yönetici seçimlerinde denetim kurulunun kat maliki olma şartı var yöneticinin kat maliki olma şartı yok. Denetçi ne kadar doğru denetliyor, ne kadar bilgisi var. Bizim projelerimizden birisinde denetçi Mali Müşavir, bir diğerinde ise Avukat. Tabii böyle olduğunda doğru bir denetim gerçekleşiyor. Fakat matematik bilgisi yetersiz olan birisi sadece faturalara bakarak onaylıyor.

Halbuki denetimin böyle olmaması gerekir. Biz kendi projelerimizi bağımsız mali müşavire de denetletiyoruz. Yönetimi üstlenecek şirketlere yetki belgesi verilmesi bu açıdan sevindirici bir gelişme. Bizim de önümüz açılacak. Çünkü baktığınızda çok kapsamlı, çok kolektif bir iş yapıyoruz fakat hiç adımız yok. Nitelikli bir iş yapıyoruz ancak yetkisiz ve bilgisiz firmalardan dolayı niteliksiz gibi görülüyoruz.

Bakanlık bize yetki verdiğinde tabiri caizse elmayla armut birbirinden ayrılmış olacak. Siteler de daha seçici olacak. Bu yüzden bakanlığın kararı çok doğru bir uygulama ve yaklaşım. En azından bütçeler daha doğru yönetilecek, daha şeffaf daha güvenilir denetimleri yapılabilen bir oluşum meydana geldiğinde bizim yaptığımız iyi işler daha da anlaşılır bir hale gelecek.”

İlginizi çekebilir!  Bakan Kurum, Fransız Kalkınma Ajansı Başkanı Rioux İle Görüştü

Bubik, “Bu girişimle, aidatların yükselme sorunları, site sakinlerinin artışlara farklı gözle bakması, kafalarındaki soru işaretleri bir nebze olsun giderilecek diye düşünüyorum. Site sakinlerinin komşuluk ilişkileri bozuluyor, yönetim işi bir bayrak yarışına dönüyor bir rant elde etme çabasına giriliyor.

Bakanlık tarafından denetlenen firmaların yönetmesiyle birçok site sakininin de konfor alanında rahata kavuşacağını düşünüyorum.” diyerek sözlerini tamamladı.

Bir Yorum Yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.