23 kez görüntülendi.

Gaziantep'te başlayıp tüm Türkiye'ye yayıldığı konuşulan gerçeğinden ayırt edilemeyen sahte dolarlar, piyasada paniğe neden oldu. 50 ve 100 dolarlık banknotlardan oluşan sahte paraların toplam tutarının ilk tahmin olan 600 milyon dolardan fazla olduğu konuşuluyor. Döviz bürolarının bu banknotların alımını durdurup para sayma makinelerinde yazılım güncellemesine gitme kararının ardından bankaların da alım yapmayacağı öğrenildi.

sahte dolar

Geçtiğimiz haftalarda Gaziantep’te bir döviz bürosunda sahte 750 dolar bozdurmaya gelen bir kadın, para sayma makinesinin yazılım hatası vermesi sonucu 25 bin TL’yi alarak kayıplara karışmıştı.

İddiaya göre, kadın 750 Amerikan doları bozdurmak için döviz bürosuna geldi. Veznedar, kadının getirdiği dolarları para sayma makinesinden geçirdi ancak makine, banknotları algılamadı. Bunun üzerine, içerideki başka bir para sayma makinesi kullanıldı ve para sayma makinesinin yazılım hatası olması nedeniyle banknotlar sorunsuz bir şekilde geçmişti.

Sahte Dolarla Kripto Para

Dolandırıcılar aynı sahte dolarlarla Antalya’dan da kripto para aldı.

Euro karşılığında kripto para olan Tether satışı gerçekleştiren döviz büroları olduğunu öğrenen dolandırıcılar buralara yöneldi. Tartışmalara konu olan bu uygulama kapsamında müşterilerine söz konusu kripto paraları soğuk cüzdanlarla temin ediyor.

Kaynakların verdiği bilgiye göre geçtiğimiz günlerde Antalya’da yüzbinlerce dolarlık bir kripto para alımı gerçekleştirilmek istendi. Ancak bu sefer alımlar döviz bürosundaki makinelerin tespit edemediği sahte dolarlarla yapıldı.

Sahte parayı sokmaya çalışanlar döviz bürolarındaki para sayma makinaların yetersizliğinden faydalanmak istedi. Bankalardaki makinelerin de tespit etmekte yetersiz kaldığı sahte paraları ancak çok usta bir şekilde elle inceleme yapan uzmanlar fark etti.

Bankalardan Kırmızı Alarm

Bankacılık sektörü sahte 50 ve 100 dolarlık banknotlar nedeniyle alarma geçti. Bir süredir ‘sahte dolar’ konusunda şubelere uyarılarda bulunan ancak alım-satım kararını şube inisiyatifine bırakan bazı bankalar, dün itibarıyla yeni duyuru yayımlayarak, “50 dolar ve eski basım 100 dolar” alımının geçici olarak durdurulduğunu bildirdi.

Bankacılık kaynaklarının aktardığı bilgiye göre, genel müdürlüklerden şubelere gönderilen yazıda, “Banka ve müşteriler için risklerin minimize edilmesi adına 50 dolar ve eski basım 100 dolar alımını para sayma makinelerinde güncellemeler tamamlanana kadar geçici olarak durdurulmuştur” denildi.

İlginizi çekebilir!  Banka kredileri eğilim anketi açıklandı

Yazıda, sahte paraların şubelerdeki para sayma makinelerinden geçebildiğine dikkat çekilirken, ‘makinelerde gerekli güncellemeler yapıldıktan sonra’ yeniden bilgilendirme yapılacağı kaydedildi.

TBB ve BDDK’dan Açıklama Yapılmadı

ATM’lerin ve para sayma makinelerinin ayırt edemediği sahte dolarların yastık altında tutulduktan sonra tekrar piyasaya çıkacağını belirten bankacılık kaynakları bir süredir sadece tanıdık müşterinden dolar alımı yaptıklarını ve seri numaraları kaydettiklerini ancak şimdi tamamen alımı durdurduklarını belirtti.

Sözcü Gazetesi’nin haberine göre Türkiye Bankalar Birliği (TBB) talep edilen açıklamaya yanıt vermezken Tüm Yetkili Müesseseler ve Döviz Büroları Derneği (TÜYEMDER) Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Ünver, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) ve Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın sessizliğini koruduğunu söyledi. Ünver, “O kadar gündem oldu ama kamu tarafı hâlâ sessizliğini koruyor. Bize bir dönüş yapılmadı. Edirne’den Artvin’e kadar her yerden şikayetler alıyoruz” dedi.

Bankalar Döviz Bürolarını da Geri Çevirdi

Özellikle bankaların, “eski basım beyaz dolar” olarak bilinen dolar banknotlarını kabul etmemesinin, piyasalarda büyük bir tıkanıklığa neden olduğunu bildiren TÜYEMDER Başkanı Mehdi Şeren, döviz büroları olarak sahte olmadığından yüzde 100 emin oldukları dolar banknotlarını bankalara ilettiklerini ancak bankaların geri çevirdiğini bildirdi. Şeren yazılı açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“Seri numaralarının kayıt altına alınarak işleme tabi tutulmasını ve sahte çıkması durumunda iadesini talep etmemize rağmen, bankalar bu taleplerimizi reddediyor. Aynı şekilde, bankalar bireysel müşterilerin benzer taleplerini de geri çeviriyor.”

Ekonomi dünyasındaki gelişmeler için hemen tıklayın

Bir Yorum Yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.