enflasyon

Bu cuma günü açıklanacak Nisan ayı enflasyonuna ilişkin hem Reuters hem de Anadolu Ajansı anketleri yayımlandı. Beklentiler yüzde 3.2 ila yüzde 3.4 arasında değişti.

Tüketici Fiyat Endeksi, martta yüzde 3,16 artış kaydetmişti.

AA Anketi

AA Finans Enflasyon Beklenti Anketi’ne katılan ekonomistler, nisan ayında Tüketici Fiyat Endeksi’nin (TÜFE) yüzde 3,22 artacağını tahmin ediyor.

AA Finans’ın Türkiye İstatistik Kurumu tarafından 3 Mayıs Cuma günü açıklanacak nisan ayı enflasyon verilerine ilişkin beklenti anketi, 14 ekonomistin katılımıyla sonuçlandı.

Buna göre, ekonomistlerin nisan ayı enflasyon beklentilerinin ortalaması yüzde 3,22 oldu. Ankete katılan ekonomistlerin nisan ayı için enflasyon beklentileri en düşük yüzde 2,80, en yüksek yüzde 3,80 aralığında yer aldı.

Ekonomistlerin nisan ayı enflasyon beklentilerinin ortalamasına göre, bir önceki ay yüzde 68,50 olan yıllık enflasyonun yüzde 69,87’ye çıkacağı öngörülüyor.

Öte yandan, ekonomistlerin 2024 sonu enflasyon beklentisi de nisanda 43,65 oldu.

Reuters Anketi

Tüketici Fiyatları Endeksi’nin (TÜFE) Nisan ayında gıda ve hizmet fiyatlarındaki artışın katkısıyla aylık Yüzde 3.4 artması, yıllık TÜFE’nin Kasım 2022’den beri en yüksek seviyesine çıkarak Yüzde 70.3 seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor.

Reuters’ın 14 ekonomistin katılımıyla gerçekleştirdiği ankete göre, enflasyonun 2024’ün sonunda ise Merkez Bankası’nın (TCMB) Yüzde 36 tahminlerinin oldukça üstünde Yüzde 43.5 seviyesinde bekleniyor. Yılsonu tahminleri ayrıca bir önceki ankette göre anlamlı bir değişim de göstermedi. Ankette yılsonu tahmin aralığı ise Yüzde 40 ve Yüzde 48 aralığında seyrediyor.

Reuters anketinde Nisan’da yıllık enflasyon tahminleri Yüzde 69.2 ila Yüzde 70.9 arasında bulunurken, aylık tahminler ise Yüzde 2.8 ila Yüzde 3.8 aralığında şekilleniyor.

Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan da ABD’deki bir sunumunda TCMB’nin Yüzde 36 seviyesindeki yılsonu enflasyon tahminine piyasanın üç ay gecikme ile ulaşmasını öngördüğünü söylemişti.

İlginizi çekebilir!  TCMB'den zorunlu karşılık adımı

Yıl başında yapılan fiyat ayarlamaları ve asgari ücret zammının etkisiyle Ocak ve Şubat ayında TÜFE sırasıyla aylık Yüzde 6.7 ve Yüzde 4.53 artış göstermişti. Mart ayında TÜFE görece yavaşlasa da beklentilerin üzerinde seyretti ve aylık Yüzde 3.16 artarak yıllık Yüzde 68.5’e yükseldi.

Geçen yıl gerçekleşen genel seçimlerin ardından Haziran ayından beri cumhurbaşkanı destekli sıkılaştırmanın sonucu olarak TCMB politika faizini Yüzde 8.5 seviyesinden Yüzde 45’e yükseltmişti. Fakat enflasyon görünümündeki bozulmayı dikkate alan TCMB Mart ayında bir haftalık repo faizini 500 baz puan daha arttırarak Yüzde 50 seviyesine çıkardı.

Finansal koşulların önemli ölçüde sıkılaştığını belirten TCMB geçen hafta politika faizini Yüzde 50 seviyesinde sabit tutarken enflasyonda belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumunda ise para politikası duruşunu sıkılaştıracağı görüşünü yineledi.

TCMB enflasyonun Mayıs’ta zirve yaptıktan sonra para politikasındaki sıkılaşmanın gecikmeli etkisiyle yılın ikinci yarısında düşüş eğilimine girmesini ve sene sonunu Yüzde 36 ile tamamlayacağını öngörüyor. Yıllık enflasyonda zirve beklentisi Yüzde 73-Yüzde 75 bandında.

Bir Yorum Yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.