Bakan Bolat, "Mayıstan bu yana İsrail ile alakalı rakamlar ihracatta da ithalatta da sıfır. Filistin ile alakalı olarak da sene başından beri yapılanın toplamı 740 milyon dolar. Nerede 9,5-10 milyar dolar, nerede 740 milyon dolar?" açıklamasını yaptı.

bolat israil açıklama

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Bakanlığı ve bağlı kuruluşlarının 2025 yılı bütçe görüşmelerinin ardından milletvekillerinin sorularını yanıtladı.

“Türkiye, İsrail’i ateşkese zorlayan ülke konumunda”

Bakan Bolat, iddiasını ispat etmenin iddia sahibine düştüğüne işaret ederek, “İddia sahibi, eğer Türkiye Cumhuriyeti devletinin ilgili makamlarına, Filistin devletinin makamlarına itibar etmiyorsa yapacak bir şey yok.” dedi.

Türkiye’nin, Filistin konusunda dünyada en fazla çabalayan, “İsrail’i ateşkese zorlayan ülke konumunda olduğunu” vurgulayan Bolat, bu durumu Avrupa ve ABD’nin de gördüğünü ifade etti. Bolat, sözlerini şöyle sürdürdü:

“İsrail, almak istediği silahları ABD’den, Avrupa’dan zaten alıyor. Hem de hibe alıyor. Türkiye’de savunma sanayi ürünlerinin ihracatı Milli Savunma Bakanlığının kontrolüne ve iznine tabidir. İçişleri Bakanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğünün iznine tabidir. Özellikle 7 Ekim’de başlayan süreçten sonra bir kere ateşkes oldu. Yaklaşık bir hafta, 10 gün sürdü. Ondan sonra ateşkes çabaları devam etti. Biz ülke olarak onlarla ticareti yüzde 33-34 oranında azalttığımızı defaatle söyledik.

Ta ki 9 Nisan’a kadar. ‘9 Nisan kararımızdan sonra İsrail ile ticaret yok diyordunuz da şimdi kestiniz.’ Böyle bir ifadeyi siz söylediniz veya sizlerden birileri söyledi. Kayıtlara bakın. 15 Aralık 2023’te TBMM Genel Kurulunda yaptığım konuşmaya da bakabilirsiniz. Böyle bir ifade yoktur. Bizim söylediğimiz, hükümet, Ticaret Bakanlığı ticaret yapmıyor. Biz sadece uygulayıcı Bakanlığıyız, düzenleme yaparız, denetleme yaparız. Bunun dışında kararlar alırız ve nitekim uluslararası şirketler ya da özel şirketlerin ihracat ithalat işlemleri oluyor dedik.”

Bolat, “üçüncü ülkelerden İsrail’e mal gönderiliyor.” iddialarının ortaya atıldığını, bu iddiaların Türkiye’den kaçmış ve Türkiye aleyhine etki ajanlığı yapan çevrelerin yalan dolan haberlerine bakılarak söylendiğini belirtti. Bolat, “Türkiye’den, o bahsettikleri çevrelerden alıp da söyledikleri şey, Türkiye’de Derince Limanı’ndan aşağı yukarı 70-80’in üzerinde geminin petrol yükleyip İsrail’e akaryakıt taşıdığı suçlaması yapıldı.

İlginizi çekebilir!  Rekabet Kurumu'ndan Yemeksepetine soruşturma

Bunu gördük ve kontrol ettirdik. Ne gemi isimleri doğru ne tarihler doğru. ‘Tanker’ yazılıyor ki sanki bunlar petrol taşımış diye. Uçaklar gibi gemiler de bir yere gittikleri zaman yakıtları bittiğinde oradaki yerlerden yakıt tazelerler. Dünyanın bütün gemileri, Türk gemileri de gittikleri yerlerde aynı şeyi yaparlar. Bu tamamen bilgisayar kurgusu bir kağıttır ve bu kağıt ‘Derince’den Tüpraş’tan yakıt gönderildi’ olarak sunuldu.” diye konuştu.

İhracatçı birliklerinin, Bakanlığının ve TÜİK verilerinin ortada olduğuna işaret eden Bolat, “İsrail çok kızgın. Filistin memnun, ‘Allah razı olsun’ diyor. Filistin, ‘Yaşamamız için bizi yalnız bırakmadınız, istediğimiz bazı ürünlerin ihracatına, ithalatına izin veriyorsunuz.’ diyor ve bu da bu anlamda bizim doğru yaptığımızı gösteriyor.” ifadesini kullandı.

Bakan Bolat, kamuda çalışan 5 milyon kişi bulunduğuna dikkati çekerek, Türkiye’nin İsrail ile dış ticareti konusunda bir yanlış yapılması halinde bu kişilerin belgesiyle bu durumu ortaya koyabileceğine işaret etti.

“Mayıstan bu yana İsrail ile alakalı rakamlar ihracatta da ithalatta da sıfır”

Ticaret Bakanı Bolat, İsrail ve Filistin’in, Türkiye’den yaptığı ithalatın 2022’de 6,5 milyar dolar, Türkiye’nin onlardan yaptığı ithalatın ise 2,5-3 milyar dolar civarında olduğunu söyledi.

Söz konusu tarihte taraflar arasında 9,5 milyar dolarlık ticaret olduğunu belirten Bolat, “Mayıstan bu yana İsrail ile alakalı rakamlar ihracatta da ithalatta da sıfır. Filistin ile alakalı olarak da sene başından beri yapılanın toplamı 740 milyon dolar. Nerede 9,5-10 milyar dolar, nerede 740 milyon dolar? Biz ezkaza desek ki arkadaşlar tamam Filistin’i de ambargo kapsamına alıyoruz ve göndermeyeceğiz, engelleyeceğiz, gümrük tescili yapmayacağız. Bu sefer söylenecek söz şuydu; ‘Zavallı Filistinlilere de ambargo koyan bu hükümet, işte böyle bir hükümet.'” dedi.

İlginizi çekebilir!  Türkiye ve Dünyadan Lübnan'a Yardım Eli

İngiltere’ye yapılan ihracatta 2 milyar dolar artış olduğunu ifade eden Bolat, “Bu da mı İsrail’e gidiyor?” diye sordu.

Bakan Bolat, Filistin Ulusal Ekonomi Bakanlığının Filistin’de çocuk hastanesi inşaatı için demir istediğini bildirdi. Filistin’e yapılan kozmetik ihracatına ilişkin de bilgi veren Bolat, kozmetik ürünler arasında sabun, şampuan, dezenfektan, hijyen malzemeleri ve temel insani ihtiyaçların olduğunu kaydetti.

Filistin’de 6 milyon insan yaşadığını ve bir ekonominin döndüğünü söyleyen Bolat, milletvekillerine, İsrail istatistiklerine ya da etki ajanlarının Türkiye’yi yıpratmak amacıyla yaptığı açıklamalara inanmamaları, Filistin’in Ankara Büyükelçiliğini ziyaret ederek bilgi almaları tavsiyesinde bulundu.

Bolat, Filistin’in menfaati için ne lazımsa onu yerine getirdiklerini de sözlerine ekledi.

Ekonomi dünyasındaki gelişmeler için hemen tıklayın

Bir Yorum Yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.