Suriye’de rejimin yıkılması sonrası Avrupa’dan en üst düzey ziyaret dün gerçekleşti. Alman ve Fransız dışişleri bakanları geçiş hükümetinin lideri Ahmed Şara ile bir araya geldi. Fransız Bakan Barrot, terör örgütü PKK’nın Suriye’deki kolu YPG’ye seslenerek “Kürtleri silah bırakmaya ve siyasi hayata entegre olmaya çağırıyoruz” dedi.
Esad rejiminin devrilmesi sonrasında Suriye’de kurulan yeni yönetimin dün önemli misafirleri vardı. Alman Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock ve Fransız mevkidaşı Jean-Noel Barrot, önemli temaslarda bulundukları Şam’da HTŞ lideri Ahmed Şara ile görüştüler.
Ziyaret, Avrupa Birliği’nin Suriye’deki yeni yönetimle ilişkileri yeniden başlatma çabalarının bir parçası olarak değerlendirildi.
Fransız Bakan: YPG Silah Bıraksın
Lübnan’dan gelen Fransız bakan Barrot, dün sabah Suriye’nin başkentine ilk inen isim oldu. Barrot, Şam’a varışının ardından 2012’den beri kapalı tutulan ancak geçen haftalarda yeniden açılan Fransız büyükelçiliğini ziyaret etti. Daha sonra ülkedeki Hıristiyan toplumun temsilcileriyle görüşen Fransız bakan, Alman mevkidaşı Bearbock ile birlikte rejimin işkence merkezlerinden biri olan Sednaya Hapishanesi’ni ziyaret etti. Fransız bakan daha sonra yaptığı açıklamada ülkenin anayasasının hazırlanmasında yeni yönetime teknik ve hukuki yardım sunacaklarını belirtti.
Sivil toplum temsilcileriyle yaptığı görüşme sonrasında Barrot, terör örgütü PKK’nın Suriye’deki uzantısı YPG’ye yönelik “Kuzey Suriye’dekiler silahlarını bırakmalı. Fransa’nın müttefiki olan Kürtler için siyasi çözüm bulunmalıdır. Suriye’nin kuzeyinde istikrar sağlanmalıdır” diye konuştu. Fransa Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre Barrot önceki gün de PKK/YPG’nin ana unsur olduğu SDG’nin ele başı Mazlum Abdi ile ‘Suriye’de devam eden geçiş sürecini’ görüştü.
Şara’ya Liste Verildi
Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, ziyaretin ardından yaptığı basın açıklamasında, “Görüşmemizde Avrupa’nın Suriye’yi destekleyeceğini ancak İslami örgütlerin finansörü olmayacağını açıkça ilettik. Ülkedeki tüm etnik ve dini grupların gelecekteki anayasal sürece dahil edilmeleri gerektiğini vurguladık” dedi. Almanya’nın, Suriye’nin toprak bütünlüğünü önemsediğini belirten Baerbock, “Topraklarının tamamında kontrole sahip işlevsel bir devleti destekliyoruz” ifadelerini kullandı.
Alman bakan ayrıca Rusya’nın Suriye’deki üslerinden çekilme zamanının geldiğini de ifade etti. Al Jazeera kanalının haberine göre, Barrot ve Baerbock yeni yönetime “uzun bir talep listesi” sundu. Listede yer alan maddelerde, “HTŞ’nin muhaliflere ılımlı yaklaşması, azınlıkların temsil edileceği hükümetin kurulması, mart ayında başlaması planlanan geçiş süreci için detayların bir an önce belirlenmesi” gibi önemli başlıklar mevcut.