WOTTV E-DERGİ
DOLAR 34,0955 0.18%
EURO 38,0766 0.02%
ALTIN 2.833,510,16
BITCOIN 21459841,66%
The New Growth Strategy 4.0 ve Güney Kore

The New Growth Strategy 4.0 ve Güney Kore

11 Mart 2024 11:30
The New Growth Strategy 4.0 ve Güney Kore
0

BEĞENDİM

Deniz İSTİKBAL – 11 Mart 2024

 

Kore yarımadası iki farklı devletin üzerine kurulu olduğu bir coğrafyadır. Kore Halk Cumhuriyeti (Kuzey Kore) ve Kore Cumhuriyeti (Güney Kore) olarak varlığını sürdüren aktörler farklı ideolojik kimlikleri benimsemiştir. Kuzey Kore sosyalist modeli uygularken, Güney Kore liberal piyasa şartlarına bağlıdır. Kuzey dünyadan nükleer denemeler nedeniyle yaptırımlarla soyutlanırken, Güney Kore gelişmiş imalat sanayisiyle küresel ticaretin ve üretimin önemli bir parçasıdır. 1950’lilerde Afrika, Güney Amerika ve Güneydoğu Asya’da yer alan birçok ülkeden daha düşük bir milli gelire sahip ülke günümüzde otomotiv, gemi inşası ve teknoloji gibi sektörlerde dünyanın önde gelen üreticisidir. 2024’de 1,78 trilyon dolarlık milli geliriyle 13. büyük ekonomi olan Güney Kore dönüşen teknoloji sebebiyle politikalarını revize etmektedir. Yeni Büyüme Stratejisi 4.0 (YBS 4.0) olarak isimlendirilen süreç Güney Kore’nin ortaya koyduğu en somut teknoloji merkezli iktisadi dönüşüm hamlesidir. Dördüncü Sanayi Devrimi olarak isimlendirilen süreçle yakından bağlantılı olan Güney Kore’nin yeni teknoloji stratejisi küresel krizlere rağmen işleme alınmıştır. 2020’de 140 milyar dolarlık teknoloji dönüşüm paketini işleme alan ülke yeni nesil teknolojilere öncülük yapma niyetindedir. 15 büyük projeyi bünyesinde barınan YBS 4.0 10 yıllık olarak tasarlanmıştır. Ulusal rekabetin korunması, yeni iktisadi büyümenin garanti altına alınması ve üretim altyapısının daha teknolojik hale getirilmesi gibi hedeflerin yer aldığı strateji Güney Kore ordusunun da modernize edilmesine yardımcı olabilir.

Küresel sıralamalarda beşinci sırada yer alan Güney Kore ordusu güçlü bir savunma sanayine sahiptir. Global aktörlerle kıyaslanabilecek düzeyde olan Güney Kore ordusu, Kuzey Kore’nin varlığı ve nükleer tehdit nedeniyle ciddi bir askeri kuvvet haline gelmiştir. Deniz, hava ve kara orduları Çin, Kuzey Kore ve diğer bölgesel aktörleri dengelemek için de önem taşımaktadır. Yeni Büyüme Stratejisi 4.0 da Güney Kore ordusunun hem teknolojik kapasitesini artırabilir hem de savunma sanayi bünyesinde yeni nesil teknolojilerin yaratılmasına katkı sağlayabilir. Ayrıca yaşlanan nüfus ve düşen doğum oranları sebebiyle daha az kuvvetle daha fazla etki yaratması gereken Güney Kore ordusu bölgesel rakiplerine karşı kuvvetini korumaya çabalamaktadır. Yeni nesil üretim tekniklerinin takip edilmesi veya ortaya çıkarılmasında bu nedenle de YBS 4.0 büyük önem taşımaktadır.

İleri teknoloji sanayi tesislerinin kurulması ve vergi teşviklerinin işleme alınması, biyo-tech tesis sayısının artırılması, ulaşım sisteminin daha teknolojik hale getirilmesi ve özel sektörün rekabetine daha fazla açılması, bağımsız uzay programının kuvvetlendirilmesi, yeni nesil roket modül sistemlerinin yerli kaynaklardan sağlanması, dünyanın en hızlı demiryolu ağının ülke genelinde inşa edilmesi, sağlık teknolojilerine öncülük yapılması, yapay zekanın kullanım alanlarının genişletilmesi ve yüksek verimli alanlara yatırım gibi hedefler etrafında dizayn edilen Yeni Büyüme Stratejisi 4.0 orta vadeli olarak işleme alınmıştır. Japonya’da Toplum 4.0 ve Almanya’da Sanayi 4.0 olarak isimlendirilen yeni nesil girişimlerle kıyaslanabilecek olan Güney Kore’nin teknoloji dönüşüm hamlesi teknoloji çağını benimsemiştir. Bu sebeple robot ve dron teknolojilerinde küresel aktörler arasında bulunan ülke AR-GE’ye daha fazla bütçe ayırmaya hazırlanmaktadır. Küresel ekonomide en fazla AR-GE harcaması yapan ülkelerden biri olarak Güney Kore’nin daha büyük miktarları teknoloji gelişimine ayıracak olması hem gelişmiş hem de gelişmekte olan ülkeleri yakından ilgilendirmektedir. Özellikle Türkiye gibi ülkelerin Güney Kore, Japonya ve Almanya gibi teknoloji devleriyle rekabet edebilmesi ve iktisadi gelişimini tamamlayabilmesi için dördüncü sanayi devrimini yakalaması ve yeni nesil teknolojilere öncülük yapması gerekmektedir. Güney Kore’nin ortaya koyduğu yeni teknoloji stratejisi bu perspektiften bakıldığında diğer ülkelere örnek olabilecek ve Güney Kore’nin rekabet gücünü korumasına yardımcı olacaktır.

deniz istikbal
Deniz İstikbal

Dr. Deniz İstikbal, 2016 yılında İstanbul Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü’nden lisans derecesini aldı. Yüksek lisans eğitimini Marmara Üniversitesi’nde Uluslararası Politik Ekonomi alanında tamamlamış ve “Güney Kore ve Türkiye’nin Kalkınma Planlarının Ekonomi Politik Analizi” başlıklı tezi ile 2018 yılında mezun olmuştur. Doktora çalışmalarına İstanbul Üniversitesi’nde devam eden İstikbal, "Afrika’da Çin Yatırımları: Nijerya, Güney Afrika ve Kenya (2005-2019)" başlıklı doktora tezi ile 2024 yılında mezun olmuştur. İstanbul Medipol Üniversitesi’nde Dr. Öğretim Görevlisi olarak görev yapan İstikbal’in uzmanlık alanları arasında ekonomik kalkınma, ekonomi politik, enerji ekonomisi, enerji güvenliği, dış yardım, Afrika ve Asya-Pasifik bölgeleri yer almaktadır.

    En az 10 karakter gerekli
    Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.