WOTTV E-DERGİ
DOLAR 34,0075 0.33%
EURO 37,8727 0.7%
ALTIN 2.820,770,41
BITCOIN 1973175-2,83%
Türkiye’nin Firmaları: Baykar Teknoloji Ve Milli Vizyon

Türkiye’nin Firmaları: Baykar Teknoloji Ve Milli Vizyon

9 Ocak 2024 10:23
Türkiye’nin Firmaları: Baykar Teknoloji Ve Milli Vizyon
0

BEĞENDİM

Deniz İSTİKBAL – 09 Ocak 2024

 

1986’da kurulan Baykar Teknoloji günümüzde Türkiye’nin en büyük savunma sanayi firmalarından biri haline geldi. Kuruluşundan itibaren milli bir vizyona sahip firma yeni nesil teknolojileri Türkiye’de üretmeyi hedefledi. Günümüzde Türk Savunma Sanayinin 5,5 milyar dolarlık ihracatının 1,7 milyar dolarını tek başına üstlenen Baykar, Suudi Arabistan ile Cumhuriyet tarihinin en büyük ihracat sözleşmesine imza attı. Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar ise 2022’de en fazla vergi veren birey olarak tarihi kayıtlara geçti. Firma gelirlerinin yüzde 90’dan fazlasını ihracattan sağlarken kuruluş tarihi göz önüne alındığında hızlı bir gelişim dönemi geçirdiğini söylemek mümkündür. 2000’de insansız hava aracı sistem AR-GE çalışmalarına başlayan firma özellikle Fırat Kalkanı Harekâtında İHA’ları etkin biçimde kullanmış ve Türk ordusunun vurucu gücünü kuvvetlendirmiştir. Barış Pınarı Hareketi, Afrin Zeytin Dalı Harekatı ve Pençe Operasyonlarında da etkin görev alan Baykar’ın savunma sanayi ürünleri Türk ordusunun vurucu gücünü artırırken global etki oluşturmuştur. Libya, Azerbaycan, Suriye, Irak, Etiyopya ve Ukrayna’da faaliyet gösteren Baykar ürünleri sahadaki başarıları nedeniyle hızla küresel ününü artırdı. Türkiye’nin en büyük sanayi şirketleri arasındaki konumunun ilerleyen dönemde artırması beklenen Baykar Teknoloji, Türkiye’nin savunma sanayi ve teknoloji altyapısına ciddi katkı sağlayacaktır.

İnsansız hava aracı sistemleri, kontrol ve komuta, bilgisayar ve istihbarat, simülatör sistemleri, ağ yazılım merkezleri, hassas silah sistemleri ve yapay zeka gibi birçok alanda faaliyet gösteren Baykar Teknoloji diğer firmalara kıyasla yeni nesil teknolojileri yakından takip etmektedir. Hassas teknolojilerin ilk üretildiği yer olan savunma sanayi bu açıdan ele alındığında dördüncü sanayi devrimi olarak isimlendirilen süreçle birlikte nasıl bir öneme haiz olduğu daha iyi anlaşılabilir. Baykar’ın önemli başarılarından biri de yapay zekâ sistemlerinde öncü bir rol üstlenmesidir. Kendi kendine kadar verebilen silah sistemlerinin Türk ordusu için kullanılması, Türk Silahlı Kuvvetlerinin vurucu gücünü kuvvetlendirecektir. Türk Deniz Kuvvetleri için inşa edilen ve envantere dâhil edilen T.C. Anadolu Savaş Gemisinde de Baykar Teknolojinin ürünleri kullanılmaktadır. Helikopter ve insansız hava araç gemisi olarak inşa edilen savaş gemisi Türk Deniz Kuvvetlerinin hareket kabiliyetini üst bir lige çıkarmıştır. Cezeri Uçan Araba projesi de Baykar’ın yarattığı önemli girişimlerden biridir. Özellikle hava sistemleri açısından ilerleyen dönemlerde öne çıkması beklenen uçan teknolojiler Baykar’ın yeni nesil bir trend yarattığını göstermektedir. Mevcut yeni nesil teknoloji Savunma Sanayi Komitesi tarafından inşasına izin verilen yeni uçak gemisinin de bel kemiğini oluşturabilir. Kızılelma insansız savaş uçağının yapılacak yeni uçak gemisinde daha fazla kullanılması da beklenebilir.

Baykar Teknoloji Hava Harp Okulu, İstanbul Teknik Üniversitesi Uçak ve Uzay Bilimler Fakültesi, Yıldız Teknik Üniversitesi, Türk Hava Yolları ve TÜBİTAK gibi kurumlarla iş birliğine gitmektedir. AR-GE başta olmak üzere eğitim ve teknoloji paylaşımı gibi alanlarda iş birliğinin geliştirilmesi yeni nesillerin sürece daha fazla dâhil olmasına yardımcı olmaktadır. Milli Teknoloji Hamlesinin bir parçası olan TEKNOFEST, Dene-Yap Atölyeleri ve Teknoloji Liseleri Baykar Teknolojinin dâhil olduğu çalışmalardır. Kamu ile finansal olarak değil ancak teknik ve teknoloji alanlarında iş birliğine giden firma milli bir vizyonla hareket etmektedir. Bu milli vizyon yerli üretimi merkeze alan ve Türkiye’nin savunma sanayi kapasitesini global hale getiren bir hedefle perçinlenmektedir.

deniz istikbal
Deniz İstikbal

Lisansını İstanbul Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü’nde (2016) tamamladı. Yüksek lisansını Marmara Üniversitesi Uluslararası Politik Ekonomi Bölümü’nde “Güney Kore ve Türkiye’nin Kalkınma Planlarının Ekonomi Politik Analizi” adlı tezi (2018) ile bitirdi. Doktora eğitimine İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde “Çin’in Afrika Yatırımlarının Ekonomi Politik Analizi” (2005-2018) adlı doktora tezi ile devam etmektedir. SETA’da ekonomi araştırmaları alanında çalışan İstikbal’in akademik ilgi alanlarında ekonomik kalkınma, ekonomi politik, enerji ekonomisi, enerji güvenliği, tarım ekonomisi, uluslararası finans kuruluşları, dış yardım, Afrika ve Asya Pasifik gibi konular yer almaktadır.

    En az 10 karakter gerekli
    Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.